Διαθρεπτική αξία καρπών λωτού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η κατανάλωση των καρπών λωτού βοηθάει στην θεραπεία της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. Χρειάζεται όμως μέτρο γιατί η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες. Επίσης δεν θα πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι. Ο λωτός είναι μια ισχυρή πηγή θρεπτικών αντιοξειδωτικών στοιχείων, καροτινοειδών και πολυφενώλων, παρόντων σε μεγαλύτερη ποσότητα στους καρπούς των στυπτικών καλλιεργειών σε σχέση με τα μη στυπτικά είδη ,τόσο στη σάρκα όσο και στη φλούδα. Επίσης οι καρποί του Rojo brilliante παρουσιάζουν πιο υψηλή αντιοξειδωτική δραστηριότητα σε σχέση με των άλλων δεκαεπτά πιο διαδεδομένων ειδών, συμπεριλαμβανομένων της φράουλας και της μουριάς που είναι παραδοσιακά γνωστά για τις υψηλές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Οι προαντοκυανιδίνες που περιέχονται στο λωτό μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών ασθενειών περιορίζοντας την αρτηριακή πίεση ,την θρομβική συσσωμάτωση καθώς και το ποσοστό της χοληστερόλης LDL (εκείνης της αποκαλούμενης «κακής») και των τριγλυκεριδίων.

Η πρόσληψη του λωτού φαίνεται να έχει και μια σημαντική αντιδιαβητική και αντιογκολογική δράση, εκτός από μια σημαντική ικανότητα να μειώνει το ποσοστό της τοξικότητας του αλκοόλ (σνακ με βάση αποξηραμένο kaki προέκυψαν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στο να ελαττώσουν την συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα κατά 20%, 90 λεπτά μετά την κατανάλωση τους).[1]

Βιβλιογραφία

  1. Καλλιεργητική τεχνική και αξιοποίηση των καρπών του λωτού, πτυχιακή εργασία, του φοιτητή Κυριακάκη Γεωργίου, Χανιά 2010.