Διαθρεπτική αξία μαστίχας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σήμερα έχουν αποδειχθεί επιστημονικά πολλές ιδιότητες της μαστίχας ευεργετικές για την υγεία, ενώ η έρευνα στο πεδίο αυτό συνεχίζεται. Η μαστίχα Χίου είναι η ρητίνη του μαστιχόδενδρου και αποτελείται κυρίως από πολυτερπένια και πολυσακχαρίτες, καθώς και από μια μεγάλη ποικιλία άλλων ουσιών, μεταξύ των οποίων και πολυφαινόλες, οι οποίες αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν μικροκάψουλες που περιέχουν διάφορες φαρμακευτικές ουσίες, οι οποίες αποδίδονται αργά στο στομάχι, λόγω βραδείας διάλυσης της μικροκάψουλας. Η μαστίχα ακόμη έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά ύστερα από κατάποση, όσο και εξωτερικά με επάλειψη. Μια σπουδαία ιδιότητά της μαστίχας είναι ότι θεραπεύει το πεπτικό έλκος, γιατί σκοτώνει το υπεύθυνο βακτηρίδιο του έλκους, το ελικοβακτήριο του πυλωρού. Βέβαια το στοιχείο αυτό αν και είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά, οι πολυεθνικές εταιρείες που κατασκευάζουν χάπια για το σκοπό αυτό, το κρατούν μυστικό. Ωστόσο είναι ευρέως διαδεδομένο πλέον, ότι η μαστίχα αποτελεί το φάρμακο του στομαχιού. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι προστατεύει αποτελεσματικά το ήπαρ πειραματόζωων ύστερα από πρόκληση ηπατοτοξικότητας, ενώ πιστοποιήθηκαν σε προκαταρκτικό στάδιο στα εργαστήρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου από τον καθηγητή βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων Νικόλαο Ανδρικόπουλο, οι αντικαρκινικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητές της. Στην πρώτη περίπτωση αποδείχθηκε η προστατευτική δράση που ασκεί το εκχύλισμα μαστίχας στην ανάπτυξη διαφόρων καρκινικών κυττάρων και στη δεύτερη περίπτωση, η προληπτική δράση που έχει το εκχύλισμα μαστίχας Χίου στην εμφάνιση καρδιοπαθειών. Το εκχύλισμα αυτό είναι εμπλουτισμένο από τις ουσίες που περιέχει η μαστίχα και με πείραμα αποδείχθηκε ότι προστατεύει αποτελεσματικά τη λιποπρωτείνη χαμηλής πυκνότητας LDL από την οξείδωση.

Η LDL είναι γνωστή και ως κακή χοληστερίνη. Μάλιστα, η οξειδωμένη LDL είναι η κυρίως υπεύθυνη για το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας που αποφράσσει τα αγγεία και οδηγεί σε καρδιοπάθειες. Πολύ ενδιαφέρον είναι επίσης ότι ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λαμβάνεται και από το σιέλο που καταπίνουμε ύστερα από το μάσημα μιας ώρας ενός κουφέτου εμπορίου μαστίχας Χίου ή ενός τεμαχιδίου ακατέργαστης μαστίχας. Αντιθέτα , η μάσηση κάποιας άλλης μαστίχας δεν έδειξε καμία αντιοξειδωτική δράση. Ειδικότερα όσον αφορά τη μαστίχα Χίου μάσησης ELMA, είναι η μοναδική στον κόσμο τσίχλα μάσησης που συνίσταται από μια φυσική βασική πρώτη ύλη, τη ρητίνη του μαστιχόδενδρου. Όλες οι άλλες τσίχλες του εμπορίου έχουν ως βάση συνθετικές ουσίες. Άλλος ένας λόγος υπεροχής της χιώτικης μαστίχας συγκριτικά με τις υπόλοιπες είναι ότι λόγω της σχετικά σκληρής υφής της κατά το μάσημα συμβάλλει στην ενίσχυση των ούλων και στην βελτίωση των χασμοδοντιών. Γενικότερα βοηθάει στη μείωση της συχνότητας των ορθοδοντικών προβλημάτων και στη βελτίωση των ατελειών της οδοντοστοιχίας. Ακόμη λόγω των αντισηπτικών της ιδιοτήτων περιορίζει τη μικροβιακή πλάκα και έτσι προλαμβάνεται η τερηδόνα και οι άλλες περιοδοντικές παθήσεις. Γενικότερα, προστατεύει τα δόντια , δυναμώνει τα ούλα και περιορίζει την κακοσμία του στόματος. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται ως συστατικό στις οδοντόκρεμες. Επιπλέον η έκκριση σιέλου και γαστρικού υγρού κατά τη μάσηση διευκολύνει την πέψη.

Εκτός από τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις της μαστίχας, η χρήση της σε πολλές μορφές καρκίνων ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, η μαστίχα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως κίρρωση του ήπατος, καρκίνο του ήπατος, του στομάχου, του σπληνός, του μαστού και άλλα. Επιπρόσθετα, η μαστίχα αποτελεί πλούσια πηγή ιχνοστοιχείων ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται το νάτριο, ο μόλυβδος, το μαγνήσιο, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το κοβάλτιο . Ο ρόλος των ιχνοστοιχείων στους ζωντανούς οργανισμούς είναι ζωτικής σημασίας. Μάλιστα, η έλλειψη ιχνοστοιχείων από τη διατροφή του ανθρώπου έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών. Όσον αφορά τη σκόνη της μαστίχας χρησιμοποιείται ως επουλωτική. Η εκμετάλλευση αυτής της ιδιότητας έχει σαν αποτέλεσμα την παρασκευή αλοιφών για τα εγκαύματα, τα κρυοπαγήματα και σε διάφορες άλλες δερματικές παθήσεις. Επιπλέον λόγω της μαστιχίνης και του μαστιχινικού οξέως που περιέχονται στη μαστίχα είναι αποτελεσματική στις παιδικές διάρροιες. Άλλες φαρμακολογικές ιδιότητες της μαστίχας επιτρέπουν τη χρήση της ως αιμοστατικού και στις γαστραλγίες. Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι και άλλα μέρη του φυτού όπως τα φύλλα έχουν παρόμοιες ιδιότητες. Τέλος, μελετάται η δράση της μαστίχας στον σακχαρώδη διαβήτη, τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

[1]

Βιβλιογραφία

  1. Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.