Επικονίαση-Γονιμοποίηση δαμασκηνιάς
Μερικές ποικιλίες, όπως η Burmosa έχουν γύρη με χαμηλή ζωτικότητα και δε συνιστώνται ως επικονιάστριες. Επίσης η Burbank, αν και επικονιάζεται από τη Shiro, αυτή δεν επικονιάζει τη Shiro, γι’ αυτό συνιστάται να συμπεριλαμβάνεται στο συνδυασμό αυτό μια τρίτη ποικιλία ως επικονιάστρια κατά προτίμηση από τις Ιαπωνικές, αν και η Reine claude μερικές φορές δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα επικονίασης. Γενικά ενδείκνυται, για την εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής, η συγκαλλιέργεια 2 τουλάχιστο ποικιλιών συνανθουσών του ίδιου είδους.
Για την εξασφάλιση ικανοποιητικής σταυρεπικονίασης σ' ένα δαμασκηνεώνα συνιστάται δυο σειρές της κύριας ποικιλίας να εναλλάσσονται με δυο σειρές της επικονιάστριας ή τρεις σειρές της κύριας ποικιλίας να εναλλάσσονται με μια σειρά της επικονιάστριας. Αν ο αριθμός της επικονιάστριας πρέπει να διατηρηθεί στο ελάχιστο, τότε συνιστάται να φυτεύεται σε κάθε τρίτο δένδρο κάθε τρίτης σειράς, αρχίζοντας από το δεύτερο δένδρο της δεύτερης σειράς. Η μεταφορά της γύρης γίνεται αποκλειστικά με τα έντομα και κυρίως με τις μέλισσες, γι’ αυτό θα πρέπει κατά την περίοδο της ανθοφορίας στο δαμασκηνεώνα να εξασφαλιστεί ο παράγοντας μέλισσα. Συνήθως μια κυψέλη ανά τέσσερα στρέμματα θεωρείται αριθμός ικανοποιητικός. Αν και ο αριθμός των ανθέων ενός δένδρου ποικίλλει πάρα πολύ από χρόνο σε χρόνο, η παραγωγή θεωρείται πολύ ικανοποιητική, όταν καρποδέσει το 15 έως 20% των ανθέων. Αυτό επισυμβαίνει μόνον όταν εξασφαλιστούν οι κατάλληλοι επικονιαστές και ο παράγοντας μέλισσα.
Για την εξασφάλιση ικανοποιητικής παραγωγής σ' ένα δαμασκηνεώνα, συνιστάται ο συνδυασμός των ποικιλιών. Στη δαμασκηνιά συχνά παρατηρείται ανθόπτωση κατά την περίοδο της πλήρους ανθοφορίας της. Τα άνθη πέφτουν μαζί με το μίσχο τους. Συνήθως πέφτουν τα αγονιμοποίητα άνθη ή εκείνα που οι σπερματικές βλάστες τους είναι ελαττωματικές ή έχουν εκφυλιστεί. Μπορεί όμως η ανθόπτωση να οφείλεται και σε ανεπαρκή ή μη αποτελεσματική επικονίαση.