Εχθροί μπανανιάς
Νηματώδεις
Ο κυριότερος εχθρός της μπανανιάς είναι οι νηματώδεις που ανήκουν στα γένη Meloidogyne, Helicotylenthus και Platylenchus. Προσβάλλει το ριζικό σύστημα, το οποίο αδυνατεί να τροφοδοτήσει το υπέργειο μέρος με νερό και θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας ξηράνσεις και πτώσεις των φυτών. Για την αντιμετώπιση των νηματωδών εφαρμόζονται μέσω του συστήματος άρδευσης σκευάσματα με νηματωδοκτόνο δράση. Η εφαρμογή τους γίνεται στις φυτείες όπου υπήρχε πρόβλημα κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Ενδέχεται να γίνει και επανάληψη της εφαρμογής προς το τέλος του καλοκαιριού, όπου κρίνεται αναγκαίο, τηρώντας πάντοτε τις οδηγίες της ετικέτας. Η ηλιοαπολύμανση, η άφθονη οργανική ουσία, η καλή στράγγιση και κυρίως η παρουσία ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος και το ριζικό σύστημα με δράση ενάντια στους νηματώδεις είναι σε θέση να διευθετήσουν το πρόβλημα καλύτερα από τα φυτοφάρμακα.
Θρίπας
Ο Hercinothrips femoralis είναι ένας σκουρόχρωμος θρίπας μεσαίου μεγέθους περίπου 1mm που κινείται σχετικά αργά πάνω στην επιφάνεια του φυτού και παρατηρήθηκε συχνά σε μια χαρακτηριστική στάση με κυρτό κοιλιακό τμήμα. Οι υποκίτρινες πτέρυγες του έχουν δυο χαρακτηριστικές σκουρόχρωμες μπάντες. Τα νυμφικά στάδια έχουν χρώμα υπόλευκο ή σκουρόχρωμα και στο άκρο της κοιλιάς φέρουν εκκρίσεις με την μορφή σταγονιδίου. Οι καρποί παρουσίασαν συμπτώματα όπως ασημόχρωμη εσχάρωση και περιστασιακά καφέ – κόκκινο σκουρόχρωμο μεταχρωματισμό που ήταν εντονότερος σε πιο ωρίμους καρπούς. Τα συμπτώματα συνοδεύονται από ανωμαλίες στις επιφάνειες των καρπών και σχισμές της επιδερμίδας. Στα σημεία επαφής των καρπών ήταν ορατοί δακτυλιωτοί μεταχρωματισμοί, τυπικό σύμπτωμα προσβολής από θρίπες. Ο Hercinothrips femoralis προκαλεί ζημιές σε καλλιέργεια μπανανιάς σε πολλά μέρη του κόσμου και θεωρείται ο πιο σημαντικός εχθρός της καλλιέργειας. Οι ζημιές αυτές που αναφέραμε παραπάνω προκαλούνται από την τροφική δραστηριότητα του εντόμου που με τα ειδικά στοματικά του μόρια μπορεί και απομυζά την επιφανειακή στοιβάδα των κυττάρων του φυτικού ιστού. Για την αντιμετώπιση του εντόμου στην μπανανιά υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες. Τα εντομοκτόνα με έγκριση για την αντιμετώπιση των θριπών φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια της προσβολής. Για την αντιμετώπιση του έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί το αρπακτικό Orius sp. και μπλε κολλητικές παγίδες χωρίς όμως να έχει αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των παραπάνω μεθοδολογιών.
Βιβλιογραφία
- ↑ Η καλλιέργεια της μπανανιάς
- ↑ Οι κυριότεροι επιζήμιοι εχθροί στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια και η αντιμετώπισή τους, πτυχιακή μελέτη Μερτίκα Σοφίας, Ηράκλειο 2012