Εχθροί φραουλιάς
Περιεχόμενα
Αφίδες
Οι αφίδες Chaetosiphon fragaefolii και Sitobion fragariae είναι μικρά έντομα που αναπτύσσονται σε μεγάλους πληθυσμούς πάνω στις νεαρές βλαστήσεις και στα φύλλα (κάτω επιφάνεια ελάσματος) και μυζούν τους χυμούς τους. Τα φύλλα παραμορφώνονται ελαφρώς και εμφανίζουν κολλώδη ουσία στα σημεία προσβολής. Εμφανίζονται κυρίως την περίοδο της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα αυτά, φροντίζουμε για την καλή ανάπτυξη των φυτών (άρδευση και λίπανση), απομακρύνουμε τις βλαστήσεις με έντονη προσβολή και λιώνουμε όσες αφίδες εντοπίσουμε. Σε έντονες προσβολές προτείνεται ο ψεκασμός με κατάλληλα σκευάσματα. Για τον βιολογικό έλεγχο των αφίδων, χρησιμοποιούμε την πασχαλίτσα και την παρασιτική σφήκα Diaeretiella rapae.
Σαλιγκάρια
Το φύλλωμα τρώγεται κατά τις βραδινές ώρες. Τα γυαλιστερά ίχνη από τα σαλιγκάρια είναι εμφανή πάνω στο έδαφος. Οι ζημιές είναι ιδιαίτερα έντονες την άνοιξη και το φθινόπωρο. Για να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια (Agriolimax agrestis), συλλέγουμε τα σαλιγκάρια κατά τις βραδινές ώρες και τα απομακρύνουμε από την καλλιέργεια. Προτιμούμε χειμερινά σκαλίσματα, αντί για φθινοπωρινά. Τα σκαλίσματα του φθινοπώρου κάνουν το έδαφος περισσότερο αφράτο και διευκολύνουν την είσοδο των σαλιγκαριών σε βαθύτερα στρώματα για να διαχειμάσουν. Ακόμη σκαλίσματα την άνοιξη ή σε περίοδο ξηρασίας βοηθούν στην καταστροφή των αυγών τους. Καλύπτουμε περιμετρικά τις γραμμές φύτευσης με στάχτη για την αποφυγή προσβολής.
Θρίπες
Η Frankliniella occidentalis και ο Thrips tabaci προκαλούν βλάβες στην καλλιέργεια της φραουλιάς. Χαρακτηριστικά συμπτώματα πάνω στους καρπούς είναι τα λευκά στίγματα, οι καφετί αποχρωματισμοί ή ακόμα και παραμορφώσεις, που οφείλονται στις προσβολές του άνθους. Ως μέτρο προστασίας προτείνεται η αφαίρεση των προσβεβλημένων ανθέων, ο ψεκασμός με επιτρεπόμενα εντομοκτόνα και η καταπολέμηση ζιζανίων. Εναλλακτικά προτείνεται ο ψεκασμός με διάλυμα σκόρδου ή κρεμμυδιού. Για την βιολογική καταπολέμηση του θρίπα χρησιμοποιούνται οι αρπακτικοί τετράνυχοι Ambyseiulus mackenseii και Euseius tularensis. Ακόμα χρησιμοποιούνται ψεκασμοί με ροτενόνη (διάλυμα 5%), πυρεθρίνη ή μίγμα και των 2. Το θειάφισμα των φυτών προσφέρουν περισσότερο προληπτικά και λιγότερο θεραπευτικό μέτρο.
Τετράνυχος
Ο κόκκινος τετράνυχος (Tetranychus urticae) είναι ο περισσότερο διαδεδομένος τετράνυχος που προσβάλει τη φραουλιά. Το μέγεθος του δεν ξεπερνά το 0,5mm. Κυρίως παρουσιάζεται στο κάτω μέρος των φύλλων και σε έντονες προσβολές σχηματίζει στα φύλλα ιστό. Σε περίπτωση προσβολής καταβρέχουμε τα φυτά με πίεση με πίεση για κάποιες μέρες για να μειώσουμε τον πληθυσμό τους. Ο ψεκασμός των φυτών με εντομοκτόνο σαπούνι για 3 φορές ανά εβδομαδιαία διαστήματα βοηθούν στην καταπολέμηση των ακαρέων. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν άλλοι ωφέλιμοι τερτράνυχοι (Phytoseiulus persimilis) ή άλλα ωφέλιμα έντομα όπως οι πράσινοι χρύσωπες (Chrysopa carnea) και οι πασχαλίτσες. Η συγκαλλιέργεια με τον άνηθο μειώνει τις πιθανότητες προσβολής της καλλιέργειας από τετράνυχο.
Βρωμούσες
Οι βρωμούσες (Lygus hesperuss) προκαλούν φαλακρούς καρπούς, ξυλοποιημένες φράουλες ή μαραμορφωμένες. Απομυζούν χυμούς των φυτών και ταυτόχρονα εκκρίνουν μια τοξίνη η οποία προκαλεί κατάρρευση των ιστών. Τα τέλεια είναι μήκους 0,6cm, πεπλατισμένα, με χάλκινο χρώμα και με κίτρινα και μαύρα σημάδια. Εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη και διατηρούνται καθ’ όλη τη θερινή περίοδο. Μερικά τέλεια είναι αρκετά για να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο αποτελεί η διατήρηση του χωραφιού καθαρού από ζιζάνια. Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λύση ο ψεκασμός των φυτών με ροτενόνη, πυρεθρίνες ή μίγμα και των δύο. Το πιο άμεσο μέτρο όμως αντιμετώπισης του εντόμου είναι η συλλογή και η καταστροφή του εντόμου με το χέρι.
Έντομα εδάφους
Τα έντομα που βρίσκονται στο έδαφος και προκαλούν τεράστιες ζημιές στην καλλιέργεια του φυτού είναι οι αγροτίδες (Agriotis spp) και ο κρεμμυδοφάγος (Gryllotalpa gryllotalpa) και οι σιδηροσκώληκες. Τα 3 αυτά έντομα εδάφους μπορεί να προσβάλλουν τα φυτά φασολιάς κυρίως όταν η καλλιέργεια γίνεται σε ελαφρά εδάφη και πλούσια σε οργανική ουσία και υγρασία. Για περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για τα έντομα του εδάφους, μπορούμε να ανατρέξουμε στα ζαχαρότευτλα.
Νηματώδεις
Όλα τα είδη του γένους αυτού προκαλούν στις ρίζες]] των φυτών - ξενιστών εξογκώματα διαμέτρου 3,2mm και γι’ αυτό είναι γνωστά στους γεωργούς ως «κομπολόγιασμα» των ριζών. Από τα εξογκώματα αυτά ξεκινούν πολλά κοντά ελικοειδή ριζίδια. Τα προσβεβλημένα φυτά δίνουν μικρή παραγωγή ενώ συγχρόνως δίνουν καφέ όψη. Τα αδύνατα φυτά υπόκεινται πιο εύκολα σε προσβολή και υποφέρουν συνήθως από ξηρασία ενώ ο αριθμός των στολώνων τους είναι μικρός. Ο πολλαπλασιασμός και η ανάπτυξή τους ευνοείται από υψηλές θερμοκρασίες (30oC), το είδος και η ανθεκτικότητα του ξενιστή. Η καταπολέμησή τους γίνεται με χημικό μέσο. Η χημική προστασία είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και τα συνιστώμενα νηματοκτόνα είναι το D-D Soil (Διχλωροπροπένιον - διχλωροπροπάνιον), EDB (Διβρωμιούχο αιθιλένιο) σε ποσότητα 20-25kg/στρέμμα.