Εχθρός φιστικιάς Σκώρος
Ο σκώρος (Palumbina guerinii) είναι και αυτός από τους σημαντικότερους εχθρούς της φιστικιάς. Πρόκειται για μια μικρή κιτρινόλευκη πεταλούδα, μήκους 4-5mm, με άνοιγμα φτερών 12-14mm που όταν κάθεται, το σώμα της σχηματίζει χαρακτηριστική γωνία 35o με την επιφάνεια στήριξης. Ξεχειμωνιάζει είτε ως αυγό, είτε ως προνύμφη κοντά ή μέσα στους οφθαλμούς της κορυφής των βλαστών. Με την έναρξη της βλάστησης, τα σκουλήκια δραστηριοποιούνται προσβάλλοντας τις κορυφές των νεαρών βλαστών και τις ταξιανθίες όπου ανοίγουν στοές και μετατρέπονται σε νύμφες. Από εκεί θα βγούν οι πεταλούδες μέσα Μαΐου με μέσα Ιουνίου και θα τοποθετήσουν τα αυγά τους πάνω στους νεαρούς καρπούς.
Οι προνύμφες της 1ης γενιάς προσβάλλουν τους βλαστούς ή μπαίνουν ανάμεσα στα τρυφερά τσόφλια και τα τρώνε. Στα φιστίκια που παθαίνουν μελάνωση από μύκητες οι προνύμφες πεθαίνουν, αλλά στους υπόλοιπους συνεχίζουν να τρέφονται και μετατρέπονται σε έντομα που γεννούν πάλι αυγά πάνω σε καλά φιστίκια. Οι προνύμφες της 2ης γενιάς δεν μπορούν πια να μπουν μέσα στο φιστίκι, γιατί το ξυλώδες ενδοκάρπιο έχει σκληρύνει, έτσι τρέφονται από την πράσινη φλούδα όπου θα φτιάξουν πάλι κουκούλι από όπου θα βγουν καινούργια έντομα για 3 ακόμα γενεές που τρέφονται όλες από το εξωκάρπιο.
Για την αντιμετώπιση του σκώρου, οι ψεκασμοί αρχίζουν συνήθως από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου, όπου καταπολεμούνται και όσα από αυτά τα έντομα βρίσκονται πάνω στα δένδρα. Αν πριν από την εποχή αυτή παρουσιαστεί κατ’ εξαίρεση έντονη προσβολή μπορεί να εφαρμοστεί ένας ψεκασμός με diazinon. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή των φαρμάκων γιατί ο καρπός είναι εκείνη την εποχή πολύ μικρός και μπορεί να δημιουργηθούν συμπτώματα φυτοτοξικότητας (εγκαύματα).Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να χρησιμοποιείται και η μικρότερη συνιστώμενη δόση.