Καλλιέργεια Κασιμίροα
Περιεχόμενα
- 1 Προετοιμασία εδάφους Κασιμίροα
- 2 Σύστημα φυτεύσεως Κασιμίροα
- 3 Φύτευση δένδρων Κασιμίροα
- 4 Αποστάσεις φυτεύσεως Κασιμίροα
- 5 Καλλιέργεια εδάφους Κασιμίροα
- 6 Άρδευση Κασιμίροα
- 7 Λίπανση Κασιμίροα
- 8 Κλάδεμα Κασιμίροα
- 9 Ωρίμαση Κασιμίροα
- 10 Συγκομιδή Κασιμίροα
- 11 Συντήρηση Κασιμίροα
- 12 Σχετικές σελίδες
- 13 Βιβλιογραφία
Προετοιμασία εδάφους Κασιμίροα
Το έδαφος, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση της φυτείας κασιμιρόα, οργώνεται πριν από τη φύτευση σε βάθος 30-40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην καταστροφή των ζιζανίων και στην αφρατοποίηση του εδάφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων.[1]
Σύστημα φυτεύσεως Κασιμίροα
Η κασιμίροα συνήθως φυτεύεται κατά το σύστημα των τετραγώνων ή ορθογονίων παραλληλογράμμων.[1]
Φύτευση δένδρων Κασιμίροα
Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με μπάλα χώματος. Το βάθος των λάκκων πρέπει να είναι 50 cm και το πλάτος τους 30cm.[1]
Αποστάσεις φυτεύσεως Κασιμίροα
Η κασιμίροα φυτεύεται σε αποστάσεις 6-7 μέτρων μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως των δένδρων και 5-6 μέτρων επί της γραμμής. Σε πολύ γόνιμα εδάφη οι αποστάσεις μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερες.[1]
Καλλιέργεια εδάφους Κασιμίροα
Η καλλιέργεια του εδάφους γίνεται μηχανικά. Κατά τα τελευταία χρόνια σε πολλές περιοχές, όπου καλλιεργείται, χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των ζιζανίων ζιζανιοκτόνα, που ενδείκνυνται γι' αυτή. [1]
Άρδευση Κασιμίροα
Η κασιμίροα έχει ανάγκη από πότισμα, για την ανάπτυξη ικανοποιητικής βλάστησης και καρποφορίας, αλλά και για την παραγωγή καρπών καλής ποιότητας. Αν κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών υπάρξει έλλειψη νερού, τότε ο καρπός αποκτά στυφή γεύση. [1]
Λίπανση Κασιμίροα
Η κασιμίροα είναι απαιτητική σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Συνιστάται η παροχή σε δένδρα που βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία, 4kg αζώτου 0.5kg P, 1.5kg Κ και 1.5kg MgO κατά δένδρο, σε ετήσια βάση. [1]
Κλάδεμα Κασιμίροα
Η κασιμίροα διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές ή πυραμίδας. Το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να είναι ελαφρό. Και συνίστανται στη διατήρηση του σχήματος των δένδρων, την αφαίρεση των ξερών και προσβεβλημένων κλάδων, την αποκοπή των λαίμαργων και σε αραίωμα της υγιούς βλαστήσεως για την αύξηση του ηλιακού φωτός και του αερισμού στο εσωτερικό μέρος της κόμης των δένδρων, με σκοπό την αύξηση της παραγωγής, ποσοτικά και ποιοτικά, αυτών.[1]
Ωρίμαση Κασιμίροα
Οι καρποί της κασιμίροα είναι ώριμοι, όταν αποκτήσουν κίτρινο χρωματισμό και η σάρκα τους είναι μαλακή. Συνήθως όμως συγκομίζονται πριν ωριμάσουν πλήρως πάνω στο δένδρο, διαφορετικά θα πέσουν στο έδαφος.[1]
Συγκομιδή Κασιμίροα
H συγκομιδή των καρπών γίνεται με το χέρι προσεκτικά, γιατί μωλωπίζονται εύκολα.[1]
Συντήρηση Κασιμίροα
Οι καρποί μετά τη συγκομιδή μπορεί να συντηρηθούν για 4 εβδομάδες περίπου σε θερμοκρασία 130C-140C και για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.[1]
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις Σταμούλη, 2001
- ↑ Mowry, H., L.R. Toy, and H.S. Wolfe, Miscellaneous Tropical and Subtropical Florida Fruits. Bulletin 156. Agric. Ext. Serv. Gainesville, Florida, USA, 1957
- ↑ Page, P.E., Tropical Tree Fruits for Australia. Queensland Depart. of Primary Industries, Brisbane, 1984
- ↑ Sturrock, D., Tropical Fruits for Southern Florida and Cuba and their uses. Publications of the Atkins Institution of the Arnold Arboretorum of Harvard University, USA, 1940