Κλάδεμα αγγουριάς
Στις υπαίθριες καλλιέργειες, αν οι πλευρικοί βλαστοί είναι αρκετοί θα πρέπει να εφαρμόζεται αφαίρεση ορισμένων από αυτούς (βλαστολόγημα). Στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες τα φυτά κλαδεύονται αυστηρότερα για να αποκτήσουν ύψος, σε ένα σύστημα μόρφωσης που μοιάζει με ομπρέλα. Συγκεκριμένα αφαιρούνται όλοι οι πλάγιοι βλαστοί και οι καρποί που σχηματίζονται μέχρι 0,5m από την επιφάνεια του εδάφους στις όψιμες και μέχρι 1m στις πρώιμες καλλιέργειες. Στη συνέχεια αφαιρούνται όλοι οι πλευρικοί βλαστοί και αφήνονται 2-5 καρποί στο κεντρικό στέλεχος και κατόπιν αφήνονται 2 πλευρικοί βλαστοί σε καθέναν από τους οποίους αφού παραχθεί 1 καρπός κορυφολογούνται στα 2 φύλλα μετά τον καρπό. Μέχρι το φυτό να φτάσει στο ύψος του σύρματος αφήνονται 3-7 καρποί και στη συνέχεια όταν το κεντρικό στέλεχος ξεπεράσει το σύρμα αφήνονται 2 πλευρικοί βλαστοί, ένας από κάθε πλευρά του φυτού. Σε καθέναν από αυτούς αφαιρούνται οι πλευρικοί βλαστοί (βλαστολόγημα), κορυφολογούνται σε απόσταση 50cm από το έδαφος και αφαιρούνται εναλλάξ οι καρποί που σχηματίζονται. Στις μικρόκαρπες ποικιλίες αγγουριάς το κλάδεμα που εφαρμόζεται αφορά στην αφαίρεση όλων των πλευρικών βλαστών και των καρπών στα πρώτα 30-40cm. Οι πλευρικοί βλαστοί και οι καρποί που σχηματίζονται στη συνέχεια αφήνονται να αναπτυχθούν ελεύθερα και μόνο αν παρατηρηθεί υπερβολική βλάστηση πραγματοποιείται αφαίρεση ορισμένων πλευρικών βλαστών.[1]
Βιβλιογραφία