Κλάδεμα σε καλλιέργειες καρποφόρων δένδρων υποτροπικών κλιμάτων
Σε είδη με έντονο το φαινόμενο της κυριαρχίας της κορυφής, οι επάκριοι οφθαλμοί αρχίζουν να βλαστάνουν την άνοιξη, πριν από τους πλάγιους οφθαλμούς. Η πρώϊμη αύξηση της επάκριας βλάστησης, τείνει να εμποδίσει την έκπτυξη των πλάγιων οφθαλμών. Η επίδραση αυτή είναι πιο έντονη, όταν το φυτό δεν έχει συμπληρώσει τις ανάγκες του σε ψύχος, γιατί οι επάκριοι οφθαλμοί χρειάζονται λιγότερο ψύχος απ' ότι οι πλάγιοι οφθαλμοί.
Ο Erez συνιστά ότι η όψιμη επέμβαση σε συνδυασμό με όψιμο κλάδεμα διορθώνει το δυσμενές αυτό φαινόμενο της κυριαρχίας της κορυφής. Η όψιμη χημική επέμβαση επιβραδύνει το άνοιγμα των επάκριων οφθαλμών και προτρέπει περισσότερους πλάγιους οφθαλμούς να εκπτυχθούν. Το κλάδεμα γενικά διεγείρει τη βλάστηση, αλλά στην περίπτωση, που αναφέρθηκε πιο πάνω, το είδος του κλαδέματος είναι εξίσου σημαντικό.
Πρέπει να γίνονται κορυφολογήματα βλαστών και κλάδων παρά αραίωση αυτών. Το κορυφολόγημα απομακρύνει τον επάκριο οφθαλμό και φέρει έναν πλάγιο οφθαλμό στην άκρη του κλάδου. Η επέμβαση αυτή αναγκάζει τους 2 ή 3 πλάγιους οφθαλμούς, που βρίσκονται κοντά στην κορυφή, να βλαστήσουν, σ' αντίθεση με τους μη κορυφολογημένους κλάδους, όπου βλαστάνει ο επάκριος οφθαλμός. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι το ότι οι οφθαλμοί της βάσης των βλαστών έχουν κάπως μικρότερες ανάγκες σε ψύχος, απ' ότι οι οφθαλμοί κοντά στην κορυφή.
Χωρίς το κορυφολόγημα, οι οφθαλμοί της βάσης παρεμποδίζονται να βλαστήσουν, αλλά με αυστηρό κορυφολόγημα πολλοί από τους οφθαλμούς της βάσης βλαστάνουν, δίδοντας έτσι την αναγκαία φυλλική επιφάνεια, που απαιτείται, για την παραγωγή μιας ικανοποιητικής σοδειάς.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997