Κτηνοτροφικές ποικιλίες κουκιάς

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σόλων

Η ποικιλία αυτή πρόκειται για μια ελληνική δημιουργία, η οποία προήλθε από τη σύνθεση συγγενικών κλώνων. Είναι πρώιμη συνθετική ποικιλία χειμερινού τύπου, υψηλής και ποιοτικής παραγωγής. Προσαρμόζεται άριστα στα ελληνικά περιβάλλοντα ενώ χαρακτηρίζεται ως πολύ ανθεκτική στη σκληρωτίνια, καθώς και στις ιολογικές ασθένειες των κουκιών.

Ο καρπός αποτελεί άριστη πηγή πρωτεΐνης (23%-25%) με καλή περιεκτικότητα φυσικών αμινοξέων και πρόκειται για καλή πηγή ενέργειας και φωσφόρου.

Εμπλουτίζει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό το έδαφος σε αζωτοβακτήρια.



Πολυκάρπη

Ο σπόρος της ποικιλίας αυτής είναι μικρού μεγέθους, μαύρος (βάρος 1000 σπόρων 340-350 γραμμάρια). Σπέρνεται με τις συνηθισμένες σπαρτικές. Σπέρνεται το χειμώνα και και πρόκειται για πρώιμη και παραγωγική ποικιλία.

Έχει μεγάλη αντοχή στο ψύχος και είναι ικανοποιητική στη σκληρωτίνια. Η απόδοσή της κυμαίνεται στα 300-500 κιλά/στρέμμα.



Τανάγρα

Η ποικιλία κτηνοτροφικού κουκιού "Τανάγρα" ανήκει στο είδος Vicia faba L. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια των βελτιωτικών προγραμμάτων κτηνοτροφικών φυτών του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών & Bοσκών Λάρισας και είναι προϊόν επιλογής από τοπικό πληθυσμό.

Το άνθος είναι λευκό με μαύρες γραμμές στον πέτασο, ενώ οι σπόροι είναι μέτριοι σε μέγεθος, νεφροειδείς, ανοιχτού καφέ χρώματος, γυαλιστεροί χωρίς διακόσμηση. Το βάρος 1000 σπόρων κυμαίνεται από 550 έως 570 γραμμάρια.

Είναι πρώιμη ποικιλία χειμερινού τύπου με σχετικά γρήγορη πρώτη ανάπτυξη. Κατάλληλη εποχή σποράς είναι το Φθινόπωρο (Νοέμβριος). Για την παραγωγή καρπού η συνιστώμενη ποσότητα σποράς είναι 11-12 κιλά/ στρέμμα. Είναι ποικιλία σταθερή και παραγωγική σε καρπό. Η μέση απόδοσή της είναι 150-200 κιλά/στρ.

Ο καρπός χρησιμοποιείται ως συμπυκνωμένη πρωτεϊνούχα ζωοτροφή με εξαιρετικά αποτελέσματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για παραγωγή σανού ως αμιγής καλλιέργεια ή σε συγκαλλιέργεια με διάφορα σιτηρά.

Δεν είναι γενετικά τροποποιημένη ποικιλία. Διατηρητής της ποικιλίας Tανάγρα είναι το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών.



Aqua dulce

Ποικιλία κουκιάς Aqua dulce

Πρόκειται για μεσοόψιμη ποικιλία πολύ διαδεδομένη στην χώρα μας και πολύ παραγωγική, με φυτά ζωηρής ανάπτυξης.

Ο λοβός τους είναι μεγάλος (30-35cm), ανοιχτόχρωμος και περιέχει 8-9 σπόρους και είναι πλατύς.

Είναι κατάλληλη για νωπή χρήση.

Είναι επίσης κατάλληλη για σπορά το φθινόπωρο και συγκομίζεται την άνοιξη.



Fulia

Πρόκειται για ένα πολύ καλό μέσο χλωρής λίπανσης. Δίνει πολύ μεγάλη παραγωγή καρπού. Είναι ένα μεγάλο στήριγμα της κτηνοτροφίας αφού μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη σόγια στο σιτηρέσιο.

Aυξάνει θεαματικά την παραγωγή γάλακτος στα ζώα. Χρησιμοποιείται στο σιτηρέσιο σε ποσοστό 35%. Η ποικιλία αυτή παράγει καρπό πλούσιο σε πρωτεϊνες. Αποδίδει σε ξηρικά ή εξαντλημένα χωράφια. Δείχνει καλή αντοχή στους παγετούς. Σπέρνεται το φθινόπωρο με 12 έως 15 κιλά/στρέμμα.

Μπορεί να σπαρθεί και την άνοιξη. Έχει δυνατότητα παραγωγής έως 500 κιλά/στρέμμα. Δεν απαιτείται λίπανση, χρειάζεται όμως μία πολύ καλή ζιζανιοκτονία.



Histal

Πρόκειται για μεσοόψιμη ποικιλία με πολύ μακριούς ομoιόμορφους λοβούς.

Είναι κατάλληλη για σπορά το φθινόπωρο και συγκομιδή την άνοιξη.

Οι λοβοί αυτής της κουκιάς έχουν βαθύ πράσινο χρώμα και περιέχουν 8-9 σπόρους μετρίου μεγέθους. Το μήκος τους είναι περίπου 37 cm.



Extra violetto

Είναι υπερπρώιμη ποικιλία κουκιάς που δίνει παραγωγή σε 80 περίπου μέρες από τη σπορά.

Τα φυτά είναι ανθεκτικά στο κρύο και δίνουν λοβούς που περιέχουν 6-7 σπόρους.



Mercur

Πρόκειται για πρώιμη και παραγωγική ποικιλία.

Έχει μεγάλη αντοχή στο ψύχος (έως -16oC) και ικανοποιητική στη σκληρωτίνια. Η απόδοσή της κυμαίνεται στα 300-500 κιλά/στρέμμα.

Ως προς το έδαφος προσαρμόζονται σε μεγάλη ποικιλία τύπων, από τα πιο φτωχά ως προς τα πιο γόνιμα. Αναπτύσσονται όμως καλύτερα σε σχετικά βαριά πηλώδη ασβεστούχα εδάφη που συγκρατούν το νερό της βροχής αλλά παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση.

Είναι ευαίσθητα σε όξινα εδάφη αλλά πιο ανθεκτικά από άλλο ψυχανθή.

Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις κατά το χειμώνα δεν είναι επιθυμητές γιατί είναι αυξημένος ο κίνδυνος γενίκευσης των προσβολών από σκληρωτινίαση. Επίσης, η πολύ ζεστή και ξερή άνοιξη περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών και συνοδεύεται από επιδημία μαύρων αφίδων που μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή.