Μέθοδοι πολλαπλασιασμού αγκινάρας

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Πολλαπλασιασμός με παραφυάδες: Οι οφθαλμοί που βρίσκονται στην πάνω επιφάνεια του κυκλικού δίσκου, εκπτύσσονται με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου ή με τις αρδεύσεις του Αυγούστου. Ο κάθε βλαστός σχηματίζει ένα νέο φυτό (παραφυάδα), που μόλις αποκτήσει μήκος 25-35cm αφαιρούνται με σκαληστήρι ή τσάπα με όσο το δυνατόν πιο πολύ ριζικό σύστημα και με μικρό μέρος του παλαιού φυτού. Στη συνέχεια οι παραφυάδες μεταφυτεύονται στις τελικές θέσεις στο χωράφι. Πριν από τη μεταφύτευση αφαιρείται μέρος του φυλλώματος για να μειωθεί η απώλεια νερού μέχρι να σχηματιστούν οι καινούριες ρίζες.

Ξηρόφυτα: Η μέθοδος αυτή επιλέγεται στην περίπτωση που θα εγκαταλειφθεί μια καλλιέργεια. Τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν το φυτό βρίσκεται σε λήθαργο, εκριζώνεται το υπόγειο τμήμα και τεμαχίζεται σε κομμάτια κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε κάθε κομμάτι να περιλαμβάνει τμήμα της ρίζας και του κυκλικού ριζώματος με τους οφθαλμούς. Στη συνέχεια το ξηρόφυτο φυτεύεται και ακολουθεί πλούσιο πότισμα. Εναλλακτικά μπορεί να στρωματωθούν τα ξηρόφυτα σε ελαφρύ υπόστρωμα και στη συνέχεια να φυτευτούν στις τελικές θέσεις.

Σπόρος: Εάν εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος, τότε η σπορά πραγματοποιείται τους μήνες Ιανουαρίο - Απρίλιο και η μεταφύτευση μόλις τα φυτά αποκτήσουν 2 - 3 πραγματικά φύλλα. Στη περίπτωση που η σπορά γίνει και απευθείας στη τελική θέση στο χωράφι, τότε τοποθετούνται 3-4 σπόροι ανά θέση. Στη συνέχεια ακολουθεί αραίωμα μόλις τα φυτά αποκτήσουν 2-3 πραγματικά φύλλα.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Αγκινάρα, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.