Μέτρα για την εξασφάλιση της επιβίωσης και της υγείας του μοσχαριού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προετοιμασία της μητέρας στην Ξηρά Περίοδο. Διάρκεια ξηράς περιόδου τουλάχιστον 45 ημέρες

Ιδανικό χρονικό διάστημα ξηράς περιόδου 60 ημέρες (2 μήνες). Η αγελάδα, λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία του αναμενόμενου τοκετού, οδηγείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του βουστασίου, δηλαδή στο κελί τοκετού. Αυτό για την καλύτερη παρακολούθησή της, κατά τον τοκετό αλλά και για να διασφαλιστεί σε αυτή και το νεογέννητο, ήσυχο, ασφαλές, καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Το κελί τοκετού έχει προηγουμένως απολυμανθεί και στρωθεί με καθαρή και παχιά στρωμνή. Πριν την είσοδό της στην αίθουσα τοκετού απαραίτητες εργασίες είναι: το πλύσιμο των ποδιών, του μαστού και των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Οι θρεπτικές ανάγκες των αγελάδων που βρίσκονται στην ξηρά περίοδο είναι μικρές και μπορούν α καλυφθούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τις χονδροειδείς ζωοτροφές του σιτηρεσίου. Ο κίνδυνος εκδήλωσης προβλημάτων στην υγεία και στην παραγωγική ικανότητα της αγελάδας (μαστίτιδες, οιδήματα μαστών και κατ' επέκταση παραγωγή μη καλής σύνθεσης πρωτογάλακτος) είναι μεγαλύτερος από την κατανάλωση σιτηρεσίου που είναι πλεονασματικό ή μη ισόρροπο σε θρεπτικές ουσίες. Τέλος απαραίτητη είναι η χρήση εμβολίων :

  1. Σε εκτροφές που έχουν προβλήματα διαρροιών,
  2. Σε εκτροφές που αγοράζουν ή θα αγοράσουν ζώα από το εσωτερικό ή το εξωτερικό,
  3. Σε μοσχίδες και αγελάδες που πρωτοεισέρχονται στην εκτροφή και δεν ανέπτυξαν αντισώματα κατά των μικροβίων που ενδημούν στη μονάδα.




Εμβόλια για τις έγκυες αγελάδες

Απαραίτητη είναι η χρήση εμβολίων κατά :

  • Rota virus
  • Corona virus
  • E. coli

Οι εμβολιασμοί γίνονται στις έγκυες αγελάδες και μοσχίδες στην αρχή της ξηράς περιόδου ανάλογα με τις οδηγίες του εμβολίου.Επίσης στις έγκυες αγελάδες και μοσχίδες γίνονται και άλλα εμβόλια όπως μαστίτιδας, ποδοδερματίτιδας κ.λπ.