Αφίδα βαμβακιού

Από GAIApedia
(Ανακατεύθυνση από Μελίγκρα βαμβακιού)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προσβάλλει το βαμβάκι, τα υπαίθρια λαχανικά και μποστανικά καθώς και αυτοφυή φυτά. Οι αφίδες είναι ημίπτερα και προσβάλλουν τα φύλλα. Οι αφίδες εγκαθίστανται στην τρυφερή βλάστηση και σχηματίζουν αποικίες. Με ευνοϊκές συνθήκες αναπτύσσουν μεγάλους πληθυσμούς.

Στο χωράφι είναι ιδιαίτερα έντονη η εικόνα των βαμβακόφυτων καλυμμένων από τα μελιττώματά τους, που τελικά μπορεί να λερώσουν και τις ίνες του βαμβακιού υποβαθμίζοντας την ποιότητα (κολλώδες βαμβάκι). Στα μελιτώματα των αφίδων μπορεί να ανπτυχθεί καπνιά με συνέπεια το μαύρισμα της κάψας. Το ακμαίο έχει μήκος 1 - 2 χιλ. και χρώμα που ποικίλλει από πράσινο εως πρασινόμαυρο. Στο άκρο της κοιλίας φέρει 2 μαύρα, χοντρά σωληνοειδή εξαρτήματα (σιφώνια). Συνυπάρχουν πτερωτές και άπτερες μορφές. Στις πτερωτές μορφές η κεφαλή και ο θώρακας έχουν μαύρο χρώμα. Οι νύμφες μοιάζουν στην εμφάνιση με τα ακμαία.

Η προσβολή από αφίδες στο βαμβάκι εμφανίζεται συνήθως σε δυο "κύματα": το πρώτο νωρίς στη βλαστική περίοδο, κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών και το δεύτερο το καλοκαίρι (Ιούνιο). Σημειώνεται ότι στο βαμβάκι μπορεί να βρεθούν και άλλα είδη αφίδων, όπως Aphis, craccivora, Myzus persicae, Rhopalosiphum, Macrosiphum euphorbiae.

Ο βασικός τρόπος καταπολέμησης είναι η χρήση διασυστηματικών εντομοκτόνων επαφής και στομάχου με προληπτική και κατασταλτική δράση για την αντιμετώπιση κυρίως μυζητικών καθώς και μασητικών εντόμων σε διάφορες καλλιέργειες, όπου η τελευταία επέμβαση θα πρέπει να γίνει 20 – 25 ημέρες πριν τη συγκομιδή.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Βιομηχανικά Φυτά - Βαμβάκι και υπόλοιπα κλωστικά Ελαιοδοτικά - Ζαχαρότευτλα - Καπνός",Γαλανοπούλου - Σενδουκά Στέλλα, Καθηγήτρια Γεωργίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας