Συντήρηση μπάμιας
Ο καρπός της μπάμιας έχει αρκετά υψηλούς ρυθμούς αναπνοής. Είναι αναγκαία η άμεση ψύξη του αμέσως μετά από τη συγκομιδή για τη μείωση της θερμοκρασίας που είχε στον αγρό. Η πιο συνήθης μέθοδος στις Η.Π.Α. είναι η εμβάπτιση των καρπών μέσα σε κρύο νερό, έτσι ώστε η θερμοκρασία τους να φτάσει περίπου τους 10oC. Όταν η εμβάπτιση γίνει σε νερό με 4oC, τότε χρειάζονται περίπου 10 λεπτά για να μειωθεί η θερμοκρασία των καρπών από 30oC σε 10oC. Η ποιότητα των καρπών της μπάμιας υποβαθμίζεται ταχύτατα στην κοινή αποθήκευση και για το λόγο αυτό πρέπει να διατίθενται σύντομα στην αγορά ή για επεξεργασία. Μπορεί να αποθηκευτεί ικανοποιητικά για 7-10 ημέρες στους 7-10oC και σε σχετική υγρασία 85-90% ή στους 12,5oC και 90-95% σχετική υγρασία, για να αποφευχθεί ο μαρασμός των καρπών. Σε θερμοκρασίες αποθήκευσης κάτω από τους 7oC η μπάμια υπόκειται σε κρυοτραυματισμό (chilling injury), ο οποίος εκδηλώνεται με αποχρωματισμό της επιφάνειάς της, στιγμάτωση και τελικά σάπισμα. Γενικά η μπάμια έχει τις ίδιες απαιτήσεις αποθήκευσης όπως τα πράσινα φασολάκια, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, οι πιπεριές και τα κολοκυθάκια. Με αυτά τα προϊόντα η μπάμια μπορεί να αποθηκευτεί μαζί χωρίς επιβλαβή επίδραση. Η μπάμια δεν πρέπει να αποθηκεύεται στον ίδιο χώρο με πεπόνια, μπανάνες, μήλα ή άλλα προϊόντα που παράγουν αιθυλένιο.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Μπάμια, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.