Τύποι σφαγείου θηλαστικών

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τα σφαγεία διακρίνονται :

  • Ως προς τους φορείς, σε δημόσια (φορείς δήμοι ή κοινότητες) και σε ιδιωτικά (φορείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, ιδιωτικοί οργανισμοί , συνεταιρισμοί).
  • Ως προς την καθ’ όλου συγκρότηση, σε βιομηχανικά σφαγεία, σε μεγάλα σφαγεία, σε μικρά σφαγεία και σε απλές σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις.
  • Ως προς τη δυναμικότητα. Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός. Συμβατικά, ως μικρής δυναμικότητας χαρακτηρίζονται τα σφαγεία τα οποία παράγουν κάθε χρόνο ποσότητες κρέατος μικρότερες από 4.000 τόνους και ως μεγάλης εκείνα που παράγουν περισσότερες από 4.000 τόνους κρέας.
  • Ως προς τη δυναμικότητα και τον τρόπο διακίνησης του κρέατος. Διακρίνονται τρεις διατάξεις :
  1. Σφαγεία με κεντρική τοποθέτηση του ψυκτικού χώρου. Οι χώροι ψύξεως τοποθετούνται ανάμεσα και παράλληλα από τους χώρους επεξεργασίας και διακινήσεως του κρέατος.
  2. Σφαγεία με γωνιακή τοποθέτηση του ψυκτικού χώρου. Το συγκρότημα ψύξεως με το συγκρότημα σφαγής σχηματίζει γωνία.
  3. Σφαγεία σε ορόφους. Συνήθως υπάρχουν τέσσερις όροφοι. Τα σφάγια ζώα οδηγούνται στον 4ο όροφο όπου και σφάζονται. Τα παραπροϊόντα της σφαγής με τη βοήθεια της βαρύτητας και διά μέσου συστήματος σωληνώσεων

οδηγούνται στους παρακάτω ορόφους (συνήθως στον 3ο). Στον 2ο και 1ο όροφο γίνεται η επεξεργασία του κρέατος (τεμαχισμός, συσκευασία, παραγωγή αλλαντικών κ.λ.π.), ενώ στο ισόγειο βρίσκονται οι ψυκτικοί χώροι και οι χώροι διακινήσεως των προϊόντων.

Σημαντικό για τη λειτουργικότητα, την οικονομία και την υγιεινή των σφαγείων είναι να εξασφαλίζεται συνεχής και μόνο προς μια κατεύθυνση κίνηση των ζώων, των σφαγίων, του κρέατος, των παραπροϊόντων και υποπροϊόντων.

Συγκρότηση βιομηχανικού σφαγείου θηλαστικών

Kάθε συγκρότημα βιομηχανικού σφαγείου μπορεί να περιλαμβάνει τα παρακάτω τμήματα που πρέπει να είναι κατά τέτοιο τρόπο συνδυασμένα μεταξύ τους ώστε τελικά να αποτελούν ενιαία λειτουργική μονάδα, στην οποία η ροή του κρέατος να γίνεται προς μία κατεύθυνση:

  • Ζωαγορά
  • Κυρίως σφαγείο
  • Τμήμα αξιοποίησης παραπροϊόντων
  • Τμήμα παραγωγής βρώσιμου λίπους
  • Υγειονομικό σφαγείο
  • Χώρος συγκεντρώσεως κατασχόμενων σφαγίων
  • Χώρος παραμονής των σφαγίων υπό παρατήρηση
  • Τμήμα ψύξεως και καταψύξεως και διατηρήσεως υπό ψύξη και κατάψυξη του κρέατος
  • Τμήμα τεμαχισμού και συσκευασίας του κρέατος
  • Τμήμα βιολογικού καθαρισμού
  • Βοηθητικά τμήματα των βιομηχανικών σφαγείων
  • Κρεαταγορά



Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Σφαγεία, σφαγή, τεμαχισμός και ποιοτική ταξινόμηση βοοειδών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία", πτυχιακή εργασία της Κουτσικίδου Χριστίνας, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Θεσσαλονίκη 2009