Υποκείμενα βερυκοκκιάς Σπορόφυτα

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Σπορόφυτα βερυκοκκιάς

Συνιστώνται για ελαφρά, ασβεστώδη και ξηρά εδάφη. Δίνουν δέντρα βραδείας ανάπτυξης, αλλά ζωηρά και παραγωγικά. Παρουσιάζουν καλή συμβιβαστότητα με όλες τις ποικιλίες. Οι καρποί είναι μικρότεροι από εκείνους που παράγονται σε υποκείμενο ροδακινιάς και ωριμάζουν λίγες μέρες αργότερα. Τα δέντρα μπαίνουν σε καρποφορία πολύ αργά.


Σπορόφυτα ροδακινιάς

Συνιστώνται για ελαφρά εδάφη ή για εδάφη που αποστραγγίζονται καλά. Δεν ενδείκνυνται σε εδάφη όπου προϋπήρχε ροδακινιά. Αν και η ροδακινιά είναι δέντρο βραχύβιο, ως υποκείμενο της βερυκοκκιάς δίνει δέντρα μακρόβια. Σε ξηρικούς οπωρώνες ή όπου επικρατούν ξηρικές συνθήκες, η βερικοκιά σε υποκείμενο σπορόφυτο ροδακινιάς παράγει καλύτερη βλάστηση από εκείνη που έχει ως υποκείμενο σπορόφυτο βερυκοκκιάς. Παρουσιάζει με ορισμένες ποικιλίες ασυμφωνία στο σημείο ένωσης του εμβόλιου με το υποκείμενο, γι’ αυτό στις περιπτώσεις εκείνες που ο συνδυασμός είναι βιώσιμος, συνιστάται το δέντρο να υποστηλώνεται για να αποφευχθεί το σπάσιμο στο σημείο του εμβολιασμού. Δίνει όμως δέντρα παραγωγικά, που μπαίνουν από νωρίς σε καρποφορία και παράγουν καρπούς μεγάλου μεγέθους και πρώιμης ωρίμανσης.


Σπορόφυτα μυροβαλάνου

Θεωρούνται κατάλληλα ως υποκείμενο της βερυκοκκιάς σε βαριά εδάφη ή σε πολύ υγρά, ως και σε αργιλώδη. Δίνει δέντρα μέτριας ζωηρότητας και παραγωγικότητας. Βασικό μειονέκτημα του υποκείμενου αυτού είναι η σε ψηλό βαθμό ασυμφωνία του με την εμβολιαζόμενη ποικιλία βερυκοκκιάς, που καταλήγει σε σπάσιμο του δέντρου στο σημείο του εμβολιασμού. Η ασυμφωνία του αυτή με τις εμβολιαζόμενες ποικιλίες βερυκοκκιάς μπορεί να εξαλειφθεί ή να περιοριστεί με τη χρησιμοποίηση ενδιάμεσου υποκειμένου Ευρωπαϊκής δαμασκηνιάς, αλλά η τεχνική αυτή δεν έχει διαδοθεί πολύ λόγω του ψηλού κόστους. Τα δέντρα με υποκείμενο σπορόφυτα μυροβαλάνου μπαίνουν σε καρποφορία πολύ νωρίς, δηλαδή απ’ τον 3ο χρόνο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται σπορόφυτα κορομηλιάς με ικανοποιητική συμφωνία εμβόλιου και υποκειμένου.



[1]

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.