Φροντίδες νεογέννητων προβάτων
Ένα σημαντικό κομμάτι μιας πετυχημένης γέννας στη προβατίνα, είναι και η περιποίηση [1] που θα πρέπει να δώσουμε στο νεογέννητο. Έτσι έχουμε στο νου μας τα εξής:
- Μόλις το έμβρυο γεννηθεί, αναρτάται από τα οπίσθια άκρα του και με ισχυρά τινάγματα της κεφαλής, γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης των εμβρυακών υγρών που ενδεχομένως έχουν εισροφηθεί. Μέρος των υγρών που βγαίνουν από το στόμα, προφανώς προέρχονται και από τον στόμαχο. Για να διεγερθεί η αναπνοή, ρίχνουμε κρύο νερό στη κεφαλή και στο σώμα του νεογέννητου.
- Εφαρμόζεται τεχνητή αναπνοή ως εξής: απομακρύνονται και πιέζονται ρυθμικά τα πρόσθια άκρα πάνω στο θωρακικό τοίχωμα.
- Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε καθώς πιέζουμε το στήθος του εμβρύου. Υπάρχει κίνδυνος καταγμάτων και πιθανή ζημιά των πνευμόνων και του ήπατος. Αν αποκαλυφθεί μικρή ζημιά τω πλευρών, αμέσως χορηγούμε αντιφλεγμονώδη.
- Χορηγούνται φάρμακα τονωτικά της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας (Fortazol - Coramine), ενδοφλεβίως, κάτω από τη γλώσσα ή σε περίπτωση ανάγκης ακόμα και ενδοκαρδίως. Η χορήγηση οξυγόνου είναι επίσης αποτελεσματική.
- Το φιλί της ζωής, δεν πρέπει ποτέ να επιχειρείται στα αρνιά εξαιτίας του κινδύνου μετάδοσης ασθενειών στον άνθρωπο.
- Μόλις το αρνί αναπνεύσει, ψεκάζουμε στον ομφάλιο λώρο με αντιβιοτικό σε μορφή spray (π.χ. οξυτετρακυκλίνη) ή τον εμβαπτίζουμε σε διάλυμα ιωδίου.
- Στη συνέχεια, τοποθετούμε το αρνί κοντά στο κεφάλι της μητέρας και την ενθαρρύνουμε να το γλείψει ώστε να αναπτυχθεί ο εμβρυομητρικός δεσμός.
- Το πρωτόγαλα, πρέπει να χορηγείται μέσα στις πρώτες 6 ώρες από τον τοκετό. Σε πολλές φάρμες, χορηγούνται στα αρνιά με στομαχικό καθετήρα 60ml πρωτογάλακτος αμέσως μετά τη γέννα. Μια ακόμη ποσότητα των 60ml χορηγείται αργότερα, εκτός αν είναι γνωστό ότι τα αρνιά θήλασαν.
Στοιχεία υγιεινής προβάτων
Η καλή υγιεινή κατάσταση ενός οργανισμού αποτελεί προϋπόθεση για τις αυξημένες αποδόσεις. Κανένας οργανισμός εάν δεν είναι υγιής και δεν διατρέφεται σωστά δεν μπορεί να εκδηλώσει το γενετικό του δυναμικό. Τα άρρωστα ζώα δε δείχνουν σχεδόν κανένα ενδιαφέρον για λήψη τροφής. Συνήθως στέκονται απόμερα, ή πλαγιάζουν και δείχνουν γενική απάθεια σε κάθε ερέθισμα του περιβάλλοντος.
Αυτή η κακή κατάσταση των ζώων οδηγεί στη μείωση των αποδόσεών τους. Στα γαλακτοπαραγωγά ζώα συνοδεύεται από σημαντική μείωση της γαλακτοπαραγωγής, ενώ στα κρεοπαραγωγά ζώα, ύστερα από λίγες μέρες εμφανίζονται έντονα σημάδια μείωσης του βάρους. Γι' αυτό απαραίτητη είναι η προληπτική υγιεινή των ζώων και κατά δεύτερο ρόλο η θεραπεία των ασθενειών.
Στα πλαίσια της υγιεινής σε μία εκτροφή προβάτων, τόσο ο ρόλος του κτηνοτρόφου όσο και του ζωοτέχνη και κτηνιάτρου θα πρέπει να στοχεύουν αφενός στην πρόληψη και θεραπεία, αφετέρου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ζώων, είτε μέσω εμβολίων, είτε διατροφικά μέσω της βελτίωσης της διατροφής και της ενίσχυσής της με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία αλλά και με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής (απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού, υγρασίας και ρευμάτων αέρα).
Βιβλιογραφία