Ελιές προσβεβλημένες από κολιβακτηρίδια
Η ασθένεια αυτή είναι γνωστή στη βιομηχανία των ελιών ως μάτι ψαριού ή αεριοπάθηση. Ο βαθμός αλλοίωσης του ελαιοκάρπου από την ασθένεια αυτή εξαρτάται από το βαθμό μολύνσεώς του με κολιβακτηρίδια, από τη θερμοκρασία στο χώρο συντηρήσεώς του, την περιεκτικότητα της άλμης σε αλάτι και πιθανόν και από άλλους παράγοντες. Η υψηλή θερμοκρασία και η μικρή περιεκτικότητα της άλμης σε αλάτι, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, ευνοούν την εκδήλωση της ασθένειας και την έντονη αλλοίωση του ελαιοκάρπου. Οι ελιές, που είναι προσβεβλημένες από τα κολιβακτηρίδια στην επιφάνεια της άλμης, παρουσιάζουν ελαττώματα στην εμφάνιση και υφή, η δε γεύση τους είναι ικανοποιητική. Συνήθως προσφέρονται σε χαμηλές τιμές και καταναλώνονται στην εσωτερική αγορά.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ανάπτυξης των κολιβακτηριδίων είναι η διατήρηση καθαριότητας και υγιεινών συνθηκών στους χώρους ζυμώσεως του ελαιοκάρπου, στις κάδες και στα χρησιμοποιούμενα μηχανήματα, ως και το σχολαστικό πλύσιμο αυτού πριν από την εμβάπτισή του στην άλμη.