Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ποικιλίες γλυκού σόργου"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Η επιλογή της ποικιλίας είναι εξαιρετικά σημαντική για να λάβει κανείς μια καλή παραγωγή. Οι | + | Η επιλογή της [[Ποικιλίες σόργου |ποικιλίας]] είναι εξαιρετικά σημαντική για να λάβει κανείς μια καλή παραγωγή. Οι ποικιλίες με μεγάλο κύκλο ζωής είναι συνήθως παραγωγικότερες απ' ότι αυτές με σύντομο κύκλο ζωής. Εντούτοις, σε μερικές τοποθεσίες, οι ποικιλίες μεγάλων κύκλων δεν ενδείκνυται, επειδή οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, για να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της ποικιλίας. Στα μεσογειακά κλίματα, αυτός ο όρος σημαίνει ότι η θερμοκρασία πρέπει να είναι ήπια ή θερμή το Σεπτέμβριο. |
− | ποικιλίες με μεγάλο κύκλο | + | *<span style="font-weight:bold;">Ποικιλίες μικρού κύκλου:</span> Η διάρκεια του κύκλου αυτών των ποικιλιών, στα μεσογειακά κλίματα, είναι περίπου 70 έως 90 ημέρες, από το φύτρωμα έως την άνθηση. Για παράδειγμα, οι ποικιλίες με την ονομασία Mer 60-2, Mer 78-13 Soave, Atlas, Madhura. |
− | ζωής είναι συνήθως παραγωγικότερες απ | + | *<span style="font-weight:bold;">Ποικιλίες μεγάλου κύκλου:</span> Μπορεί να χρειαστούν περίπου 110 ημέρες από το φύτρωμα έως την άνθηση. Για παράδειγμα, οι ποικιλίες με την ονομασία Keller, Dale, Wray. Μερικές από τις πιο σημαντικές ποικιλίες γλυκού σόργου που κυκλοφορούν σε διεθνές επίπεδο είναι το Rio, Dale, Brandes, Theis, Roma, Vani, το Ramada και Keller. |
− | + | ||
− | ότι αυτές με σύντομο κύκλο | + | Τα υβρίδιο |
− | ζωής. Εντούτοις, σε μερικές τοποθεσίες, οι ποικιλίες μεγάλων κύκλων δεν ενδείκνυται, επειδή οι | + | |
− | θερμοκρασίες πρέπει να είναι υψηλές | + | |
− | + | ||
− | όλη τη διάρκεια του κύκλου, για να γίνει πλήρης | + | |
− | + | ||
− | + | ||
− | η θερμοκρασία πρέπει να είναι ήπια ή θερμή το Σεπτέμβριο. | + | |
− | + | ||
− | Ποικιλίες μικρού κύκλου | + | |
− | : | + | |
− | κλίματα, είναι περίπου 70 | + | |
− | έως 90 ημέρες, από το φύτρωμα έως την άνθηση | + | |
− | . Για παράδειγμα, | + | |
− | οι ποικιλίες με την ονομασία | + | |
− | Mer | + | |
− | 60 | + | |
− | - | + | |
− | 2, | + | |
− | Mer | + | |
− | 78 | + | |
− | - | + | |
− | 13 | + | |
− | Soave | + | |
− | , | + | |
− | Atlas | + | |
− | , | + | |
Madhura | Madhura | ||
− | + | αναπτύχθηκε από το | |
− | + | “ | |
− | + | Ι | |
− | + | νστιτούτο | |
− | + | Α | |
− | + | γροτι | |
− | + | κών | |
− | + | Ε | |
− | + | ρευνών | |
− | + | Nimkar | |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
, | , | ||
− | + | Phaltan | |
, | , | ||
− | + | Maharashtra | |
− | + | ”. | |
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | . | + | |
{{{top_heading|==}}}[[Ομάδα Dale]]{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}[[Ομάδα Dale]]{{{top_heading|==}}} |
Αναθεώρηση της 09:14, 5 Ιουλίου 2013
Η επιλογή της ποικιλίας είναι εξαιρετικά σημαντική για να λάβει κανείς μια καλή παραγωγή. Οι ποικιλίες με μεγάλο κύκλο ζωής είναι συνήθως παραγωγικότερες απ' ότι αυτές με σύντομο κύκλο ζωής. Εντούτοις, σε μερικές τοποθεσίες, οι ποικιλίες μεγάλων κύκλων δεν ενδείκνυται, επειδή οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι υψηλές καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, για να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της ποικιλίας. Στα μεσογειακά κλίματα, αυτός ο όρος σημαίνει ότι η θερμοκρασία πρέπει να είναι ήπια ή θερμή το Σεπτέμβριο.
- Ποικιλίες μικρού κύκλου: Η διάρκεια του κύκλου αυτών των ποικιλιών, στα μεσογειακά κλίματα, είναι περίπου 70 έως 90 ημέρες, από το φύτρωμα έως την άνθηση. Για παράδειγμα, οι ποικιλίες με την ονομασία Mer 60-2, Mer 78-13 Soave, Atlas, Madhura.
- Ποικιλίες μεγάλου κύκλου: Μπορεί να χρειαστούν περίπου 110 ημέρες από το φύτρωμα έως την άνθηση. Για παράδειγμα, οι ποικιλίες με την ονομασία Keller, Dale, Wray. Μερικές από τις πιο σημαντικές ποικιλίες γλυκού σόργου που κυκλοφορούν σε διεθνές επίπεδο είναι το Rio, Dale, Brandes, Theis, Roma, Vani, το Ramada και Keller.
Τα υβρίδιο Madhura αναπτύχθηκε από το “ Ι νστιτούτο Α γροτι κών Ε ρευνών Nimkar , Phaltan , Maharashtra ”.
Ομάδα Dale
Η Dale είναι μια ενδιάμεση ποικιλία που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ. Οι σπόροι είναι μικροί, κοκκινωποί καφέ, και φυτρώνουν εύκολα. Η ποικιλία είναι ανθεκτική στην ανθράκωση των φύλλων και στην σήψη του στελέχους. Τα στελέχη είναι μεσαίου μεγέθους, έχουν όρθια ανάπτυξη και παράγουν άριστης ποιότητας σιρόπι.
Ομάδα Della
Η Della, είναι μια ενδιάμεση ποικιλία με καλή αντοχή στις ασθένειες, αναπτύχθηκε από τον Μπομπ Χάρισον, Πολυτεχνείο της Virginia, και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1991. Η Della ωριμάζει περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από την Dale και περίπου 6 ημέρες αργότερα από την Drip. Η Della είναι υβρίδιο της Dale με προγενέστερη ημερομηνία λήξης. Είναι ανθεκτικό στην ανθράκωση και είναι μετρίως ευαίσθητος σε επιθέσεις βακτηρίων. Η Della επηρεάζεται τόσο από την τοποθεσία όσο η Dale και είναι ευμετάβλητη στο ύψος των φυτών. Παράγει παρόμοιας ποιότητα σιρόπι με την Dale. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι αυτή η ομάδα ποικιλιών ωριμάζει μία εβδομάδα νωρίτερα από την Dale .
Ομάδα Brandes
Η ποικιλία Brandes κυκλοφόρησε το 1968 στις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια όψιμη ποικιλία με εξαιρετικό ριζικό σύστημα και σκληρά στελέχη που συνήθως αναπτύσσονται όρθια. Είναι ανθεκτική στην ανθράκωση των φύλλων και την σήψη του στελέχους. Παράγει καλής ποιότητας σιρόπι, αλλά είναι πιο ευαίσθητη στην ξηρασία από ορισμένες ποικιλίες. Ο σπόρος είναι μικρός και λευκός και έχει καλή βλαστική ικανότητα .
Ομάδα Georgia Blue Ribbon
Η Georgia Blue Ribbon, είναι μια ποικιλία αβέβαιης προέλευσης, αναπτύσσεται δύσκολα και είναι ευαίσθητη στην πλειοψηφία των ασθενειών που προσβάλουν το γλυκό σόργο. Τα στελέχη είναι μικρότερα και πιο ζουμερά από εκείνα της Tracy. Η ποιότητα του σιροπιού είναι εξαιρετική. Ο σπόρος είναι μεσαίου μεγέθους και καφέ. Ωριμάζει περίπου στον ίδιο χρόνο με την Tracy.
Ομάδα Honey
Η Honey είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται από το USDA πριν το 1900. Καλείται επίσης Honey Drip και Texas Seeded Ribbon. Παράγει επίσης εξαιρετικής ποιότητας σιρόπι, αλλά είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές ασθένειες. Ωριμάζει λίγες μέρες αργότερα από την Tracy.
Ομάδα Texas Seeded Ribbon Simon
Η Texas Seeded Ribbon Simon είναι μια πολύ πρώιμης ωρίμανσης ποικιλία, άγνωστης προέλευσης. Ωριμάζει 7 ημέρες νωρίτερα από ότι η Drip . Έχει ένα αρκετά μικρό στέλεχος , χαμηλή απόδ οση σε χυμό, και είναι ευαίσθητη στις περισσότερες ασθένειες σόργου. Το μόνο πλεονέκτημα για την Simon είναι ότι στο Κεντάκι είναι κατάλληλη για φύτευση όπου η Drip δεν ωριμάζει. Η Simon είναι καλύτερα προσαρμοσμένη στις περιοχές βόρεια του κέντρου της Ιντιάνα και του Οχάιο. Έχει καλές επιδόσε ις στο Ουισκόνσιν, στη Μινεσότα και στη Νέα Υόρκη. Παράγει υψηλής ποιότητας σιρόπι.
Ομάδα Sugar Drip
Η Sugar Drip είναι μία πρώιμη ποικιλία άγνωστης προέλευσης. Είναι πολύ ευαίσθητη σε πολλές ασθένειες. Οι σπόροι είναι μεσαίου μεγέθους και καφέ. Αυτή η ποικιλία είναι μία από τις πρώτες ποικιλίες σόργου που ωριμάζουν στα Νότια, και γι' αυτό είναι χρήσιμη για την πρώιμη παραγωγή σιροπιού. Θα πρέπει να συγκομίζεται νωρίτερα από άλλες ποικιλίες, επειδή είναι ευαίσθητη στις ασθένειες.
Ομάδα Theis
Η Theis είναι μια ποικιλία που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ, Meridian, Μισισιπή, και κυκλοφόρησε το 1974. Ωριμάζει αργά παρόμοια με την Brandes και την Wiley . Η Theis μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 12 έως 16 πόδια, αλλά έχει καλή αντοχή. Παρουσιάζει μεγάλο καφέ σπόρο. Η ποιότητα του σιροπιού είναι συνήθως εξαιρετική. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ανθράκωση των φύλλων και στη σήψη του στελέχους, έχει μέτρια αντίσταση στον περονόσπορο και είναι ανεκτική ως προς τον ιό νάνο.
Ομάδα Tracy
Η Tracy είναι μία πρώιμη ποικιλία που αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και κυκλοφόρησε το 1953. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 9 έως 12 πόδια κάτω από ιδανικές συνθήκες και έχει τη δυνατότητα αδελφώματος. Η ποιότητα του σιροπιού μπορεί να είναι εξαιρετική, αλλά υπό ορισμένους όρους, ο χυμός μπορεί να περιέχει περισσότερο άμυλο απ’ ότι χρειάζεται για τον σωστό βρασμό. Η Tracy είναι ευαίσθητη στην ανθράκωση των φύλλων, την κόκκινη σήψη και τη σκουριά. Παράγει υψηλής παραγωγικότητας στελέχη, αλλά η απόδοση σιροπιού ανά τόνο στελέχους είναι χαμηλή.