Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πίνακας πρόσθετων ουσιών για παγωτά"
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 4: | Γραμμή 4: | ||
!scope="col" colspan="1" |Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις | !scope="col" colspan="1" |Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις | ||
|- | |- | ||
− | |[[Ομάδα Ι πρόσθετων|Ομάδα I Πρόσθετα]]|| || | + | |[[Ομάδα Ι πρόσθετων ουσιών|Ομάδα I Πρόσθετα]]|| || |
|- | |- | ||
|[[Ομάδα II - Χρωστικές τροφίμων βάσει της αρχής quantum satis|Ομάδα II Χρωστικές quantum satis]]||quantum santis (a)|| | |[[Ομάδα II - Χρωστικές τροφίμων βάσει της αρχής quantum satis|Ομάδα II Χρωστικές quantum satis]]||quantum santis (a)|| | ||
|- | |- | ||
− | |Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο||150||(25) | + | |[[Ομάδα III - Χρωστικές τροφίμων με συνδυασμένο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο|Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο]]||150||(25) |
|- | |- | ||
− | |Ομάδα IV Πολυόλες||quantum santis||μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα | + | |[[Ομάδα IV - Πολυόλες|Ομάδα IV Πολυόλες]]||quantum santis||μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
|- | |- | ||
|E 160b Αννάττο, μπιξίνη, νορμπιξίνη||20||7 | |E 160b Αννάττο, μπιξίνη, νορμπιξίνη||20||7 | ||
Γραμμή 75: | Γραμμή 75: | ||
(52): Τα ανώτατα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο ιμίδιο. | (52): Τα ανώτατα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο ιμίδιο. | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ | ||
+ | ==Σχετικές σελίδες== | ||
+ | |||
+ | *[[Ομάδα Ι πρόσθετων ουσιών]] | ||
+ | *[[Ομάδα II - Χρωστικές τροφίμων βάσει της αρχής quantum satis]] | ||
+ | *[[Ομάδα III - Χρωστικές τροφίμων με συνδυασμένο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο]] | ||
+ | *[[Ομάδα IV - Πολυόλες]] | ||
==Βιβλιογραφία== | ==Βιβλιογραφία== | ||
*"[[Media:Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων.pdf|Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων]]", Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Αθήνα Απρίλιος 2013 | *"[[Media:Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων.pdf|Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων]]", Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Αθήνα Απρίλιος 2013 | ||
− | |||
[[σχετίζεται με::Επιχείρηση παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων| ]] | [[σχετίζεται με::Επιχείρηση παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 08:41, 11 Ιουλίου 2013
Αριθμός Ε και όνομα | Ανώτατα επίπεδα (mg / l ή mg / kg ανάλογα με την περίπτωση) | Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις |
---|---|---|
Ομάδα I Πρόσθετα | ||
Ομάδα II Χρωστικές quantum satis | quantum santis (a) | |
Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο | 150 | (25) |
Ομάδα IV Πολυόλες | quantum santis | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
E 160b Αννάττο, μπιξίνη, νορμπιξίνη | 20 | 7 |
E 160d Λυκοπένιο | 40 | |
E 338 – 452 Φωσφορικό οξύ – φωσφορικά άλατα – διφωσφορικά – τριφωσφορικά και πολυφωσφορικά | 1000 | (1) (4) |
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη-1,2 | 3000 | μόνο παγωτά με βάση το νερό |
Ε 427 Κόμμι κασσίας | 2500 | |
E 432 – 436 Πολυσορβικά | 1000 | (1) |
E 473 – 474 Εστέρες λιπαρών οξέων με σακχαρόζη | 5000 | (1) |
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη - 1,2 | 3000 | |
E 491 – 495 Εστέρες της σορβιτάνης | 500 | (1) |
Ε 901 Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος | quantum satis | μόνο προσυσκευασμένες γκοφρέτες που περιέχουν παγωτό |
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ | 800 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 800 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 954 Σακχαρίνες | 100 | (52) μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 955 Σουκραλόζη | 320 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 957 Θαυματίνη | 50 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 50 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς
πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 961 Νεοτάμη | 26 | μόνο προϊόντα με μειωμένη ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης | 800 | (11)β (49) (50) μόνο προϊόντα με μειωμένη
ενεργειακή αξία ή χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
(a) Η έκφραση "quantum satis" σημαίνει ότι δεν ορίζεται ανώτατο επίπεδο. Lστόσο, τα πρόσθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή πρακτική παρασκευής, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το επίπεδο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανούν τον καταναλωτή.
(1): Τα πρόσθετα μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.
(2): Το ανώτατο επίπεδο εφαρμόζεται στο άθροισμα και τα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο οξύ.
(4): Το ανώτατο επίπεδο εκφράζεται ως P2O5.
(11): Τα όρια εκφράζονται είτε ως α) ισοδύναμα ακεσουλφάμης Κ είτε ως β) ισοδύναμα ασπαρτάμης.
(25): Οι ποσότητες για καθεμιά από τις χρωστικές E 110, E 122, E 124 και E 155 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 mg / kg ή mg / l.
(49): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης προκύπτουν από τα ανώτατα επίπεδα χρήσης των επιμέρους συστατικών, της ασπαρτάμης (E 951) και της ακεσουλφάμης Κ (E 950).
(50): @εν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των επιπέδων για τα E 951 και E 950 με τη χρήση του άλατος ασπαρτάμης-ακεσουλφάμης, είτε μόνου του είτε σε συνδυασμό με E 950 ή E 951.
(51): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης εκφράζονται ως ελεύθερο οξύ.
(52): Τα ανώτατα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο ιμίδιο.
Σχετικές σελίδες
- Ομάδα Ι πρόσθετων ουσιών
- Ομάδα II - Χρωστικές τροφίμων βάσει της αρχής quantum satis
- Ομάδα III - Χρωστικές τροφίμων με συνδυασμένο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο
- Ομάδα IV - Πολυόλες
Βιβλιογραφία
- "Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων", Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Αθήνα Απρίλιος 2013