Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πίνακας πρόσθετων ουσιών για τσίχλες"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 4: | Γραμμή 4: | ||
!scope="col" colspan="1" |Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις | !scope="col" colspan="1" |Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις | ||
|- | |- | ||
− | |Ομάδα I Πρόσθετα|| || | + | |[[Ομάδα Ι πρόσθετων ουσιών|Ομάδα I Πρόσθετα]]|| || |
|- | |- | ||
− | |Ομάδα II Χρωστικές quantum satis||quantum satis (a)|| | + | |[[Ομάδα II - Χρωστικές τροφίμων βάσει της αρχής quantum satis|Ομάδα II Χρωστικές quantum satis]]||quantum satis (a)|| |
|- | |- | ||
− | |Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο||300||(25) | + | |[[Ομάδα III - Χρωστικές τροφίμων με συνδυασμένο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο|Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο]]||300||(25) |
|- | |- | ||
− | |Ομάδα IV Πολυόλες||quantum satis||μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα | + | |[[Ομάδα IV - Πολυόλες|Ομάδα IV Πολυόλες]]||quantum satis||μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
|- | |- | ||
|E 160d Λυκοπένιο||300|| | |E 160d Λυκοπένιο||300|| | ||
Γραμμή 117: | Γραμμή 117: | ||
(46): Εκφραζόμενα ως το άθροισμα καρνοσόλης και καρνοσικού οξέος. | (46): Εκφραζόμενα ως το άθροισμα καρνοσόλης και καρνοσικού οξέος. | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ | ||
+ | ==Σχετικές σελίδες== | ||
+ | |||
+ | *[[Ομάδα Ι πρόσθετων ουσιών]] | ||
+ | *[[Ομάδα II - Χρωστικές τροφίμων βάσει της αρχής quantum satis]] | ||
+ | *[[ Ομάδα III - Χρωστικές τροφίμων με συνδυασμένο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο]] | ||
+ | *[[Ομάδα IV - Πολυόλες]] | ||
==Βιβλιογραφία== | ==Βιβλιογραφία== | ||
Τελευταία αναθεώρηση της 08:47, 11 Ιουλίου 2013
Αριθμός Ε και όνομα | Ανώτατα επίπεδα (mg / l ή mg / kg ανάλογα με την περίπτωση) | Υποσημειώσεις περιορισμοί / εξαιρέσεις |
---|---|---|
Ομάδα I Πρόσθετα | ||
Ομάδα II Χρωστικές quantum satis | quantum satis (a) | |
Ομάδα III Χρωστικές με ανώτατο συνδυασμένο όριο | 300 | (25) |
Ομάδα IV Πολυόλες | quantum satis | μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
E 160d Λυκοπένιο | 300 | |
E 200 – 213 Σορβικό οξύ – σορβικά άλατα, βενζοϊκό οξύ – βενζοϊκά άλατα | 1500 | (1) (2) |
Ε 297 Φουμαρικό οξύ | 2000 | |
E 310 – 321 Εστέρες του γαλλικού οξέος, TBHQ, BHA και BHT | 400 | (1) |
E 338 – 452 Φωσφορικό οξύ – φωσφορικά άλατα – διφωσφορικά – τριφωσφορικά και πολυφωσφορικά | quantum satis | (1) (4) |
Ε 392 Εκχυλίσματα δενδρολίβανου | 200 | (46) |
Ε 405 Αλγινική προπανοδιόλη 1,2 | 5000 | |
Ε 416 Κόμμι καράγια | 5000 | |
E 432 – 436 Πολυσορβικά | 5000 | (1) |
E 473 – 474 Εστέρες των λιπαρών οξέων με σακχαρόζη – σακχαρογλυκερίδια | 10000 | (1) |
Ε 475 Πολυγλυκερίδια λιπαρών οξέων | 5000 | |
Ε 477 Εστέρες λιπαρών οξέων με προπανοδιόλη- 1,2 | 5000 | |
E 481 – 482 Στεαρϋλο-2-γαλακτυλικά άλατα | 2000 | (1) |
E 491 – 495 Εστέρες της σορβιτάνης | 5000 | (1) |
Ε 551 Διοξείδιο του πυριτίου | quantum satis | επιφανειακή επεξεργασία μόνο |
Ε 552 Πυριτικό ασβέστιο | quantum satis | επιφανειακή επεξεργασία μόνο |
E 553a Ορθοπυριτικό μαγνήσιο | quantum satis | επιφανειακή επεξεργασία μόνο |
E 553b Τάλκης | quantum satis | |
Ε 650 Οξικός ψευδάργυρος | 1000 | |
Ε 900 Διμεθυλοπολυσιλοξάνιο | 100 | |
Ε 901 Κηρός μελισσών, λευκός και κίτρινος | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 902 Κανδελιλλικός κηρός | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 903 Καρναουβικός κηρός | 1200 | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 904 Σελάκ | quantum satis | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 905 Μικροκρυσταλλικός κηρός | quantum satis | μόνο επιφανειακή επεξεργασία |
Ε 907 Υδρογονωμένο πολυ-1-δεκένιο | 2000 | ως υλικό για γλασάρισμα μόνο |
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ | 800 | (12) μόνο μεπρόσθετα σάκχαρα ή πολυόλες, ως ενισχυτικό γεύσης και αρώματος |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 2500 | (12) μόνο με πρόσθετα σάκχαρα ή πολυόλες, ως ενισχυτικό γεύσης και αρώματος |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 150 | (12) μόνο με πρόσθετα σάκχαρα ή πολυόλες, ως ενισχυτικό γεύσης και αρώματος |
Ε 957 Θαυματίνη | 10 | (12) μόνο με πρόσθετα σάκχαρα ή πολυόλες, ως ενισχυτικό γεύσης και αρώματος |
Ε 961 Νεοτάμη | 3 | (12) μόνο με πρόσθετα σάκχαρα ή πολυόλες, ως ενισχυτικό γεύσης και
αρώματος |
Ε 950 Ακεσουλφάμη Κ | 2000 | μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 951 Ασπαρτάμη | 5500 | μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 954 Σακχαρίνες | 1200 | (52) μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 955 Σουκραλόζη | 3000 | μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 957 Θαυματίνη | 50 | μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 959 Νεοεσπεριδίνη DC | 400 | μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 961 Νεοτάμη | 250 | μόνο χωρίς πρόσθετα σάκχαρα |
Ε 962 Άλας ασπαρτάμης - ακεσουλφάμης | 2000 | (11)α (49) (50) μόνο χωρίς πρόσθετα
σάκχαρα |
Ε 1518 Τριακετίνη (τριγλυκερίδιο του οξικού οξέος) | quantum satis |
(a) Η έκφραση "quantum satis" σημαίνει ότι δεν ορίζεται ανώτατο επίπεδο. Ωστόσο, τα πρόσθετα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με την ορθή πρακτική παρασκευής, σε επίπεδο που δεν υπερβαίνει το επίπεδο που είναι αναγκαίο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και υπό την προϋπόθεση ότι δεν παραπλανούν τον καταναλωτή.
(1): Τα πρόσθετα μπορούν να προστεθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό.
(2): Το ανώτατο επίπεδο εφαρμόζεται στο άθροισμα και τα επίπεδα εκφράζονται ως ελεύθερο οξύ.
(4): Το ανώτατο επίπεδο εκφράζεται ως P2O5.
(11): Τα όρια εκφράζονται είτε ως α) ισοδύναμα ακεσουλφάμης Κ είτε ως β) ισοδύναμα ασπαρτάμης.
(49): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης προκύπτουν από τα ανώτατα επίπεδα χρήσης των επιμέρους συστατικών, της ασπαρτάμης (E 951) και της ακεσουλφάμης Κ (E 950).
(50): Δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση των επιπέδων για τα E 951 και E 950 με τη χρήση του άλατος ασπαρτάμης-ακεσουλφάμης, είτε μόνου του είτε σε συνδυασμό με E 950 ή E 951.
(52): Τα ανώτατα επίπεδα χρήσης εκφράζονται ως ελεύθερο ιμίδιο.
(12): Εάν τα Ε 950, Ε 951, Ε 957, Ε 959 και Ε 961 χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό στις τσίχλες, το ανώτατο επίπεδο καθενός μειώνεται ανάλογα.
(25): Οι ποσότητες για καθεμιά από τις χρωστικές E 110, E 122, E 124 και E 155 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 50 mg / kg ή mg / l.
(46): Εκφραζόμενα ως το άθροισμα καρνοσόλης και καρνοσικού οξέος.
Σχετικές σελίδες
- Ομάδα Ι πρόσθετων ουσιών
- Ομάδα II - Χρωστικές τροφίμων βάσει της αρχής quantum satis
- Ομάδα III - Χρωστικές τροφίμων με συνδυασμένο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο
- Ομάδα IV - Πολυόλες
Βιβλιογραφία
- "Οδηγός ορθής πρακτικής για τις επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων", Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, Αθήνα Απρίλιος 2013