Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια σκόρδου Σκληρωτίαση"
Γραμμή 9: | Γραμμή 9: | ||
[[είναι ασθένεια του καρπού::Σκόρδο προϊόν| ]] | [[είναι ασθένεια του καρπού::Σκόρδο προϊόν| ]] | ||
[[είναι ασθένεια του φυτού::Σκόρδο φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια του φυτού::Σκόρδο φυτό| ]] | ||
− | [[είναι προσβολή της ασθένειας:: | + | [[είναι προσβολή της ασθένειας::Σκληρωτίαση| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 10:39, 5 Αυγούστου 2013
Τα φυτά προσβάλλονται από τον μύκητα (Sclerotium cepivorum) σε όλα τα στάδια ανάπτυξής τους. Αρχικά προσβάλλονται τα παλαιότερα φύλλα, με το έλασμα να κιτρινίζει και στη συνέχεια να ξηραίνεται από την κορυφή προς τη βάση του. Τα προσβεβλημένα φύλλα παρουσιάζουν σήψη στη βάση τους. Παρόμοια σήψη παρουσιάζεται και στους προσβεβλημένους βολβούς και στις ρίζες. Πάνω σε όλους τους προσβεβλημένους ιστούς σχηματίζεται πλούσιο λευκό μυκήλιο.
Η ασθένεια αναπτύσσεται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας του εδάφους και για αυτό κύριο μέτρο πρόληψης αποτελεί η αποφυγή υπερβολικής υγρασίας στο έδαφος. Η εφαρμογή 3-4ετούς αμειψισποράς και η απομάκρυνση των προσβεβλημένων φυτών μειώνουν αρκετά την πιθανότητα εμφάνισης της ασθένειας. Ακόμη, το χρησιμοποιούμενο κοκκάρι πρέπει να είναι απολυμασμένο και η ηλιοαπολύμανση κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών μπορεί να μειώσει αισθητά πιθανά την εκδήλωση της ασθένειας.