Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Σποντόπτερα βαμβακιού"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
(Σχετικές σελίδες)
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
 
*[[Πατάτα φυτό|Πατάτα]]
 
*[[Πατάτα φυτό|Πατάτα]]
 
*[[Ψυχανθή]]
 
*[[Ψυχανθή]]
*[[Ζαχαρότευτλα]]
+
*[[Ζαχαρότευτλο φυτό|Ζαχαρότευτλο ]]
 
*[[Κηπευτικά]]
 
*[[Κηπευτικά]]
 
*[[Λεπιδόπτερα]]
 
*[[Λεπιδόπτερα]]
 +
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
  

Αναθεώρηση της 08:53, 14 Αυγούστου 2013

Ανευρίσκονται στο βαμβάκι, τον αραβόσιτο, την πατάτα, τα ψυχανθή, τα τεύτλα, τα λαχανικά, και σε άλλα φυτά. Είναι λεπιδόπτερα και προσβάλλει τα φύλλα. Οι νεαρές προνύμφες (κάμπιες) τρέφονται από τα φύλλα. Συνήθως τρώγουν την κάτω επιφάνεια, αλλά μπορεί να καταστρέψουν και ολόκληρο το έλασμα του φύλλου, αφήνοντας μόνο τις νευρώσεις.

Το ακμαίο (πεταλούδα) του Laphygma exigua έχει άνοιγμα πτερύγων 25 - 30 χιλ. Οι πρόσθιες πτέρυγες είναι καστανές με δυο λευκές εγκάρσιες γραμμές ζικ - ζακ, υπόλευκα και μαύρα στίγματα. Στο μέσο τους φέρουν σκούρα στρογγυλή κηλίδα και πιο πέρα νεφροειδή κηλίδα με ανοιχτόχρωμο κέντρο και σκούρα περιφέρεια. Η προνύμφη (κάμπια) φθάνει μήκος περίπου 35 χιλ. και το χρώμα της ποικίλλει από πρασινωπό μέχρι γκριζοκάστανο. Πλευρικά φέρει μια λευκοκίτρινη ταινία και λεπτή γραμμή και μια σειρά στιγμάτων. Το ακμαίο του Prodenia litura έχει άνοιγμα πτερύγων 30 - 40 χιλ. Οι πρόσθιες πτέρυγες είναι ωχροκίτρινες με καστανές και υπόλευκες ζώνες, γραμμές και κηλίδες. Η προνύμφη (κάμπια) φθάνει μήκος περίπου 40 χιλ. και το χρώμα της αρχικά είναι πρασινωπό με το πρώτο κοιλιακό τμήμα σκουρόχρωμο. Στη συνέχεια γίνεται κυανοπράσινη - γκριζοκάστανη. Πλευρικά φέρει χαρακτηριστικές τριγωνικές μαύρες κηλίδες και στην κοιλία (στο 1ο και 8ο ουρομερή) δυο μεγάλες σκούρες κηλίδες.

Αντιμετωπίζεται με καλλιεργητικά μέτρα και χημική αντιμετώπιση. Εργασίες όπως οργώματα και δισκοσβαρνίσματα, συντελούν στη μείωση των χρυσαλλίδων. Η πίεση που ασκείται στο χώμα όταν γίνονται οι εργασίες μειώνει τον πληθυσμό των νυμφών. Το πότισμα επειδή κλείνει τις στοές συντελεί στη μειωμένη έξοδο των ακμαίων. Οι ξενιστές είναι ένας σπουδαίος παράγοντας και η καταστροφή τους γύρω από την καλλιέργεια είναι ένα δραστικό μέτρο κατά του εντόμου αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού προέρχεται από αυτούς. Οι ποικιλίες του βαμβακιού φαίνεται να παίζουν κάποιο ρόλο αφού αυτές που δεν έχουν αδένες είναι πιο ευαίσθητες στις προσβολές. Τα φάρμακα είναι πιο αποτελεσματικά όταν οι προνύμφες είναι μικρές.

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  • "Βιομηχανικά Φυτά - Βαμβάκι και υπόλοιπα κλωστικά Ελαιοδοτικά - Ζαχαρότευτλα - Καπνός",Γαλανοπούλου - Σενδουκά Στέλλα, Καθηγήτρια Γεωργίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας