Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φουντούκι"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
 
<references/>
 
<references/>
  
[[Category:Καρπός με κέλυφος]]
+
[[Category:Προϊόν ακρόδρυου δένδρου]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]

Αναθεώρηση της 09:14, 7 Οκτωβρίου 2013

Φουντούκια
Φουντούκι πραλίνα
Λικέρ από φουντούκι
Αρωματικός καφές φίλτρου από φουντούκι
Μερέντα

Συντήρηση

Τα φουντούκια συνηθίζεται να συσκευάζονται σε πλαστικά δοχεία σταθεροποίηση υγρασίας και αποφυγή απορρόφησης μυρωδιάς από άλλα προϊόντα) και διατηρούνται για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τη θερμοκρασία. Στους 21oC ή χαμηλότερα τα φουντούκια μπορεί να συντηρηθούν καλά για 14 μήνες. Κατά διαστήματα όμως το προϊόν πρέπει να ελέγχεται για ενδεχόμενη προσβολή από έντομα ή μούχλιασμα. Στους 0-1,7oC με σχετική υγρασία 60-65%, τα φουντούκια μπορεί να συντηρηθούν για 2 χρόνια μέσα σε δοχεία, χωρίς κανένα κίνδυνο προσβολής από έντομα ή μούχλιασμα. Στους 2,8-3,9oC με σχετική υγρασία 60-65% τα φουντούκια μπορεί να συντηρηθούν σε σωρό για 4 χρόνια. Πρέπει όμως να μεταφερθούν σε θερμοκρασία 1,7-4,4oC πριν εκτεθούν σε θερμοκρασία δωματίου, προς αποφυγή συμπύκνωσης της υγρασίας.[1]

Διαθρεπτική αξία

Τα φουντούκια είναι θρεπτικά και από τους πολύ καλούς ξηρούς καρπούς. Ειναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ανόργανα στοιχεία, υδατάνθρακες, βιταμίνες,σίδηρο,μεταλλικα άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες αλλά χαμηλή χοληστερίνη. Οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος όπως και το μαγγάνιο, συστατικό απαραίτητο για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Η υψηλότερη περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Άψητα και ανάλατα είναι μια από τις πληρέστερες τροφές. Κατέχουν το ρεκόρ περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, μια ουσία «κλειδί» για το ανοσοποιητικό σύστημα . Από όλους τους ξηρούς καρπούς θεωρούνται τα πιο ευεργετικά για την καλή υγεία της καρδιάς. Ειναι ωφέλιμα για τα αναιμικά παιδιά και για τους μεγάλους που πάσχουν από αναιμία,διαβήτη,φυματίωση και αρθριτικά. Είναι πιο εύπεπτα από τα καρύδια ,τα αμύγδαλα και τα ωμά φιστίκια Αιγίνης. Έτσι είναι κατάλληλη θρεπτική πηγή για όσους πάσχουν από δυσπεψία.

Χρησιμοποιείται κυρίως στη σοκολατοβιομηχανία, στη ζαχαροπλαστική, στα ζαχαρωτά και στην αρτοποϊία όπου αλέθεται μαζί με σιτάρι για την παραγωγή ψωμιού. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ολόκληρα,τριμμένα η αλεσμένα, αλατισμένα η καβουρδισμένα.Απο τα φουντούκια φτιάχνεται η πραλίνα που είναι με καραμελώμενα φουντούκια, αλλά και η μερεντα. Υπάρχει και σιρόπι με γεύση φουντούκι για το τσάι και για τα ροφήματα καθώς και η φουντουκόπαστα (βιολογικό προϊόν σαν τη μερέντα).[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. "Το φουντούκι", εργασία των Στεργίου Ελένη και Κωβαίου Ευαγγελίας, ΙΕΚ Αναβύσσου 2012