Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια βίκου Σκωρίαση"
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
+ | [[Image:Ασθένεια βίκου Σκωρίαση.jpg|thumb|px100|Σκωρίαση σε φύλλα βίκου]] | ||
+ | |||
+ | Η [[σκωρίαση]] είναι μία [[ασθένειες βίκου |ασθένεια]] του βίκου που προκαλείται από τον μύκητα Uromyces fabae. Στα φύλλα και στους βλαστούς σχηματίζονται καστανόχρωμα φακίδια τα οποία αργότερα ελευθερώνουν τα σπόρια του [[μύκητες |μύκητα]]. | ||
+ | |||
+ | Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ασθένειας (όπως και για όλες τις ασθένειες του βίκου) είναι η χρησιμοποίηση ανθεκτικών [[ποικιλίες βίκου |ποικιλιών]] και [[αμειψισπορά |αμειψοσποράς]]. Η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων είναι οικονομικά ασύμφορη. | ||
+ | |||
+ | Από σκωρίαση προσβάλλονται και άλλες καλλιέργειες όπως το [[τριφύλλι φυτό |τριφύλλι]], η [[αμυγδαλιά]], ο [[ηλίανθος φυτό |ηλίανθος]], η [[κουκιά]], η [[κρεμμύδι φυτό |κρεμμυδιά]], το [[κριθάρι φυτό |κριθάρι]], η [[λεύκα φυτό |λεύκα]] και πολλά άλλα. | ||
+ | |||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
Γραμμή 4: | Γραμμή 12: | ||
[[είναι ασθένεια του φυτού::Βίκος φυτό| ]] | [[είναι ασθένεια του φυτού::Βίκος φυτό| ]] | ||
[[είναι προσβολή της ασθένειας::Σκωρίαση| ]] | [[είναι προσβολή της ασθένειας::Σκωρίαση| ]] | ||
− | [[κατάσταση δημοσίευσης:: | + | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
__NOTOC__ | __NOTOC__ |
Τελευταία αναθεώρηση της 14:01, 10 Οκτωβρίου 2013
Η σκωρίαση είναι μία ασθένεια του βίκου που προκαλείται από τον μύκητα Uromyces fabae. Στα φύλλα και στους βλαστούς σχηματίζονται καστανόχρωμα φακίδια τα οποία αργότερα ελευθερώνουν τα σπόρια του μύκητα.
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ασθένειας (όπως και για όλες τις ασθένειες του βίκου) είναι η χρησιμοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών και αμειψοσποράς. Η χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων είναι οικονομικά ασύμφορη.
Από σκωρίαση προσβάλλονται και άλλες καλλιέργειες όπως το τριφύλλι, η αμυγδαλιά, ο ηλίανθος, η κουκιά, η κρεμμυδιά, το κριθάρι, η λεύκα και πολλά άλλα.