Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ασθένεια ντομάτας Βακτηριακό έλκος"
(Νέα σελίδα με 'Image:Προσβολή στελέχους ντομάτας από Βακτηριακό έλκος.jpg|thumb|px100|Προσβολή στελέχους ντομάτας...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | [[Image:Προσβολή στελέχους ντομάτας από Βακτηριακό έλκος. | + | [[Image:Προσβολή στελέχους ντομάτας από Βακτηριακό έλκος.png|thumb|px100|Προσβολή στελέχους ντομάτας από Βακτηριακό έλκος]] |
− | [[Image:Προσβολή ντομάτας από Βακτηριακό έλκος. | + | [[Image:Προσβολή ντομάτας από Βακτηριακό έλκος.png|thumb|px100|Προσβολή ντομάτας από Βακτηριακό έλκος]] |
Η [[Ασθένειες ντομάτας|ασθένεια]] αυτή οφείλεται στο βακτήριο Clavibacter michiganensis. Η εμφάνισή του είναι σποραδική αλλά μπορεί να είναι πολύ καταστρεπτική. Όλοι οι τύποι της [[Καλλιέργεια ντομάτας|καλλιέργειας]] [[Ντομάτα φυτό|τομάτας]] είναι επιρρεπείς σε σοβαρές απώλειες. Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι η μάρανση των φυτών. Οι ιστοί των αγγείων κηλιδώνονται από τα προσβεβλημένα στελέχη και μπορεί να εκκρίνεται κίτρινο υγρό. Η εντεριώνη επίσης αποχρωματίζεται και γίνεται αλευρώδης. Η μάρανση των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ντομάτας|φύλλων]] συνοδεύεται από φωτεινές ραβδώσεις που εκτείνονται από τον μίσχο κατά μήκος του στελέχους. Στους [[Ντομάτα προϊόν|καρπούς]] δημιουργούνται κηλίδες με σχήμα σαν μάτι πουλιού, μεγέθους 3 - 4mm. Κύριο προληπτικό μέτρο αποτελεί απολύμανση των σπόρων με εμβάπτιση σε ζεστό νερό για 25min. Σε περίπτωση εκδήλωσης προτείνεται η ξερίζωση των προσβεβλημένων φυτών με όσο το δυνατό περισσότερο ριζικό σύστημα, [[Άρδευση ντομάτας|άρδευση]] με [[Πότισμα στάγδην|σταγόνες]] και 3ετής αμειψισπορά με φυτά που δεν προσβάλλονται από την ασθένεια. | Η [[Ασθένειες ντομάτας|ασθένεια]] αυτή οφείλεται στο βακτήριο Clavibacter michiganensis. Η εμφάνισή του είναι σποραδική αλλά μπορεί να είναι πολύ καταστρεπτική. Όλοι οι τύποι της [[Καλλιέργεια ντομάτας|καλλιέργειας]] [[Ντομάτα φυτό|τομάτας]] είναι επιρρεπείς σε σοβαρές απώλειες. Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι η μάρανση των φυτών. Οι ιστοί των αγγείων κηλιδώνονται από τα προσβεβλημένα στελέχη και μπορεί να εκκρίνεται κίτρινο υγρό. Η εντεριώνη επίσης αποχρωματίζεται και γίνεται αλευρώδης. Η μάρανση των [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ντομάτας|φύλλων]] συνοδεύεται από φωτεινές ραβδώσεις που εκτείνονται από τον μίσχο κατά μήκος του στελέχους. Στους [[Ντομάτα προϊόν|καρπούς]] δημιουργούνται κηλίδες με σχήμα σαν μάτι πουλιού, μεγέθους 3 - 4mm. Κύριο προληπτικό μέτρο αποτελεί απολύμανση των σπόρων με εμβάπτιση σε ζεστό νερό για 25min. Σε περίπτωση εκδήλωσης προτείνεται η ξερίζωση των προσβεβλημένων φυτών με όσο το δυνατό περισσότερο ριζικό σύστημα, [[Άρδευση ντομάτας|άρδευση]] με [[Πότισμα στάγδην|σταγόνες]] και 3ετής αμειψισπορά με φυτά που δεν προσβάλλονται από την ασθένεια. | ||
Αναθεώρηση της 14:27, 23 Οκτωβρίου 2013
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στο βακτήριο Clavibacter michiganensis. Η εμφάνισή του είναι σποραδική αλλά μπορεί να είναι πολύ καταστρεπτική. Όλοι οι τύποι της καλλιέργειας τομάτας είναι επιρρεπείς σε σοβαρές απώλειες. Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι η μάρανση των φυτών. Οι ιστοί των αγγείων κηλιδώνονται από τα προσβεβλημένα στελέχη και μπορεί να εκκρίνεται κίτρινο υγρό. Η εντεριώνη επίσης αποχρωματίζεται και γίνεται αλευρώδης. Η μάρανση των φύλλων συνοδεύεται από φωτεινές ραβδώσεις που εκτείνονται από τον μίσχο κατά μήκος του στελέχους. Στους καρπούς δημιουργούνται κηλίδες με σχήμα σαν μάτι πουλιού, μεγέθους 3 - 4mm. Κύριο προληπτικό μέτρο αποτελεί απολύμανση των σπόρων με εμβάπτιση σε ζεστό νερό για 25min. Σε περίπτωση εκδήλωσης προτείνεται η ξερίζωση των προσβεβλημένων φυτών με όσο το δυνατό περισσότερο ριζικό σύστημα, άρδευση με σταγόνες και 3ετής αμειψισπορά με φυτά που δεν προσβάλλονται από την ασθένεια.