Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εχθρός ντομάτας Ακάρι αργύρωσης"
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Το [[Ακάρεα|άκαρι]] αυτό (Aculops lycopersici) προσβάλλει την [[Ντομάτα φυτό|τομάτα]] σε υπαίθρια ή [[ | + | [[Image:Προσβολή ντομάτας από το Ακάρι αργύρωσης.jpg|thumb|px100|Προσβολή ντομάτας από το Ακάρι αργύρωσης]] |
+ | [[Image:Προσβολή φύλλων ντομάτας από το Ακάρι αργύρωσης.jpg|thumb|px100|Προσβολή φύλλων ντομάτας από το Ακάρι αργύρωσης]] | ||
+ | Το [[Ακάρεα|άκαρι]] αυτό (Aculops lycopersici) προσβάλλει την [[Ντομάτα φυτό|τομάτα]] σε υπαίθρια ή [[Καλλιέργεια ντομάτας θερμοκηπίου|θερμοκηπιακή καλλιέργεια]]. Διαχειμάζει ως γονιμοποιημένο θηλυκό και οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης είναι 26 - 28<sup>o</sup>C και σχετική υγρασία ατμόσφαιρας 33 - 35%. Το άκαρι προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού, όπου εμφανίζονται γκριζωπές κηλίδες. Τα προσβεβλημένα [[Βοτανικά χαρακτηριστικά ντομάτας|άνθη]] δεν σχηματίζουν καθόλου [[Ντομάτα προϊόν|καρπούς]], οι νεαροί καρποί δεν αναπτύσσονται κανονικά και πέφτουν, ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί σε μεγαλύτερο στάδιο ανάπτυξης αποκτούν γκριζωπό χρωματισμό γύρω από τον ποδίσκο. Οι τρόποι πρόληψης είναι το βαθύ όργωμα, χρήση υγιών φυταρίων, κίτρινες κολλητικές παγίδες. | ||
[[είναι εχθρός της::Ντομάτα φυτό| ]] | [[είναι εχθρός της::Ντομάτα φυτό| ]] | ||
+ | [[είναι εχθρός της::Ντομάτα θερμοκηπίου φυτό| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
[[είναι προσβολή του εχθρού::Ακάρεα| ]] | [[είναι προσβολή του εχθρού::Ακάρεα| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 10:53, 15 Νοεμβρίου 2013
Το άκαρι αυτό (Aculops lycopersici) προσβάλλει την τομάτα σε υπαίθρια ή θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Διαχειμάζει ως γονιμοποιημένο θηλυκό και οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης είναι 26 - 28oC και σχετική υγρασία ατμόσφαιρας 33 - 35%. Το άκαρι προσβάλλει όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού, όπου εμφανίζονται γκριζωπές κηλίδες. Τα προσβεβλημένα άνθη δεν σχηματίζουν καθόλου καρπούς, οι νεαροί καρποί δεν αναπτύσσονται κανονικά και πέφτουν, ενώ οι προσβεβλημένοι καρποί σε μεγαλύτερο στάδιο ανάπτυξης αποκτούν γκριζωπό χρωματισμό γύρω από τον ποδίσκο. Οι τρόποι πρόληψης είναι το βαθύ όργωμα, χρήση υγιών φυταρίων, κίτρινες κολλητικές παγίδες.