Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Κουνουπίδι φυτό"
(Νέα σελίδα με '{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}} Το κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis) εί...') |
|||
(12 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
{{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Γενικά στοιχεία{{{top_heading|==}}} | ||
− | Το [[Κουνουπίδι φυτό|κουνουπίδι]] (Brassica oleracea var. botrytis) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος | + | [[Image:Κουνουπίδι φυτό.jpeg|thumb|200px|Κουνουπίδι φυτό]] |
+ | Το [[Κουνουπίδι φυτό|κουνουπίδι]] (Brassica oleracea var. botrytis) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος Brassica. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο. Το κουνουπίδι [[Καλλιέργεια κουνουπιδιού|καλλιεργείται]] κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κουνουπιδιού|ανθοκεφαλή]] του. Από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο [[Σπορά κουνουπιδιού|σπέρνεται]] σε φυτώρια και μετά την πάροδο 1 μήνα, αφού βλαστήσουν, τα μικρά αυτά φυτάρια [[Φύτευση κουνουπιδιού|μεταφυτεύονται]] στο χωράφι. Είναι ευαίσθητο στις υψηλές [[Κλιματικές συνθήκες κουνουπιδιού|θερμοκρασίες]] και στις πολλές βροχές. Μία μέση θερμοκρασία 10-12 βαθμούς είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του. Μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα [[Εδαφικές συνθήκες κουνουπιδιού|εδάφη]] αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ύδρευση. Ανάλογα με την [[Ποικιλίες κουνουπιδιού|ποικιλία]] και την καλλιέργεια η συγκομιδή γίνεται 5 περίπου μήνες μετά τη σπορά. Όταν η ανθοκεφαλή πάρει το συνηθισμένο σχήμα κόβεται μαζί με 3-4 φύλλα που την προστατεύουν κατά τη μεταφορά και από το φως. Στη βόρεια Ευρώπη καλλιεργείται μια μονοετής ποικιλία τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές. Η καλλιέργεια του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως. Το κουνουπίδι τρώγεται μαγειρεμένο ή διατηρημένο σε ξύδι (τουρσί) και θεωρητικά αποδίδει λίγες θερμίδες. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η μέτρηση θερμίδων δεν είναι δυνατόν να γίνει με ακρίβεια. Μπορεί να μαγειρευτεί είτε νερόβραστο, οπότε τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή/και λαδιού, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών, κυρίως γαρύφαλλου και μπαχαριού.<ref name="Κουνουπίδι"/> | ||
+ | {{{top_heading|==}}}Βοτανικά χαρακτηριστικά{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Το [[Κουνουπίδι φυτό|κουνουπίδι]] αναπτύσσεται σε ύψος 45 - 60cm (ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη [[Ποικιλίες κουνουπιδιού|ποικιλία]]) και έχει σχετικά επιφανειακό ριζικό σύστημα (45cm). Τα φύλλα είναι μεγάλα, σαρκώδη και στενότερα από το [[Λάχανο φυτό|λάχανο]]. Η ανθοκεφαλή εκπτύσσεται από το κέντρο του φυλλώματος και αποτελείται από τα μεγάλου μεγέθους ανθικά στελέχη. Είναι συμπαγής και έχει χρώμα λευκό ή υποκίτρινο (ανάλογα με την ποικιλία). Εάν η ανθοκεφαλή παραμείνει στο [[Εδαφικές συνθήκες κουνουπιδιού|έδαφος]] μετά τη [[Συγκομιδή κουνουπιδιού|συγκομιδή]], τότε τα ανθικά στελέχη επιμηκύνονται για να δώσουν τα άνθη.<ref name="Καλλιέργεια κουνουπιδιού"/> | ||
+ | {{{top_heading|==}}}Κλιματικές συνθήκες{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Το [[Κουνουπίδι φυτό|κουνουπίδι]] αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Οι αναπτυσσόμενες [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κουνουπιδιού|ανθοκεφαλές]] κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν πιο έντονο λευκό χρώμα, αλλά είναι ευαίσθητες σε συνθήκες παγετού. Οι υψηλές θερμοκρασίες στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των φυτών προκαλούν έντονη βλαστική ανάπτυξη και καθυστέρηση στο σχηματισμό της ανθοκεφαλής.<ref name="Καλλιέργεια κουνουπιδιού"/> | ||
+ | {{{top_heading|==}}}Εδαφικές συνθήκες{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Το έδαφος πρέπει να είναι [[Πηλώδη εδάφη|μέσης σύστασης]], γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και στραγγίζει καλά. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει τιμή 6 - 6,5. Χαμηλότερη τιμή pH να είναι το 5,8 γιατί σε χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά#Ιχνοστοιχεία|ιχνοστοιχείων]] (απαραίτητα για το [[Κουνουπίδι φυτό|κουνουπίδι]]).<ref name="Καλλιέργεια κουνουπιδιού"/> Το άριστο pH είναι 6,5. Το κουνουπίδι δεν ευνοείται από το υπερβολικό άζωτο (υποβάθμιση ποιότητας). Είναι ευαίσθητο στην έλλειψη [[Βόριο|βορίου]]. Το διαθέσιμο βόριο στο έδαφος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 ppm. Επίσης είναι απαιτητικό σε [[Ασβέστιο|ασβέστιο]].<ref name="Σταυρανθή"/> | ||
+ | {{{top_heading|==}}}Πολλαπλασιασμός{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Ο πολλαπλασιασμός του [[Κουνουπίδι φυτό|κουνουπιδιού]] γίνεται είτε με απευθείας [[Σπορά κουνουπιδιού|σπορά]] είτε με τη χρήση σπορείου και στη συνέχεια [[Φύτευση κουνουπιδιού|μεταφύτευση]] στη τελική θέση (πιο συνηθισμένος τρόπος). Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης είναι 80cm και οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή περίπου 60cm. Ο σπόρος τοποθετείται σε βάθος περίπου 1cm. Εάν εφαρμοστεί απευθείας σπορά στο χωράφι, τότε σε κάθε θέση τοποθετούνται 2-3 σπόροι. Ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση των σπόρων είναι μεταξύ 20-30<sup>ο</sup>C.<ref name="Καλλιέργεια κουνουπιδιού"/> | ||
+ | {{{top_heading|==}}}Ποικιλίες{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Οι διάφορες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο, μπορεί να διαφέρουν ως προς το σχήμα των φύλλων και το χρώμα της ανθοκεφαλής. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ποικιλίες συμβατικής καλλιέργειας μετά από σχετική άδεια παρέκκλισης ή πρόκειται για εισαγόμενους βιολογικούς σπόρους. Ακόμα μπορεί να προέρχονται από σποροπαραγωγή των ίδιων των βιοκαλλιεργητών. Οι πιο συχνές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας, αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο: | ||
+ | [[Ποικιλίες κουνουπιδιού]]<ref name="Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού"/>, <ref name="Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού2"/>, <ref name="Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού3"/> | ||
+ | {{{top_heading|==}}}Ασθένειες{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Το κουνουπίδι προσβάλλεται από πολλές ασθένειες, που σαν αποτέλεσμα έχουν την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Κυριότερες και σοβαρότερες ασθένειες του κουνουπίδι στη χώρα μας είναι ο μαύρος λαιμός, η αλτενάρια, η βακτηριακή κηλίδωση και ο περονόσπορος. Όλες οι ασθένειες και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναγράφονται λεπτομερώς στον παρακάτω σύνδεσμο: | ||
+ | [[Ασθένειες κουνουπιδιού]]<ref name="Καλλιέργεια κουνουπιδιού"/> | ||
+ | {{{top_heading|==}}}Εχθροί{{{top_heading|==}}} | ||
+ | Το κουνουπίδι, όπως και όλα γενικά τα σταυρανθή λαχανικά, έχουν σοβαρούς εντομολογικούς εχθρούς με σπουδαιότερο και πιο συχνό την πιέριδα. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντα εύκολη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνονται συχνοί προληπτικοί έλεγχοι και να μην αμελούνται οι καλλιεργητικές εργασίες (πότισμα, λίπανση, σκάλισμα εδάφους κ.τ.λ). | ||
+ | [[Εχθροί κουνουπιδιού]]<ref name="Καλλιέργεια κουνουπιδιού"/>, <ref name="Σταυρανθή"/> | ||
+ | ==Πληροφοριακά στοιχεία== | ||
+ | |||
+ | {{Πληροφοριακά στοιχεία φυτού}} | ||
+ | |||
+ | ==Ευδοκιμεί στις περιοχές== | ||
+ | |||
+ | {{Γεωγραφικά πληροφοριακά στοιχεία}} | ||
+ | |||
+ | ==Σχετικές σελίδες== | ||
+ | |||
+ | * [[Καλλιέργεια κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Κουνουπίδι προϊόν]] | ||
+ | |||
+ | * [[Γενικά στοιχεία κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Κλιματικές συνθήκες κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Εδαφικές συνθήκες κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Πολλαπλασιασμός κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Ποικιλίες κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Ασθένειες κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | * [[Εχθροί κουνουπιδιού]] | ||
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Καλλιέργεια κουνουπιδιού"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Κουνουπίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref> | ||
+ | <ref name="Σταυρανθή"> Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.</ref> | ||
+ | <ref name="Κουνουπίδι"> [{{#show:Ιστοσελίδα Wikipedia/Κουνουπίδι| ?has link}} Κουνουπίδι].</ref> | ||
+ | <ref name="Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού"> [{{#show:Ιστοσελίδα Fitotech/Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού| ?has link}} Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού].</ref> | ||
+ | <ref name="Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού2"> [{{#show:Ιστοσελίδα Spirou/Ποικιλίες κουνουπιδιού| ?has link}} Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού2].</ref> | ||
+ | <ref name="Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού3"> [{{#show:Ιστοσελίδα Syngenta/Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού| ?has link}} Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού3].</ref> | ||
+ | </references> | ||
Γραμμή 32: | Γραμμή 89: | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Αττικής| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Ευβοίας| ]] | ||
− | |||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φθιώτιδος| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Φωκίδος| ]] | ||
Γραμμή 42: | Γραμμή 98: | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Άρτης| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Θεσπρωτίας| ]] | ||
− | |||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Πρεβέζης| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Καρδίτσης| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Τρικάλων| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Μαγνησίας| ]] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δωδεκανήσου| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Δωδεκανήσου| ]] | ||
[[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κυκλάδων| ]] | [[ευδοκιμεί στην περιοχή::Νομός Κυκλάδων| ]] | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Βοιωτίας| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Βοιωτίας| ]] | ||
Γραμμή 85: | Γραμμή 120: | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αττικής| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Αττικής| ]] | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ευβοίας| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Ευβοίας| ]] | ||
− | |||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φθιώτιδος| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φθιώτιδος| ]] | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φωκίδος| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Φωκίδος| ]] | ||
Γραμμή 95: | Γραμμή 129: | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Άρτης| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Άρτης| ]] | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσπρωτίας| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Θεσπρωτίας| ]] | ||
− | |||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πρεβέζης| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Πρεβέζης| ]] | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καρδίτσης| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Καρδίτσης| ]] | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Τρικάλων| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Τρικάλων| ]] | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μαγνησίας| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Μαγνησίας| ]] | ||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
− | |||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Δωδεκανήσου| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Δωδεκανήσου| ]] | ||
[[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κυκλάδων| ]] | [[σχετίζεται γεωγραφικά με::Νομός Κυκλάδων| ]] | ||
− | + | ||
− | + | ||
− | + | ||
[[Category:Φυτό_Μ]] | [[Category:Φυτό_Μ]] | ||
− | [[ | + | [[Category:Σταυρανθές λαχανικό]] |
[[παράγει::Κουνουπίδι προϊόν| ]] | [[παράγει::Κουνουπίδι προϊόν| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]] | ||
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 16:35, 8 Ιανουαρίου 2014
Περιεχόμενα
Γενικά στοιχεία
Το κουνουπίδι (Brassica oleracea var. botrytis) είναι φυτό ποώδες, μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και στο γένος Brassica. Κατάγεται από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου ενώ αναφορές υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα και Αίγυπτο. Το κουνουπίδι καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του. Από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο σπέρνεται σε φυτώρια και μετά την πάροδο 1 μήνα, αφού βλαστήσουν, τα μικρά αυτά φυτάρια μεταφυτεύονται στο χωράφι. Είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και στις πολλές βροχές. Μία μέση θερμοκρασία 10-12 βαθμούς είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του. Μπορεί να καλλιεργηθεί στα περισσότερα εδάφη αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ύδρευση. Ανάλογα με την ποικιλία και την καλλιέργεια η συγκομιδή γίνεται 5 περίπου μήνες μετά τη σπορά. Όταν η ανθοκεφαλή πάρει το συνηθισμένο σχήμα κόβεται μαζί με 3-4 φύλλα που την προστατεύουν κατά τη μεταφορά και από το φως. Στη βόρεια Ευρώπη καλλιεργείται μια μονοετής ποικιλία τους καλοκαιρινούς μήνες. Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια, Αττική, Μεσσηνία, Κέρκυρα και Αρκαδία και είναι διετές. Η καλλιέργεια του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως. Το κουνουπίδι τρώγεται μαγειρεμένο ή διατηρημένο σε ξύδι (τουρσί) και θεωρητικά αποδίδει λίγες θερμίδες. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η μέτρηση θερμίδων δεν είναι δυνατόν να γίνει με ακρίβεια. Μπορεί να μαγειρευτεί είτε νερόβραστο, οπότε τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή/και λαδιού, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών, κυρίως γαρύφαλλου και μπαχαριού.[1]
Βοτανικά χαρακτηριστικά
Το κουνουπίδι αναπτύσσεται σε ύψος 45 - 60cm (ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη ποικιλία) και έχει σχετικά επιφανειακό ριζικό σύστημα (45cm). Τα φύλλα είναι μεγάλα, σαρκώδη και στενότερα από το λάχανο. Η ανθοκεφαλή εκπτύσσεται από το κέντρο του φυλλώματος και αποτελείται από τα μεγάλου μεγέθους ανθικά στελέχη. Είναι συμπαγής και έχει χρώμα λευκό ή υποκίτρινο (ανάλογα με την ποικιλία). Εάν η ανθοκεφαλή παραμείνει στο έδαφος μετά τη συγκομιδή, τότε τα ανθικά στελέχη επιμηκύνονται για να δώσουν τα άνθη.[2]
Κλιματικές συνθήκες
Το κουνουπίδι αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Οι αναπτυσσόμενες ανθοκεφαλές κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν πιο έντονο λευκό χρώμα, αλλά είναι ευαίσθητες σε συνθήκες παγετού. Οι υψηλές θερμοκρασίες στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των φυτών προκαλούν έντονη βλαστική ανάπτυξη και καθυστέρηση στο σχηματισμό της ανθοκεφαλής.[2]
Εδαφικές συνθήκες
Το έδαφος πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία, να διαθέτει υγρασία και στραγγίζει καλά. Το pH του εδάφους θα πρέπει να έχει τιμή 6 - 6,5. Χαμηλότερη τιμή pH να είναι το 5,8 γιατί σε χαμηλότερη τιμή επηρεάζεται αρνητικά η διαθεσιμότητα των ιχνοστοιχείων (απαραίτητα για το κουνουπίδι).[2] Το άριστο pH είναι 6,5. Το κουνουπίδι δεν ευνοείται από το υπερβολικό άζωτο (υποβάθμιση ποιότητας). Είναι ευαίσθητο στην έλλειψη βορίου. Το διαθέσιμο βόριο στο έδαφος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,5 ppm. Επίσης είναι απαιτητικό σε ασβέστιο.[3]
Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός του κουνουπιδιού γίνεται είτε με απευθείας σπορά είτε με τη χρήση σπορείου και στη συνέχεια μεταφύτευση στη τελική θέση (πιο συνηθισμένος τρόπος). Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών φύτευσης είναι 80cm και οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή περίπου 60cm. Ο σπόρος τοποθετείται σε βάθος περίπου 1cm. Εάν εφαρμοστεί απευθείας σπορά στο χωράφι, τότε σε κάθε θέση τοποθετούνται 2-3 σπόροι. Ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση των σπόρων είναι μεταξύ 20-30οC.[2]
Ποικιλίες
Οι διάφορες ποικιλίες, που χρησιμοποιούνται στο εμπόριο, μπορεί να διαφέρουν ως προς το σχήμα των φύλλων και το χρώμα της ανθοκεφαλής. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται προέρχονται από ποικιλίες συμβατικής καλλιέργειας μετά από σχετική άδεια παρέκκλισης ή πρόκειται για εισαγόμενους βιολογικούς σπόρους. Ακόμα μπορεί να προέρχονται από σποροπαραγωγή των ίδιων των βιοκαλλιεργητών. Οι πιο συχνές ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας, αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο:
Ποικιλίες κουνουπιδιού[4], [5], [6]
Ασθένειες
Το κουνουπίδι προσβάλλεται από πολλές ασθένειες, που σαν αποτέλεσμα έχουν την ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Κυριότερες και σοβαρότερες ασθένειες του κουνουπίδι στη χώρα μας είναι ο μαύρος λαιμός, η αλτενάρια, η βακτηριακή κηλίδωση και ο περονόσπορος. Όλες οι ασθένειες και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναγράφονται λεπτομερώς στον παρακάτω σύνδεσμο:
Εχθροί
Το κουνουπίδι, όπως και όλα γενικά τα σταυρανθή λαχανικά, έχουν σοβαρούς εντομολογικούς εχθρούς με σπουδαιότερο και πιο συχνό την πιέριδα. Η αντιμετώπισή τους δεν είναι πάντα εύκολη και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνονται συχνοί προληπτικοί έλεγχοι και να μην αμελούνται οι καλλιεργητικές εργασίες (πότισμα, λίπανση, σκάλισμα εδάφους κ.τ.λ).
Πληροφοριακά στοιχεία
Ευδοκιμεί στις περιοχές
|
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Κουνουπίδι.
- ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας λαχανικών - Κουνουπίδι, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.
- ↑ 3,0 3,1 Σταυρανθή - Βιολογικός λαχανόκηπος, των Λαμπρόπουλο Παναγιώτη και Νυδριώτη Έφης, Γεωπόνων Γ.Π.Α M.Sc.
- ↑ Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού.
- ↑ Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού2.
- ↑ Ποικιλίες και υβρίδια κουνουπιδιού3.