Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μαϊντανός φυτό"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 17: Γραμμή 17:
 
Ο μαϊντανός προσβάλλεται από εχθρούς όπως τον σιδηροσκώληκα, νηματώδεις και ψύλλα. Αναλυτικά όλοι οι εχθροί και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναφέρονται λεπτομερώς στον σύνδεσμο που ακολουθεί:  
 
Ο μαϊντανός προσβάλλεται από εχθρούς όπως τον σιδηροσκώληκα, νηματώδεις και ψύλλα. Αναλυτικά όλοι οι εχθροί και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναφέρονται λεπτομερώς στον σύνδεσμο που ακολουθεί:  
  
[[Εχθροί μαϊντανού]]
+
[[Εχθροί μαϊντανού]]<ref name="Μαϊντανός"/>
  
 
==Πληροφοριακά στοιχεία==
 
==Πληροφοριακά στοιχεία==

Αναθεώρηση της 09:29, 24 Φεβρουαρίου 2014

Μαϊντανός

Μορφολογικά χαρακτηριστικά

Ο μαϊντανός (Petroselinum crispum) ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae. Είναι μεσογειακό φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Μεσογείου. Παλαιότερα αναφερόταν με το όνομα "Μακεδονήσι". Ο μαϊντανός καταναλώνεται νωπός σε σαλάτες, μαγειρεμένος με διάφορους τρόπους, σε τουρσί (στο ξύδι) και τέλος προστίθεται στα φαγητά ως καρυκεύματα για βελτίωση της γεύσης. Το φυτό του μαϊντανού είναι χαμηλής ανάπτυξης με λεπτούς βλαστούς και μικρά πτεροειδή φύλλα. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 40cm. Ουσιαστικά πρόκειται για μια μικρογραφία του σέλινου. Η ρίζα είναι πασσαλώδης, χοντρή και σχηματίζεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης ο βλαστός επιμηκύνεται και σχηματίζεται το ανθικό στέλεχος, που φθάνει σε ύψος 0,8-1,2m. Τα άνθη είναι μικρά, πρασινοκίτρινα και φέρονται σε ταξιανθίες σκιαδιών. Υπάρχουν 2 τύποι μαϊντανού που διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά των φύλλων. Ο ένας τύπος είναι ο Petroselinum crispum spp.crispum όπου το φύλλωμα είναι πολύ κατσαρό και με μίσχο σχετικά κοντό. Ο άλλος είναι ο Petroselinum crispum spp. tuberosum όπου τα φύλλα είναι πλατιά και πτεροειδή και με μακρύ μίσχο. Αναπτύσσει ένα είδος ριζώματος που είναι το βρώσιμο μέρος στις χώρες της Β. Ευρώπης.[1]

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Ο μαϊντανός είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό. Οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι απαραίτητες για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες χρειάζονται κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής φάσης (ανάπτυξη ανθικού στελέχους). Οι τοποθεσίες πρέπει να είναι ηλιόλουστες. Ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση του σπόρου είναι 20-30oC και για την ανάπτυξη του φυτού 15-18,5oC. Το έδαφος πρέπει να συγκρατεί ικανοποιητική υγρασία, να είναι μέσης σύστασης, αμμώδη γόνιμο, πλούσιο σε ασβέστιο και με αρκετή οργανική ουσία. Το pH του εδάφους θα κυμαίνεται από 6-7.[1]

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός του μαϊντανού γίνεται απ' ευθείας σπορά σε αλιές ή σε γραμμές, που απέχουν μεταξύ τους περίπου 20-25cm. Οι αποστάσεις επί της γραμμής υπολογίζονται περίπου στα 10cm. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σπορά σε σπορείο και στη συνέχεια μεταφύτευση στη τελική θέση, όταν το χωράφι δεν είναι ακόμα έτοιμο για σπορά. Η σπορά γίνεται επιφανειακά και οι σπόροι σκεπάζονται ελαφρά με φυλλόχωμα ή πολύ καλά χωνεμένη κοπριά. Η βλάστηση των σπόρων γίνεται σε 7-25 ημέρες. Για την επιτάχυνση της βλάστησης συνίσταται η εμβάπτιση των σπόρων για 48 ώρες σε νερό και μια φορά άλλαγμα του νερού για να απομακρυνθεί η ουσία παρεμπόδισης της βλάστησης.[1]

Ασθένειες

Ο μαϊντανός προσβάλλεται από κάποιες ασθένειες όπως το ωΐδιο, τη σκληρωτίνια και τη τεφρά σήψη. Αναλυτικά οι ασθένειες του μαϊντανού καθώς και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναγράφονται στον παρακάτω σύνδεσμο:

Ασθένειες μαϊντανού[1]

Εχθροί

Ο μαϊντανός προσβάλλεται από εχθρούς όπως τον σιδηροσκώληκα, νηματώδεις και ψύλλα. Αναλυτικά όλοι οι εχθροί και οι τρόποι καταπολέμησής τους αναφέρονται λεπτομερώς στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

Εχθροί μαϊντανού[1]

Πληροφοριακά στοιχεία

Ασθένειες Μαϊντανός φυτό
Ασθένεια μαϊντανού Κερκόσπορα
Ασθένεια μαϊντανού Περονόσπορος
Ασθένεια μαϊντανού Σεπτόρια
Ασθένεια μαϊντανού Σκληροτίνια
Ασθένεια μαϊντανού Τροφοπενία βορίου
Ασθένεια μαϊντανού Ωΐδιο
Ασθένειες μαϊντανού
Εχθροί Μαϊντανός φυτό
Εχθροί μαϊντανού
Εχθρός μαϊντανού Νηματώδεις
Εχθρός μαϊντανού Σιδηροσκώληκας
Εχθρός μαϊντανού Τετράνυχος
Εχθρός μαϊντανού Ψύλλα
Προϊόν
Μαϊντανός προϊόν

Ευδοκιμεί στις περιοχές

Περιοχή
Νομός Βοιωτίας
Νομός Λασιθίου
Νομός Ηρακλείου
Νομός Ρεθύμνης
Νομός Χανίων
Νομός Λακωνίας
Νομός Μεσσηνίας
Νομός Αρκαδίας
Νομός Αργολίδας
Νομός Αχαΐας
Νομός Ηλείας
Νομός Αιτωλοακαρνανίας
Νομός Αττικής
Νομός Ευβοίας
Νομός Ευρυτανίας
Νομός Φθιώτιδος
Νομός Φωκίδος
Νομός Κορινθίας
Νομός Ζακύνθου
Νομός Κέρκυρας
Νομός Κεφαλληνίας
Νομός Λευκάδος
Νομός Άρτης
Νομός Θεσπρωτίας
Νομός Ιωαννίνων
Νομός Πρεβέζης
Νομός Καρδίτσης
Νομός Τρικάλων
Νομός Μαγνησίας
Νομός Λαρίσης
Νομός Γρεβενών
Νομός Δράμας
Νομός Ημαθίας
Νομός Θεσσαλονίκης
Νομός Καβάλας
Νομός Καστοριάς
Νομός Κιλκίς
Νομός Κοζάνης
Νομός Πέλλης
Νομός Πιερίας
Νομός Σερρών
Νομός Φλωρίνης
Νομός Χαλκιδικής
Νομός Αγίου Όρους
Νομός Έβρου
Νομός Ξάνθης
Νομός Ροδόπης
Νομός Δωδεκανήσου
Νομός Κυκλάδων
Νομός Λέσβου
Νομός Σάμου
Νομός Χίου

Σχετικές σελίδες

Καλλιέργεια μαϊντανού

Μαϊντανός προϊόν

Μορφολογικά χαρακτηριστικά μαϊντανού

Εδαφοκλιματικές συνθήκες μαϊντανού

Πολλαπλασιασμός μαϊντανού

Ασθένειες μαϊντανού

Εχθροί μαϊντανού

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών- Μαϊντανός, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.