Καλλιέργεια μαϊντανού

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Προετοιμασία εδάφους - Φύτευση

Απαιτείται βαθύ όργωμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Βασική λίπανση με προσθήκη 50 kg/στρ λιπάσματος σύστασης σε άζωτο-φώσφορο-κάλιο 11-15-15 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συμβατικές καλλιέργειες. Για βιολογικές καλλιέργειες καλά χωνεμένη κοπριά ή σκευάσματα εγκεκριμένα.[1]

Λίπανση

Καλλιέργεια μαϊντανού με απόδοση 3 τόνους/στρέμμα, αφαιρεί από το έδαφος 9Kg αζώτου (Ν), 6,7Kg P2O5 (ή 2,9Kg φωσφόρου P) και 22,5Kg Κ2O (ή 18,75Kg καλίου Κ). Η συνολική ποσότητα του φωσφόρου και του καλίου, πρέπει να προστεθεί πριν από τη σπορά. Η προσθήκη αρκετής ποσότητας κοπριάς (τουλάχιστον 3-4 τόνοι/στρέμμα) πριν από την καλλιέργεια εφοδιάζει το έδαφος ικανοποιητικά με φώσφορο και μειώνονται ακόμα οι ανάγκες σε κάλιο. Μέρος του αζώτου (1/3) προστίθεται πριν από την εγκατάσταση της καλλιέργειας και η υπόλοιπη ποσότητα (επιφανειακή λίπανση) σε 2-4 δόσεις κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των φυτών (σε μηνιαίες δόσεις).[1]

Άρδευση

Τα ποτίσματα γίνονται συχνά (τουλάχιστον κάθε εβδομάδα) για τη διατήρηση αρκετής υγρασίας στο έδαφος. Εδάφη αμμώδη χρειάζονται περισσότερα ποτίσματα για την καλή ανάπτυξη των φυτών.[1]

Καταπολέμηση ζιζανίων

Η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με σκαλίσματα. Τα ζιζάνια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια του μαϊντανού, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των φυτών όπου το φύλλωμά τους καλύπτει μικρή έκταση της επιφάνειας του εδάφους. Συνιστάται και η εφαρμογή εδαφοκάλυψης με πλαστικό πολυαιθυλενίου αλλά είναι σχετικά ακριβή μέθοδος.[1]

Συγκομιδή

Η συγκομιδή του μαϊντανού γίνεται σταδιακά και μόλις τα φυτά έχουν αναπτύξει ικανοποιητικό φύλλωμα (ύψος φυτών περίπου 15cm). Τα φυτά εκριζώνονται ολόκληρα ή κόβουμε μόνο φύλλα. Η κοπή πρέπει να γίνεται τις πρωϊνές ώρες για να διατηρούν τα φύλλα το άρωμά τους. Στην αγορά πωλούνται σε ματσάκια. Οι αποδόσεις της καλλιέργειας κυμαίνονται από 2,5-3 τόνους/στρέμμα.[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών - Μαϊντανός, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.