Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εισαγωγή-Γενικές αρχές υγιεινής των ζώων"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(9 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το [[κατάλογος ζώων |ζώο]] είναι ζωντανός οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει φυσιολογικά και να έχει καλές αποδόσεις, όπως σε κρέας, γάλα, εργασία κ.λπ., απαιτεί να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι παρακάτω:
+
Το [[κατάλογος ζώων |ζώο]] είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει φυσιολογικά και να έχει καλές αποδόσεις, όπως σε κρέας, γάλα, εργασία κ.λπ., απαιτεί να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι παρακάτω:
 
+
*<span style="font-weight:bold;">Η διατροφή</span> του πρώτα πρώτα πρέπει να είναι σωστή. Το σιτηρέσιό του να είναι ισορροπημένο, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες και ξηρή ουσία να είναι εκείνη που ταιριάζει σε κάθε είδος και κάθε κατηγορία ζώων. Το <span style="font-weight:bold;">νερό</span> να υπάρχει σε επάρκεια και να είναι καθαρό και η θερμοκρασία του κατάλληλη, δροσερό το καλοκαίρι κι όχι πολύ ψυχρό το χειμώνα.
+
*<span style="font-weight:bold;">Η άσκηση του σώματος</span> είναι απαραίτητ για την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Όλα τα ζώα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά έξω έστω και για λίγες ώρες για να εξασφαλίζεται μια υποτυπώδης άσκηση.
+
*<span style="font-weight:bold;">Ο στάβλος</span> να διατηρείται όσο το δυνατό καθαρός<ref name="Υγιεινή αγροτικών ζώων"/>. Ο καθαρισμός του να γίνεται τακτικά, καθώς και η αλλαγή της στρωμνής. Το ακάθαρτο περιβάλλον στο στάβλο ευνοεί τις μολύνσεις των ζώων τόσο από κοινούς μικροοργανισμούς όσο και από ειδικούς, οι οποίοι προκαλούν μεταδοτικά [[Ασθένειες ζώων |νοσήματα]], ενώ επίσης ευνοείται η μόλυνση και η εξάπλωση των παρασιτώσεων, εσωτερικκών και εξωτερικών.
+
*<span style="font-weight:bold;">Ο εξαερισμός του στάβλου</span> πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα. Να έχει προβλεφθεί ο τρόπος εξαερισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα.
+
*<span style="font-weight:bold;">Το δάπεδο του στάβλου</span> να είναι ομαλό, αλλά όχι ολισθηρό και να έχει κανονική κλίση (5%) για την εύκολη έξοδο των ούρων και του νερού κατά το πλύσιμο του στάβλου. Από τις τυχόν ανωμαλίες του δαπέδου μπορεί να προκληθούν βλάβες στα άκρα των ζώων από μηχανικές κακώσεις.
+
*<span style="font-weight:bold;">Η θερμοκρασία του στάβλου</span>
+
  
 +
*[[Υγιεινή της διατροφής |Η διατροφή]] του πρώτα πρώτα πρέπει να είναι σωστή. Το σιτηρέσιό του να είναι ισορροπημένο, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες και ξηρή ουσία να είναι εκείνη που ταιριάζει σε κάθε είδος και κάθε κατηγορία ζώων. Το <span style="font-weight:bold;">νερό</span> να υπάρχει σε επάρκεια και να είναι καθαρό και η θερμοκρασία του κατάλληλη, δροσερό το καλοκαίρι κι όχι πολύ ψυχρό το χειμώνα.
 +
*[[Άσκηση του σώματος των ζώων |Η άσκηση του σώματος]] είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Όλα τα ζώα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά έξω έστω και για λίγες ώρες για να εξασφαλίζεται μια υποτυπώδης άσκηση.
 +
*[[Υγιεινή του στάβλου |Ο στάβλος]] να διατηρείται όσο το δυνατό καθαρός<ref name="Υγιεινή αγροτικών ζώων"/>. Ο καθαρισμός του να γίνεται τακτικά, καθώς και η αλλαγή της στρωμνής. Το ακάθαρτο περιβάλλον στο στάβλο ευνοεί τις μολύνσεις των ζώων τόσο από κοινούς μικροοργανισμούς όσο και από ειδικούς, οι οποίοι προκαλούν μεταδοτικά [[Ασθένειες ζώων |νοσήματα]], ενώ επίσης ευνοείται η μόλυνση και η εξάπλωση των παρασιτώσεων, εσωτερικκών και εξωτερικών.
 +
*[[Υγιεινή του στάβλου |Ο εξαερισμός του στάβλου]] πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα. Να έχει προβλεφθεί ο τρόπος εξαερισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα.
 +
*[[Υγιεινή του στάβλου |Το δάπεδο του στάβλου]] να είναι ομαλό, αλλά όχι ολισθηρό και να έχει κανονική κλίση (5%) για την εύκολη έξοδο των ούρων και του νερού κατά το πλύσιμο του στάβλου. Από τις τυχόν ανωμαλίες του δαπέδου μπορεί να προκληθούν βλάβες στα άκρα των ζώων από μηχανικές κακώσεις.
 +
*[[Υγιεινή του στάβλου |Η θερμοκρασία του στάβλου]] πρέπει να είναι όσο το δυνατό σταθερή και σε κανονικά επίπεδα ανάλογα με την εποχή. Αυτο΄επιτυγχάνεται με την επαρκή μόνωση της οροφής, των τοίχων και του δαπέδου. Τόσο η υψηλή θερμοκρασία κατά το θέρος όσο και η πολύ χαμηλή κατά το χειμώνα καταπονούν τον οργανισμό των ζώων με συνέπεια τη μείωση των αποδόσεών τους.
 +
*[[Απολύμανση-Αντισηψία και Ασηψία |Οι απολυμάνσεις του στάβλου]] πρέπει να γίνονται τακτικά για την περιστολή των μολύνσεων των ζώων από μικροοργανισμούς και παράσιτα. Ιδιαίτερα αυστηρά πρέπει να απολυμαίνονται οι στάβλοι, όταν προκύπτουν μολυσματικά νοσήματα ή μετά από αποβολή έγκυου [[κατάλογος ζώων |ζώου]] ή γέννηση νεκρού εμβρύου.
 +
*[[Περιποίηση των ζώων |Η περιποίηση των ζώων]] πρέπει να γίνεται τακτικά και σωστά και να περιλαμβάνει συστηματικά τα εξής: Τον καθαρισμό του σώματος, τη θεραπεία των τραυμάτων, την περιποίηση των οπλών ή των χηλών ή των ονύχων, την κοπή των κεράτων, όταν χρειάζεται και ειδικά για τα μηρυκαστικά την προετοιμασία και συντήρηση των αμελκτικών μηχανών ή τους κανόνες της κανονικής άμελξης.
 +
*[[Βιολογικές μέθοδοι θεραπείας των αγροτικών ζώων |Οι εμβολιασμοί των ζώων]] πρέπει να γίνονται τακτικά για την πρόληψη των μεταδοτικών [[Ασθένειες ζώων |νοσημάτων]], τα οποία προκαλούν σημαντικές ζημίες στην [[Κατάλογος εκτροφών |κτηνοτροφία]].
  
 
==Βιβλιογραφία==
 
==Βιβλιογραφία==
Γραμμή 21: Γραμμή 23:
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]]
[[κατάσταση δημοσίευσης::1| ]]
+
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 09:44, 18 Ιουλίου 2014

Το ζώο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει φυσιολογικά και να έχει καλές αποδόσεις, όπως σε κρέας, γάλα, εργασία κ.λπ., απαιτεί να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτές είναι οι παρακάτω:

  • Η διατροφή του πρώτα πρώτα πρέπει να είναι σωστή. Το σιτηρέσιό του να είναι ισορροπημένο, δηλαδή η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ανόργανα στοιχεία, βιταμίνες και ξηρή ουσία να είναι εκείνη που ταιριάζει σε κάθε είδος και κάθε κατηγορία ζώων. Το νερό να υπάρχει σε επάρκεια και να είναι καθαρό και η θερμοκρασία του κατάλληλη, δροσερό το καλοκαίρι κι όχι πολύ ψυχρό το χειμώνα.
  • Η άσκηση του σώματος είναι απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού. Όλα τα ζώα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά έξω έστω και για λίγες ώρες για να εξασφαλίζεται μια υποτυπώδης άσκηση.
  • Ο στάβλος να διατηρείται όσο το δυνατό καθαρός[1]. Ο καθαρισμός του να γίνεται τακτικά, καθώς και η αλλαγή της στρωμνής. Το ακάθαρτο περιβάλλον στο στάβλο ευνοεί τις μολύνσεις των ζώων τόσο από κοινούς μικροοργανισμούς όσο και από ειδικούς, οι οποίοι προκαλούν μεταδοτικά νοσήματα, ενώ επίσης ευνοείται η μόλυνση και η εξάπλωση των παρασιτώσεων, εσωτερικκών και εξωτερικών.
  • Ο εξαερισμός του στάβλου πρέπει να είναι επαρκής για την ανανέωση του ατμοσφαιρικού αέρα. Να έχει προβλεφθεί ο τρόπος εξαερισμού, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ρεύματα αέρα.
  • Το δάπεδο του στάβλου να είναι ομαλό, αλλά όχι ολισθηρό και να έχει κανονική κλίση (5%) για την εύκολη έξοδο των ούρων και του νερού κατά το πλύσιμο του στάβλου. Από τις τυχόν ανωμαλίες του δαπέδου μπορεί να προκληθούν βλάβες στα άκρα των ζώων από μηχανικές κακώσεις.
  • Η θερμοκρασία του στάβλου πρέπει να είναι όσο το δυνατό σταθερή και σε κανονικά επίπεδα ανάλογα με την εποχή. Αυτο΄επιτυγχάνεται με την επαρκή μόνωση της οροφής, των τοίχων και του δαπέδου. Τόσο η υψηλή θερμοκρασία κατά το θέρος όσο και η πολύ χαμηλή κατά το χειμώνα καταπονούν τον οργανισμό των ζώων με συνέπεια τη μείωση των αποδόσεών τους.
  • Οι απολυμάνσεις του στάβλου πρέπει να γίνονται τακτικά για την περιστολή των μολύνσεων των ζώων από μικροοργανισμούς και παράσιτα. Ιδιαίτερα αυστηρά πρέπει να απολυμαίνονται οι στάβλοι, όταν προκύπτουν μολυσματικά νοσήματα ή μετά από αποβολή έγκυου ζώου ή γέννηση νεκρού εμβρύου.
  • Η περιποίηση των ζώων πρέπει να γίνεται τακτικά και σωστά και να περιλαμβάνει συστηματικά τα εξής: Τον καθαρισμό του σώματος, τη θεραπεία των τραυμάτων, την περιποίηση των οπλών ή των χηλών ή των ονύχων, την κοπή των κεράτων, όταν χρειάζεται και ειδικά για τα μηρυκαστικά την προετοιμασία και συντήρηση των αμελκτικών μηχανών ή τους κανόνες της κανονικής άμελξης.
  • Οι εμβολιασμοί των ζώων πρέπει να γίνονται τακτικά για την πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων, τα οποία προκαλούν σημαντικές ζημίες στην κτηνοτροφία.

Βιβλιογραφία

  1. "Υγιεινή και στοιχεία παθολογίας των αγροτικών ζώων" Αποστόλου Μ. Ζαφράκα