Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εγκαταστάσεις αιγοπροβάτων"
(6 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται) | |||
Γραμμή 2: | Γραμμή 2: | ||
[[Image:Αιγοπροβατοστάσιο IIII.jpg|thumb|px100|Προβατοστάσιο θερμοκηπιακού τύπου]] | [[Image:Αιγοπροβατοστάσιο IIII.jpg|thumb|px100|Προβατοστάσιο θερμοκηπιακού τύπου]] | ||
− | Οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό ενός αιγοπροβατοστασίου είναι οι παρακάτω: | + | Οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό ενός αιγοπροβατοστασίου <ref name="Αιγοπροβατοστάσια"/> είναι οι παρακάτω: |
*Η κατεύθυνση παραγωγής (κρεοπαραγωγή ή γαλακτοπαραγωγή) | *Η κατεύθυνση παραγωγής (κρεοπαραγωγή ή γαλακτοπαραγωγή) | ||
*Το μέγεθος της μονάδας (αρχικό, τελικό και επεκτασιμότητα) | *Το μέγεθος της μονάδας (αρχικό, τελικό και επεκτασιμότητα) | ||
Γραμμή 19: | Γραμμή 19: | ||
Όσον αφορά στο διαχωρισμό των ζώων και την ομαδοποίησή τους, αυτό γίνεται ως εξής: Θηλυκά αλμεγόμενα ή σε ξηρά περίοδο, θηλυκά μη έγκυα, αρσενικά αναπαραγωγής, ζώα αντικατάστασης, αμνοερίφια προς πώληση, πάχυνση ή αναπαραγωγή. Η σύνθεση του πληθυσμού ενός κοπαδιού αλλάζει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης μεταβάλλεται ο αριθμός και η επιφάνεια των απαραίτητων χώρων. | Όσον αφορά στο διαχωρισμό των ζώων και την ομαδοποίησή τους, αυτό γίνεται ως εξής: Θηλυκά αλμεγόμενα ή σε ξηρά περίοδο, θηλυκά μη έγκυα, αρσενικά αναπαραγωγής, ζώα αντικατάστασης, αμνοερίφια προς πώληση, πάχυνση ή αναπαραγωγή. Η σύνθεση του πληθυσμού ενός κοπαδιού αλλάζει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης μεταβάλλεται ο αριθμός και η επιφάνεια των απαραίτητων χώρων. | ||
− | [[media:Αιγοπροβατοστάσια, σχεδιασμός, οργάνωση χώρων, εξοπλισμοί.pdf| | + | Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εγκαταστάσεις των αιγοπροβάτων ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. [[media:Αιγοπροβατοστάσια, σχεδιασμός, οργάνωση χώρων, εξοπλισμοί.pdf|Αιγοπροβατοστάσια.]] |
+ | [[Category:Κτηνοτροφική εγκατάσταση]] | ||
[[έχει τύπο σταβλισμού::Εκτροφή αιγοπροβάτων| ]] | [[έχει τύπο σταβλισμού::Εκτροφή αιγοπροβάτων| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]] | [[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]] | ||
Γραμμή 26: | Γραμμή 27: | ||
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] | ||
__NOTOC__ | __NOTOC__ | ||
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | |||
+ | <references> | ||
+ | |||
+ | <ref name="Αιγοπροβατοστάσια"> "Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Παναγάκης, Επίκουρος Καθηγητής Στέγασης Ζώων, Αιγοπροβατοστάσια" </ref> | ||
+ | |||
+ | </references> |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:58, 17 Ιουνίου 2015
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το σχεδιασμό ενός αιγοπροβατοστασίου [1] είναι οι παρακάτω:
- Η κατεύθυνση παραγωγής (κρεοπαραγωγή ή γαλακτοπαραγωγή)
- Το μέγεθος της μονάδας (αρχικό, τελικό και επεκτασιμότητα)
- Η φυλή των εκτρεφόμενων ζώων
- Το σύστημα εκτροφής
- Το κλίμα και το έδαφος
- Οι ανάγκες σε εργασία και εκμηχάνιση
- Οι οικονομικές δυνατότητες του εκτροφέα
- Ο συγχρονισμός του οίστρου
- Ο χρόνος απογαλακτισμού
- Η εφαρμογή τεχνητής γαλουχίας
- Το πρόγραμμα ανανέωσης του ποιμνίου.
Άλλες παράμετροι είναι οι τοπικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, η διαθεσιμότητα ζωοτροφών, βοσκοτόπων, νερού, ηλεκτρικού, η ύπαρξη ζωοτεχνικών προβλημάτων (π.χ. προσαρμοστικότητα ή ασθένειες), οι υγειονομικοί κανονισμοί, η προσβασιμότητα, οι επιδοτήσεις.
Όσον αφορά στο διαχωρισμό των ζώων και την ομαδοποίησή τους, αυτό γίνεται ως εξής: Θηλυκά αλμεγόμενα ή σε ξηρά περίοδο, θηλυκά μη έγκυα, αρσενικά αναπαραγωγής, ζώα αντικατάστασης, αμνοερίφια προς πώληση, πάχυνση ή αναπαραγωγή. Η σύνθεση του πληθυσμού ενός κοπαδιού αλλάζει κατά τη διάρκεια του χρόνου. Επίσης μεταβάλλεται ο αριθμός και η επιφάνεια των απαραίτητων χώρων.
Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις εγκαταστάσεις των αιγοπροβάτων ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο. Αιγοπροβατοστάσια.
Βιβλιογραφία
- ↑ "Γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Παναγάκης, Επίκουρος Καθηγητής Στέγασης Ζώων, Αιγοπροβατοστάσια"