Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφικές συνθήκες ντομάτας"
(Νέα σελίδα με 'Η ντομάτα καλλιεργείται σε σχεδόν όλους τους [Τύποι ...') |
|||
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Η [[Ντομάτα φυτό|ντομάτα]] [[Καλλιέργεια ντομάτας|καλλιεργείται]] σε σχεδόν όλους τους [Τύποι εδαφών|τύπους εδάφους]] αλλά επιτυγχάνονται καλύτερες αποδόσεις σε εδάφη με ουδέτερο η ελαφρά όξινο έδαφος (δηλαδή τιμές pH 6-7), καθώς το pΗ σε καλά επίπεδα λειτουργεί ως καταλύτης για την καλύτερη πρόσληψη διαφόρων [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικών συστατικών]] από το έδαφος. Γενικά προτιμάται το [[Πηλώδη εδάφη|αμμοπηλώδες]] ή πηλοαμμώδες με υψηλό βαθμό υδατοϊκανότητας, ενώ αν ενδιαφέρει η πρωιμότητα της καλλιέργειας, θα πρέπει να επιλεγούν [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη εδάφη]]. Στη σωστή επιλογή του αγροτεμαχίου που θα επιλεχθεί για την καλλιέργεια της τομάτας, εκτός από το pH, θα πρέπει να υπολογιστεί και η ποσότητα οργανικής ουσίας, η οποία πρέπει να είναι υψηλή, η ύπαρξη στραγγιστικών υποδομών, για την αποφυγή καταστροφών από το βρόχινο [[Άρδευση ντομάτας|νερό]], καθώς και η αποφυγή εντατικής και μακροχρόνιας καλλιέργειας τομάτας στο ίδιο αγροτεμάχιο. Η [[Προετοιμασία εδάφους ντομάτας|προετοιμασία του χωραφιού]] αποτελεί την απαραίτητη εκκίνηση για την εγκατάσταση της [[Φύτευση ντομάτας|φυτείας]]. Περιλαμβάνει όργωμα και ψιλοχωμάτισμα του εδάφους, καθώς και καλό «πάτημα», εάν κάνουμε απευθείας [[Σπορά ντομάτας|σπορά]]. | + | Η [[Ντομάτα φυτό|ντομάτα]] [[Καλλιέργεια ντομάτας|καλλιεργείται]] σε σχεδόν όλους τους [[Τύποι εδαφών|τύπους εδάφους]] αλλά επιτυγχάνονται καλύτερες αποδόσεις σε εδάφη με ουδέτερο η ελαφρά όξινο έδαφος (δηλαδή τιμές pH 6-7), καθώς το pΗ σε καλά επίπεδα λειτουργεί ως καταλύτης για την καλύτερη πρόσληψη διαφόρων [[Ρόλος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά|θρεπτικών συστατικών]] από το έδαφος. Γενικά προτιμάται το [[Πηλώδη εδάφη|αμμοπηλώδες]] ή πηλοαμμώδες με υψηλό βαθμό υδατοϊκανότητας, ενώ αν ενδιαφέρει η πρωιμότητα της καλλιέργειας, θα πρέπει να επιλεγούν [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη εδάφη]]. Στη σωστή επιλογή του αγροτεμαχίου που θα επιλεχθεί για την καλλιέργεια της τομάτας, εκτός από το pH, θα πρέπει να υπολογιστεί και η ποσότητα οργανικής ουσίας, η οποία πρέπει να είναι υψηλή, η ύπαρξη στραγγιστικών υποδομών, για την αποφυγή καταστροφών από το βρόχινο [[Άρδευση ντομάτας|νερό]], καθώς και η αποφυγή εντατικής και μακροχρόνιας καλλιέργειας τομάτας στο ίδιο αγροτεμάχιο. Η [[Προετοιμασία εδάφους ντομάτας|προετοιμασία του χωραφιού]] αποτελεί την απαραίτητη εκκίνηση για την εγκατάσταση της [[Φύτευση ντομάτας|φυτείας]]. Περιλαμβάνει όργωμα και ψιλοχωμάτισμα του εδάφους, καθώς και καλό «πάτημα», εάν κάνουμε απευθείας [[Σπορά ντομάτας|σπορά]].<ref name="Ντομάτα φυτό 1"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Ντομάτα φυτό 1"> Η βιολογική καλλιέργεια της υπαίθριας τομάτας στη νήσο Κέα, πτυχιακή εργασία του φοιτητή Παούρη Βλάσιου, Θεσσαλονίκη 2012.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]] | [[ευδοκιμεί σε τύπο εδάφους::Αμμώδη εδάφη| ]] | ||
Γραμμή 9: | Γραμμή 14: | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::20| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 08:13, 7 Ιουλίου 2015
Η ντομάτα καλλιεργείται σε σχεδόν όλους τους τύπους εδάφους αλλά επιτυγχάνονται καλύτερες αποδόσεις σε εδάφη με ουδέτερο η ελαφρά όξινο έδαφος (δηλαδή τιμές pH 6-7), καθώς το pΗ σε καλά επίπεδα λειτουργεί ως καταλύτης για την καλύτερη πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών από το έδαφος. Γενικά προτιμάται το αμμοπηλώδες ή πηλοαμμώδες με υψηλό βαθμό υδατοϊκανότητας, ενώ αν ενδιαφέρει η πρωιμότητα της καλλιέργειας, θα πρέπει να επιλεγούν αμμώδη εδάφη. Στη σωστή επιλογή του αγροτεμαχίου που θα επιλεχθεί για την καλλιέργεια της τομάτας, εκτός από το pH, θα πρέπει να υπολογιστεί και η ποσότητα οργανικής ουσίας, η οποία πρέπει να είναι υψηλή, η ύπαρξη στραγγιστικών υποδομών, για την αποφυγή καταστροφών από το βρόχινο νερό, καθώς και η αποφυγή εντατικής και μακροχρόνιας καλλιέργειας τομάτας στο ίδιο αγροτεμάχιο. Η προετοιμασία του χωραφιού αποτελεί την απαραίτητη εκκίνηση για την εγκατάσταση της φυτείας. Περιλαμβάνει όργωμα και ψιλοχωμάτισμα του εδάφους, καθώς και καλό «πάτημα», εάν κάνουμε απευθείας σπορά.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Η βιολογική καλλιέργεια της υπαίθριας τομάτας στη νήσο Κέα, πτυχιακή εργασία του φοιτητή Παούρη Βλάσιου, Θεσσαλονίκη 2012.