Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Εδαφοκλιματικές συνθήκες μαράθου"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Ο [[Μάραθος φυτό|μάραθος]] αποδίδει καλύτερα και είναι περισσότερος αρωματικός όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητος σε συνθήκες παγετού. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Σε αυτές τις περιοχές η [[Καλλιέργεια μαράθου|καλλιέργεια]] εντοπίζεται το φθινόπωρο και την άνοιξη. Για την καλλιέργεια, απαιτούνται τοποθεσίες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση του σπόρου είναι 15-26<sup>o</sup>C. Το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ, καλά αποστραγγιζόμενο, με pH=5,5-6,5. Τα ιδανικότερα είναι τα [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]], τα αμμοπηλώδη και τα οργανικά εδάφη. | + | Ο [[Μάραθος φυτό|μάραθος]] αποδίδει καλύτερα και είναι περισσότερος αρωματικός όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητος σε συνθήκες παγετού. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Σε αυτές τις περιοχές η [[Καλλιέργεια μαράθου|καλλιέργεια]] εντοπίζεται το φθινόπωρο και την άνοιξη. Για την καλλιέργεια, απαιτούνται τοποθεσίες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση του σπόρου είναι 15-26<sup>o</sup>C. Το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ, καλά αποστραγγιζόμενο, με pH=5,5-6,5. Τα ιδανικότερα είναι τα [[Αμμώδη εδάφη|αμμώδη]], τα αμμοπηλώδη και τα οργανικά εδάφη.<ref name="Μάραθος"/> |
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Μάραθος"> Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών- Μάραθος, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
Γραμμή 9: | Γραμμή 13: | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.5| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος ελάχιστης τιμής pH::5.5| ]] | ||
[[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::6.5| ]] | [[ευδοκιμεί σε έδαφος μέγιστης τιμής pH::6.5| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 08:39, 21 Ιουλίου 2015
Ο μάραθος αποδίδει καλύτερα και είναι περισσότερος αρωματικός όταν αναπτύσσεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά είναι ευαίσθητος σε συνθήκες παγετού. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Σε αυτές τις περιοχές η καλλιέργεια εντοπίζεται το φθινόπωρο και την άνοιξη. Για την καλλιέργεια, απαιτούνται τοποθεσίες με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για τη βλάστηση του σπόρου είναι 15-26oC. Το έδαφος πρέπει να είναι βαθύ, καλά αποστραγγιζόμενο, με pH=5,5-6,5. Τα ιδανικότερα είναι τα αμμώδη, τα αμμοπηλώδη και τα οργανικά εδάφη.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τεχνική βιολογικής καλλιέργειας αρωματικών λαχανικών- Μάραθος, του Χαράλαμπου Θανόπουλου Msc Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 2008.