Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Πρώτη συγκομιδή μαστίχας"
(Νέα σελίδα με 'Όταν στερεοποιηθεί η μαστίχα αρχίζει η πρώτη συγκομιδή. Η εργασία αυτή γίνεται με...') |
|||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Όταν στερεοποιηθεί η [[Μαστίχα|μαστίχα]] αρχίζει η πρώτη συγκομιδή. Η εργασία αυτή γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται τιμητήρι ή καμωτήρι. Πρώτα συλλέγεται η χονδρή μαστίχα που πέφτει στο [[Εδαφικές συνθήκες μαστιχόδενδρου|έδαφος]]. Με το ίδιο εργαλείο συλλέγεται η μαστίχα που έχει πήξει στον κορμό του [[Μαστιχόδενδρο|δένδρου]] τα λεγόμενα δάκρυα, καθώς και αυτή που κρέμεται από τα κλαριά, δηλαδή τα φλισκάρια. Η μαστίχα που συλλέγεται από τον μαζευτή ή αλλιώς συλλέκτη, με το τιμητήρι, τοποθετείται αρχικά στο καυκί, ένα ρηχό πανεράκι. Από εδώ μεταφέρεται σε μεγαλύτερο πανέρι, το μαλαθούνι. Η υπόλοιπη μαστίχα στο έδαφος συλλέγεται με σκούπες ή με τα χέρια. Η μεταφορά της μαστίχας από το χωράφι γίνεται με ειδικά μικρά κοφίνια τα καλαθούνια ή χανικοκάλαθα. Η αποθήκευση γίνεται σε ξύλινα κιβώτια και σε δροσερούς χώρους. Η πρώτη συλλογή γίνεται μετά τις 15 Αυγούστου όταν έχουν συμπληρωθεί 6-10 [[Ρήνιασμα μαστιχόδενδρου|κεντήματα]]. | + | Όταν στερεοποιηθεί η [[Μαστίχα|μαστίχα]] αρχίζει η πρώτη συγκομιδή. Η εργασία αυτή γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται τιμητήρι ή καμωτήρι. Πρώτα συλλέγεται η χονδρή μαστίχα που πέφτει στο [[Εδαφικές συνθήκες μαστιχόδενδρου|έδαφος]]. Με το ίδιο εργαλείο συλλέγεται η μαστίχα που έχει πήξει στον κορμό του [[Μαστιχόδενδρο|δένδρου]] τα λεγόμενα δάκρυα, καθώς και αυτή που κρέμεται από τα κλαριά, δηλαδή τα φλισκάρια. Η μαστίχα που συλλέγεται από τον μαζευτή ή αλλιώς συλλέκτη, με το τιμητήρι, τοποθετείται αρχικά στο καυκί, ένα ρηχό πανεράκι. Από εδώ μεταφέρεται σε μεγαλύτερο πανέρι, το μαλαθούνι. Η υπόλοιπη μαστίχα στο έδαφος συλλέγεται με σκούπες ή με τα χέρια. Η μεταφορά της μαστίχας από το χωράφι γίνεται με ειδικά μικρά κοφίνια τα καλαθούνια ή χανικοκάλαθα. Η αποθήκευση γίνεται σε ξύλινα κιβώτια και σε δροσερούς χώρους. Η πρώτη συλλογή γίνεται μετά τις 15 Αυγούστου όταν έχουν συμπληρωθεί 6-10 [[Ρήνιασμα μαστιχόδενδρου|κεντήματα]].<ref name="Καλλιέργεια μαστίχας"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Καλλιέργεια μαστίχας"> Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | ||
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου| ]] | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια μαστιχόδενδρου| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 09:05, 21 Ιουλίου 2015
Όταν στερεοποιηθεί η μαστίχα αρχίζει η πρώτη συγκομιδή. Η εργασία αυτή γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο που λέγεται τιμητήρι ή καμωτήρι. Πρώτα συλλέγεται η χονδρή μαστίχα που πέφτει στο έδαφος. Με το ίδιο εργαλείο συλλέγεται η μαστίχα που έχει πήξει στον κορμό του δένδρου τα λεγόμενα δάκρυα, καθώς και αυτή που κρέμεται από τα κλαριά, δηλαδή τα φλισκάρια. Η μαστίχα που συλλέγεται από τον μαζευτή ή αλλιώς συλλέκτη, με το τιμητήρι, τοποθετείται αρχικά στο καυκί, ένα ρηχό πανεράκι. Από εδώ μεταφέρεται σε μεγαλύτερο πανέρι, το μαλαθούνι. Η υπόλοιπη μαστίχα στο έδαφος συλλέγεται με σκούπες ή με τα χέρια. Η μεταφορά της μαστίχας από το χωράφι γίνεται με ειδικά μικρά κοφίνια τα καλαθούνια ή χανικοκάλαθα. Η αποθήκευση γίνεται σε ξύλινα κιβώτια και σε δροσερούς χώρους. Η πρώτη συλλογή γίνεται μετά τις 15 Αυγούστου όταν έχουν συμπληρωθεί 6-10 κεντήματα.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Η επίδραση των χαρακτηριστικών του μαστιχοπαραγωγού στην παραγωγή και στην προώθηση της μαστίχας Χίου, πτυχιακή μελέτη της φοιτήτριας Ειρήνης Πιταούλη, Αθήνα 2004.