Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Φύτευση μύρτιλου"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(4 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα [[μύρτιλο |μύρτιλα]] <ref name="Καλλιέργεια μύρτιλου"/> φυτεύονται χειμώνα, άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού. Αφού γίνει η προμήθεια από το φυτώριο για ένα ή περισσότερα [[κατάλογος φυτών |φυτά]] της επιθυμητής [[ποικιλίες μύρτιλου |ποικιλίας]], γίνεται επιλογή στον κήπο μιας επιθυμητής θέσης με αρκετή ηλιοφάνεια και πρέπει να ανοιχτεί ένας λάκκος 40x40 εκ., που να απέχει τουλάχιστον 2μ. από άλλα φυτά. Γεμίζουμε το λάκκο με τύρφη προκειμένου να μειωθεί το pH του [[τύποι εδαφών |εδάφους]] και προσθέτουμε 100-200 γρ. από κάποιο λίπασμα του τύπου 20-10-10 ή κάποιο βιολογικό με παρόμοια σύσταση. Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο του λάκκου, συμπληρώνουμε με το μείγμα φύτευσης που δημιουργήσαμε (3 μέρη τύρφη, 1 φυτόχωμα ή χώμα από τον κήπο μας) και πιέζουμε ελαφρώς το χώμα. Ταυτόχρονα, βάζουμε και έναν πάσσαλο για τη στήριξη του φυτού και ποτίζουμε με άφθονο νερό. Στη συνέχεια καλύπτουμε το έδαφος γύρω από το φυτό με κάποιο οργανικό υλικό, όπως τύρφη ή πριονίδι που βοηθούν στη συγκράτηση της υγρασίας, προστατεύουν το [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου |ριζικό σύστημα]] του φυτού, εμποδίζουν την εμφάνιση αγριόχορτων και βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους. Για φύτευση σε γλάστρα ύψους 40-50 εκ. επιλέγουμε κάποια ποικιλία μικρής ανάπτυξης, όπως είναι η Τοπ Χατ.
+
Η φύτευση του δενδρώδους [[Μύρτιλο φυτό|μύρτιλου]] γίνεται κατά προτίμηση στα τέλη του χειμώνα - άνοιξη. Σε περιοχές όμως της Κεντρικής, Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδος μπορεί να φυτευτεί την περίοδο Οκτωβρίου-Μαρτίου. Τα φυτά μπορούν να είναι σε γλάστρες, ή να είναι γυμνόριζα. Αν είναι σε γλάστρες είναι δυνατή η φύτευση του όλο το χρόνο εκτός σε περιόδους με πάρα πολύ ζέστη ή πάρα πολύ κρύο. Θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του ότι, οι ρίζες του μύρτιλλου είναι πολύ λεπτές και αποξηραίνονται πολύ εύκολα όταν ευρίσκονται απροστάτευτες στον αέρα. Το φυτό είναι ανθεκτικό πολύ στο ψύχος, μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -28<sup>ο</sup>C ή και ακόμη χαμηλότερες.
  
Όσον αφορά στο κλάδεμα του φυτού μέχρι τα φυτά να φτάσουν σε ηλικία 4-5 ετών, δεν χρειάζονται κλάδεμα. Μετά το πέμπτο έτος, από Νοέμβριο έως Μάρτιο, φροντίζουμε με ελαφρύ κλάδεμα να αραιώσουμε την κόμη του φυτού, αφαιρώντας τα ξερά ή ασθενή κλαδιά καθώς και τους παλαιότερους κλάδους, που δεν είναι πλέον παραγωγικοί.
+
Οι [[Βοτανικά χαρακτηριστικά μύρτιλου|ρίζες]] του μύρτιλου, είναι λεπτές και νηματώδεις δεν έχουν απορροφητικά τριχίδια. Λόγω της επιφανειακής ανάπτυξης του ριζικού συστήματος απαιτείται, το [[Εδαφοκλιματικές συνθήκες μύρτιλου|έδαφος]] να έχει μία ικανοποιητική υγρασία καθ’ όλη την διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού. Εάν δεν βρέχει πρέπει απαραιτήτως το μύρτιλλο να [[Άρδευση μύρτιλου|αρδεύεται]]. Το φυτό αυτό δεν ανέχεται την ξηρασία, αλλά και η περίσσεια του νερού ιδίως κατά την περίοδο της ωριμάνσεως των καρπών μπορεί να είναι καταστροφική. Έχει παρατηρηθεί το σκάσιμο των καρπών κατά την περίοδο αυτή μετά από μία έντονη βροχόπτωση. Καλή τεχνική αρδεύσεως για το μπλούμπερρυ αποτελεί το σύστημα της στάγδην άρδευσης.
 +
 
 +
Οι αποστάσεις φυτεύσεως ποικίλλουν από 1,0 – 1,5m επάνω στη γραμμή φυτεύσεως και 2,0- 2,5m μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως. Ο αριθμός των φυτών συνήθως είναι περίπου 250 - 350 φυτά ανά στρέμμα. Στην καλλιέργεια του Μύρτιλου χρησιμοποιούνται ορισμένα οργανικά βελτιωτικά. Κατά τη διάρκεια της φύτευσης βάζουμε  στην ρίζα του φυτού τύρφη όπως και στο τέλος της φυτείας της κάθε ρίζας. Όταν τελειώσουμε βάζουμε πριονίδια, που τοποθετούνται σαν εδαφοκάλυψη στην επιφάνεια του εδάφους ή ενσωματώνονται γύρω από τα φυτά του μύρτιλλου.<ref name="Φύτευση μύρτιλου"/>
 +
 
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
<references>
 +
<ref name="Φύτευση μύρτιλου"> Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014, σελ. 38-39.</ref>
 +
</references>
  
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
Γραμμή 8: Γραμμή 15:
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
  
==Βιβλιογραφία==
 
 
<references>
 
 
<ref name="Καλλιέργεια μύρτιλου"> Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014, σελ. 38-39.</ref>
 
 
</references>
 
  
 
__NOTOC__
 
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 13:09, 19 Οκτωβρίου 2015

Η φύτευση του δενδρώδους μύρτιλου γίνεται κατά προτίμηση στα τέλη του χειμώνα - άνοιξη. Σε περιοχές όμως της Κεντρικής, Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδος μπορεί να φυτευτεί την περίοδο Οκτωβρίου-Μαρτίου. Τα φυτά μπορούν να είναι σε γλάστρες, ή να είναι γυμνόριζα. Αν είναι σε γλάστρες είναι δυνατή η φύτευση του όλο το χρόνο εκτός σε περιόδους με πάρα πολύ ζέστη ή πάρα πολύ κρύο. Θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του ότι, οι ρίζες του μύρτιλλου είναι πολύ λεπτές και αποξηραίνονται πολύ εύκολα όταν ευρίσκονται απροστάτευτες στον αέρα. Το φυτό είναι ανθεκτικό πολύ στο ψύχος, μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -28οC ή και ακόμη χαμηλότερες.

Οι ρίζες του μύρτιλου, είναι λεπτές και νηματώδεις δεν έχουν απορροφητικά τριχίδια. Λόγω της επιφανειακής ανάπτυξης του ριζικού συστήματος απαιτείται, το έδαφος να έχει μία ικανοποιητική υγρασία καθ’ όλη την διάρκεια της ανάπτυξης του φυτού. Εάν δεν βρέχει πρέπει απαραιτήτως το μύρτιλλο να αρδεύεται. Το φυτό αυτό δεν ανέχεται την ξηρασία, αλλά και η περίσσεια του νερού ιδίως κατά την περίοδο της ωριμάνσεως των καρπών μπορεί να είναι καταστροφική. Έχει παρατηρηθεί το σκάσιμο των καρπών κατά την περίοδο αυτή μετά από μία έντονη βροχόπτωση. Καλή τεχνική αρδεύσεως για το μπλούμπερρυ αποτελεί το σύστημα της στάγδην άρδευσης.

Οι αποστάσεις φυτεύσεως ποικίλλουν από 1,0 – 1,5m επάνω στη γραμμή φυτεύσεως και 2,0- 2,5m μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως. Ο αριθμός των φυτών συνήθως είναι περίπου 250 - 350 φυτά ανά στρέμμα. Στην καλλιέργεια του Μύρτιλου χρησιμοποιούνται ορισμένα οργανικά βελτιωτικά. Κατά τη διάρκεια της φύτευσης βάζουμε στην ρίζα του φυτού τύρφη όπως και στο τέλος της φυτείας της κάθε ρίζας. Όταν τελειώσουμε βάζουμε πριονίδια, που τοποθετούνται σαν εδαφοκάλυψη στην επιφάνεια του εδάφους ή ενσωματώνονται γύρω από τα φυτά του μύρτιλλου.[1]

Βιβλιογραφία

  1. Κτήμα & κήπος: Eρασιτεχνική Κηποτεχνία-Γεωργία-Κτηνοτροφία", Τεύχος 15, Ιούνιος 2014, σελ. 38-39.