Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αιθέριο έλαιο βαλεριάνας"
Γραμμή 13: | Γραμμή 13: | ||
* [[Μεταποιητικές - Εμπορικές επιχειρήσεις προϊόντων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά]] | * [[Μεταποιητικές - Εμπορικές επιχειρήσεις προϊόντων από αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά]] | ||
− | |||
==Βιβλιογραφία== | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | |||
<references> | <references> | ||
+ | |||
<ref name="Άρωμα ποιότητας"> Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.</ref> | <ref name="Άρωμα ποιότητας"> Άρωμα ποιότητας - Επιχειρηματικός οδηγός, Δίκτυο διατοπικής συνεργασίας αναπτυξιακών εταιριών Κιλκίς, Ημαθίας, Ξάνθης, Σερρών, Χαλκιδικής.</ref> | ||
<ref name="Βαλεριάνα"> [{{#show:Ιστοσελίδα Μυρεψός/Βαλεριάνα| ?has link}} Βαλεριάνα]</ref> | <ref name="Βαλεριάνα"> [{{#show:Ιστοσελίδα Μυρεψός/Βαλεριάνα| ?has link}} Βαλεριάνα]</ref> | ||
− | |||
+ | </references> | ||
[[Category:Μεταποιημένο προϊόν φυτικής προέλευσης]] | [[Category:Μεταποιημένο προϊόν φυτικής προέλευσης]] | ||
Γραμμή 27: | Γραμμή 28: | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
[[παράγεται από::Βαλεριάνα φυτό| ]] | [[παράγεται από::Βαλεριάνα φυτό| ]] | ||
+ | __NOTOC__ |
Αναθεώρηση της 12:44, 7 Σεπτεμβρίου 2016
Το αιθέριο έλαιο παίρνεται με απόσταξη από τη ρίζα και τα ριζώματα και κυμαίνεται συνήθως από 0,2-1,7%. Τα κύρια συστατικά που υπάρχουν στην ρίζα της βαλεριάνας είναι valeric isovaleric acid, monoterprenes (a-pinene, a-fencene, camphene), monoterpenic εστέρες (bornyl acetate, myrtenyl acetate, isovaleriate), sesquiterpenes και valerian cyclopentanoid sesqiterpenes (όπως varenal, valerenone, valerenol, valerenyl acetate, valerenic acid και valerenyl isovalerate). Χρησιμοποιείται σαν μυοχαλαρωτικό, σαν ηρεμιστικό για στομαχικές και εντερικές διαταραχές, για διαταραχές στον ύπνο, σπασμολυτικό και σαν αγχολυτικό.[1] Επιπλέον χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη φαρμακευτική και στη βιομηχανία τροφίμων (εξαιτίας του αρώματος που προσδίδει σε κρέας, ροφήματα, ποτά).[2]