Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μέθοδοι αραιώματος"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
  
 
{{{top_heading|===}}}Αραίωμα με το χέρι{{{top_heading|===}}}
 
{{{top_heading|===}}}Αραίωμα με το χέρι{{{top_heading|===}}}
 +
Το [[Αραίωμα καρπών|αραίωμα]] των [[Καρποί|καρπών]] με το χέρι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή [[Κατάλογος καλλιεργειών ανοικτού τύπου|καλλιεργητική]] εργασία, ιδιαίτερα, αν η [[Καρπόδεση|καρπόδεση]] είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια σύντομη περίοδ, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να συγκεντρωθεί και να καθοδηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργατών.
 +
 +
Ένας πεπειραμένος εργάτης χρειάζεται 15 έως 20 λεπτά για να αραιώσει μια [[Ροδακινιά|ροδακινιά]] που φέρει 10.000 καρπούς. Επομένως, τα εναπομείναντα 1200 [[Ροδάκινο|ροδάκινα]], θα αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος.
 +
 +
Όταν οι ροδακινιές είναι μεγάλες και απαιτούν σκάλες, είναι αναγκαία ή ύπαρξη ενός άλλου ατόμου μ' ένα μεγάλο κοντάρι, που ν' ακολουθεί τους εργάτες, για να αραιώνει τους καρπούς, που δεν έφθασαν αυτοί. Συνήθως χρησιμοποιούνται κοντάρια μήκους 1.3 έως 2.0 μέτρα των οποίων τα άκρα είναι περιτυλιγμένα με καουτσούκ , για το αραίωμα των [[Κονσερβοποιήσιμες ποικιλίες ροδακινιάς|συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς]], όταν υπάρχει έλλειψη εργατών.
 +
 +
Η τεχνική αυτή δε συνιστάται για είδη που καρποφορούν σε [[Σχηματισμός λογχοειδών|λογχοειδή]] βλάστηση ή για [[Επιτραπέζιες ποικιλίες ροδακινιάς|επιτραπέζιες ποικιλίες]], των οποίων οι καρποί καταναλίσκονται ως επιτραπέζιοι (νωποί), γιατί ενδέχεται τα λογχοειδή να σπάσουν και οι απομείναντες καρποί να τραυματιστούν.<ref name="Μέθοδοι αραιώματος"/>
  
 
{{{top_heading|===}}}Μηχανικό αραίωμα{{{top_heading|===}}}
 
{{{top_heading|===}}}Μηχανικό αραίωμα{{{top_heading|===}}}

Αναθεώρηση της 08:57, 30 Μαρτίου 2017

Αραίωμα βλαστών με χειμερινό κλάδεμα

Η ροδακινιά και η μηλοροδακινιά φέρουν την κύρια καρποφορία σε βλαστούς του έτους. Επομένως η αποκοπή ποσοστού 75% απ' αυτούς (αδύνατους, προσβεβλημένους, συνωστισμένους) θα εξασφαλίσει επαρκή αριθμό καρποφόρων βλαστών για τη τρέχουσα βλαστική περίοδο.

Σε είδη, που η κύρια καρποφορία φέρεται σε λογχοειδή βλάστηση, όπως είναι η μηλιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά και βερικοκκιά, ο κλαδευτής πρέπει να αραιώσει όλους τους βλαστούς επέκτασης (όχι λογχοειδή), χωρίς ουσιαστικά να μειώσει την παραγωγική ικανότητα των δένδρων.

Το χειμερινό κλάδευμα απομακρύνει πολυάριθμα ισχυρά αυξανόμενα μέρη από το υπέργειο μέρος του δένδρου, χωρίς να επηρεάζει καθόλου του ριζικό σύστημα. Δια της εργασίας αυτής μεταβάλλεται η σχέση βλάστησης: ρίζες.

Η μικρή σχέση βλαστών: ριζών προσδίδει στη βλάστηση ισχυρή αύξηση, με αποτέλεσμα οι βλαστοί και τα άνθη των κλαδευμένων δένδρων, κατά το χειμώνα, να εμφανίζουν ζωηρότερη ανάπτυξη απ' εκείνα των ακλάδευτων δένδρων.

Γι' αυτό τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί τείνουν να γίνουν μεγαλύτερα σε μέγεθος.[1]

Αραίωμα ανθέων ή ανώριμων μικρών καρπών

Σκοπός του αραιώματος, ανεξάρτητα, αν γίνεται χειρονακτικά ή χημικά, ή μηχανικά, είναι η μείωση του φορτίου.[1]

Αραίωμα με το χέρι

Το αραίωμα των καρπών με το χέρι είναι μια χρονοβόρα και ακριβή καλλιεργητική εργασία, ιδιαίτερα, αν η καρπόδεση είναι πολύ μεγάλη. Πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε μια σύντομη περίοδ, κατά τη διάρκεια της οποίας πρέπει να συγκεντρωθεί και να καθοδηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός εργατών.

Ένας πεπειραμένος εργάτης χρειάζεται 15 έως 20 λεπτά για να αραιώσει μια ροδακινιά που φέρει 10.000 καρπούς. Επομένως, τα εναπομείναντα 1200 ροδάκινα, θα αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος.

Όταν οι ροδακινιές είναι μεγάλες και απαιτούν σκάλες, είναι αναγκαία ή ύπαρξη ενός άλλου ατόμου μ' ένα μεγάλο κοντάρι, που ν' ακολουθεί τους εργάτες, για να αραιώνει τους καρπούς, που δεν έφθασαν αυτοί. Συνήθως χρησιμοποιούνται κοντάρια μήκους 1.3 έως 2.0 μέτρα των οποίων τα άκρα είναι περιτυλιγμένα με καουτσούκ , για το αραίωμα των συμπύρηνων ποικιλιών ροδακινιάς, όταν υπάρχει έλλειψη εργατών.

Η τεχνική αυτή δε συνιστάται για είδη που καρποφορούν σε λογχοειδή βλάστηση ή για επιτραπέζιες ποικιλίες, των οποίων οι καρποί καταναλίσκονται ως επιτραπέζιοι (νωποί), γιατί ενδέχεται τα λογχοειδή να σπάσουν και οι απομείναντες καρποί να τραυματιστούν.[1]

Μηχανικό αραίωμα

Περίοδος αραιώματος

Βαθμός αραιώματος

[1]


Σχετικές σελίδες


Βιβλιογραφία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Γενική Δενδροκομία, του Καθηγητή Δενδροκομίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνου Α. Ποντίκη, 1997