Δενδρώδεις καλλιέργειες
Στις δενδρώδεις καλλιέργειες περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός πολυετών φυτών που τα εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος για παραγωγή καρπών. Τα καρποφόρα είδη φυτών διακρίνονται, ανάλογα με την μορφή αναπτύξεως τους, σε καρποφόρα δένδρα και καρποφόρους θάμνους. Στα καρποφόρα δένδρα ανήκουν όλα όσα διαμορφώνονται σε δενδρώδη μορφή που παράγουν νωπούς καρπούς (οπωροφόρα), όπως η μηλιά, η αχλαδιά, η ροδακινιά, η ελιά, η πορτοκαλιά κ.α., ή ξηρούς καρπούς (ακρόδρυα), όπως η αμυγδαλιά,η καρυδιά, η φουντουκιά, η φιστικιά κ.α. Στους καρποφόρους θάμνους, που ονομάζονται και μικρά οπωροφόρα, ανήκουν ορισμένα είδη, όπως το αμπέλι, η βατομουριά, τα φραγκοστάφυλα, το ακτινίδιο κ.α. Αυτά έχουν την τάση να αναπτύσσονται σε θαμνώδη μορφή και δίνουν νωπούς καρπούς.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ "Δενδρώδεις καλλιέργειες", Ευαγγέλου Μ.Σφακιωτάκη, Καθηγητού Δενδροκομίας Α.Π.Θ.