Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "T. turgidum L. (Υβώδες σιτάρι)"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Γενικά, αυτή η [[Ποικιλίες σιταριού |ποικιλία]] μοιάζει με το [[T. durum Desf. (Σκληρό σιτάρι) |σκληρό σιτάρι]], αλλά έχει υψηλό στέλεχος (το υψηλότερο από όλα τα σιτάρια) και μεγάλλα [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά σιταριού |φύλλα]], συνήθως τριχωτά. Ο στάχυς είναι παχύτερος από του σκληρού σιταριού και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διακλαδίζεται. Τα λέπυρα είναι συνήθως βραχέα και ο καρπός φέρει εξόγκωμα (ύβο) στη νωτιαία πλευρά και λίγο πιο πάνω από το έμβρυο, απ' όπου κι η ονομασία του σιταριού αυτού. Το ενδοσπέρμιο είναι συνήθως αλευρώδες και σε ελάχιστους τύπους υαλώδες. Περιλαμβάνει ποικιλίες χειμωνιάτικες, ανοιξιάτικες και ενδιάμεσες.
+
Γενικά, αυτή η [[Ποικιλίες σιταριού |ποικιλία]] <ref name="Σιτηρά εύκρατων κλιμάτων"/> μοιάζει με το [[T. durum Desf. (Σκληρό σιτάρι) |σκληρό σιτάρι]], αλλά έχει υψηλό στέλεχος (το υψηλότερο από όλα τα σιτάρια) και μεγάλλα [[Μορφολογικά χαρακτηριστικά σιταριού |φύλλα]], συνήθως τριχωτά. Ο στάχυς είναι παχύτερος από του σκληρού σιταριού και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διακλαδίζεται. Τα λέπυρα είναι συνήθως βραχέα και ο καρπός φέρει εξόγκωμα (ύβο) στη νωτιαία πλευρά και λίγο πιο πάνω από το έμβρυο, απ' όπου κι η ονομασία του σιταριού αυτού. Το ενδοσπέρμιο είναι συνήθως αλευρώδες και σε ελάχιστους τύπους υαλώδες. Περιλαμβάνει ποικιλίες χειμωνιάτικες, ανοιξιάτικες και ενδιάμεσες.
  
 
Κατά τον Percival, χαρακτηρίζεται από μεγάλη αντοχή στις [[Σκωρίαση |σκωριάσεις]]. Παρά το μεγάλο ύψος παρουσιάζει σχετική αντοχή στο [[Πλάγιασμα (lodging) φυτών |πλάγιασμα]] λόγω του ανθεκτικού του στελέχους. Η αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι περιορισμένη. Προσβάλλεται δύσκολα από πουλιά, λόγω των ισχυρών αγάνων και της στενής συγκράτησης των καρπών από τα λεπυρίδια. Παράγει αλεύρι με χαμηλή περιεκτικότητα και υποβαθμισμένη ποιότητα γλουτένης, ακατάλληλο στην αρτοποιΐα αν χρησιμοποιηθεί αυτούσιο. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί αναμεμειγμένο με άλλα ισχυρά άλευρα. Συνήθως χρησιμοποιείται για παραγωγή μπισκότων.
 
Κατά τον Percival, χαρακτηρίζεται από μεγάλη αντοχή στις [[Σκωρίαση |σκωριάσεις]]. Παρά το μεγάλο ύψος παρουσιάζει σχετική αντοχή στο [[Πλάγιασμα (lodging) φυτών |πλάγιασμα]] λόγω του ανθεκτικού του στελέχους. Η αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι περιορισμένη. Προσβάλλεται δύσκολα από πουλιά, λόγω των ισχυρών αγάνων και της στενής συγκράτησης των καρπών από τα λεπυρίδια. Παράγει αλεύρι με χαμηλή περιεκτικότητα και υποβαθμισμένη ποιότητα γλουτένης, ακατάλληλο στην αρτοποιΐα αν χρησιμοποιηθεί αυτούσιο. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί αναμεμειγμένο με άλλα ισχυρά άλευρα. Συνήθως χρησιμοποιείται για παραγωγή μπισκότων.
Γραμμή 5: Γραμμή 5:
 
Είναι ιθαγενές της Μεσογείου. Σήμερα καλλιεργείται σποραδικά στην Ισπανία, Πορτογαλία και Γεωργία. Μέχρι και το πρώτο μισό του 19<sup>ου</sup> αιώνα ορισμένες από τις βοτανικές του ποικιλίες καλλιεργούνταν ευρέως  στη Μ. Βρετανία. Στη χώρα μας υπήρχαν παλαιότερα αρκετοί καλλιεργούμενοι τύποι υβώδους [[Σιτάρι φυτό |σιταριού]]. Σήμερα οι τύποι αυτοί [[Καλλιέργεια σιταριού |καλλιεργούνται]] σπάνια σε ορισμένες περιοχές.
 
Είναι ιθαγενές της Μεσογείου. Σήμερα καλλιεργείται σποραδικά στην Ισπανία, Πορτογαλία και Γεωργία. Μέχρι και το πρώτο μισό του 19<sup>ου</sup> αιώνα ορισμένες από τις βοτανικές του ποικιλίες καλλιεργούνταν ευρέως  στη Μ. Βρετανία. Στη χώρα μας υπήρχαν παλαιότερα αρκετοί καλλιεργούμενοι τύποι υβώδους [[Σιτάρι φυτό |σιταριού]]. Σήμερα οι τύποι αυτοί [[Καλλιέργεια σιταριού |καλλιεργούνται]] σπάνια σε ορισμένες περιοχές.
  
[[Category:Χειμερινά σιτηρά]]
+
[[Category:Σιτάρι]]
[[Category:Κτηνοτροφικά φυτά]]
+
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::30| ]]
 
[[είναι ποικιλία της::Σιτάρι φυτό| ]]
 
[[είναι ποικιλία της::Σιτάρι φυτό| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
 +
==Βιβλιογραφία==
 +
 +
<references>
 +
 +
<ref name="Σιτηρά εύκρατων κλιμάτων"> "Τα σιτηρά των εύκρατων κλιμάτων", Ανδρέας Ι. Καραμάνος, Καθηγητής της Γεωργίας στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.</ref>
 +
 +
</references>
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 09:51, 21 Ιουλίου 2015

Γενικά, αυτή η ποικιλία [1] μοιάζει με το σκληρό σιτάρι, αλλά έχει υψηλό στέλεχος (το υψηλότερο από όλα τα σιτάρια) και μεγάλλα φύλλα, συνήθως τριχωτά. Ο στάχυς είναι παχύτερος από του σκληρού σιταριού και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να διακλαδίζεται. Τα λέπυρα είναι συνήθως βραχέα και ο καρπός φέρει εξόγκωμα (ύβο) στη νωτιαία πλευρά και λίγο πιο πάνω από το έμβρυο, απ' όπου κι η ονομασία του σιταριού αυτού. Το ενδοσπέρμιο είναι συνήθως αλευρώδες και σε ελάχιστους τύπους υαλώδες. Περιλαμβάνει ποικιλίες χειμωνιάτικες, ανοιξιάτικες και ενδιάμεσες.

Κατά τον Percival, χαρακτηρίζεται από μεγάλη αντοχή στις σκωριάσεις. Παρά το μεγάλο ύψος παρουσιάζει σχετική αντοχή στο πλάγιασμα λόγω του ανθεκτικού του στελέχους. Η αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι περιορισμένη. Προσβάλλεται δύσκολα από πουλιά, λόγω των ισχυρών αγάνων και της στενής συγκράτησης των καρπών από τα λεπυρίδια. Παράγει αλεύρι με χαμηλή περιεκτικότητα και υποβαθμισμένη ποιότητα γλουτένης, ακατάλληλο στην αρτοποιΐα αν χρησιμοποιηθεί αυτούσιο. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί αναμεμειγμένο με άλλα ισχυρά άλευρα. Συνήθως χρησιμοποιείται για παραγωγή μπισκότων.

Είναι ιθαγενές της Μεσογείου. Σήμερα καλλιεργείται σποραδικά στην Ισπανία, Πορτογαλία και Γεωργία. Μέχρι και το πρώτο μισό του 19ου αιώνα ορισμένες από τις βοτανικές του ποικιλίες καλλιεργούνταν ευρέως στη Μ. Βρετανία. Στη χώρα μας υπήρχαν παλαιότερα αρκετοί καλλιεργούμενοι τύποι υβώδους σιταριού. Σήμερα οι τύποι αυτοί καλλιεργούνται σπάνια σε ορισμένες περιοχές.



Βιβλιογραφία

  1. "Τα σιτηρά των εύκρατων κλιμάτων", Ανδρέας Ι. Καραμάνος, Καθηγητής της Γεωργίας στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών.