Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Συγκομιδή κρεμμυδιών"
Από GAIApedia
Γραμμή 4: | Γραμμή 4: | ||
#Όταν τα φύλλα ξεραθούν, γίνεται κοπή του ξερού υπέργειου µέρους σεαπόσταση 2-3cm από τον [[Παράγοντες βολβοποίησης κρεμμυδιού|βολβό]], για να εµποδιστεί η είσοδος παθογόνων στο βολβό. Η κοπή γίνεται µε το χέρι, µε ψαλίδι, µαχαίρι αλλά και µε ειδική µηχανή. | #Όταν τα φύλλα ξεραθούν, γίνεται κοπή του ξερού υπέργειου µέρους σεαπόσταση 2-3cm από τον [[Παράγοντες βολβοποίησης κρεμμυδιού|βολβό]], για να εµποδιστεί η είσοδος παθογόνων στο βολβό. Η κοπή γίνεται µε το χέρι, µε ψαλίδι, µαχαίρι αλλά και µε ειδική µηχανή. | ||
#Ακολουθεί διαχωρισµός σε µεγέθη, µε το χέρι ή µε την µηχανή που κόβει και το υπέργειο µέρος και οι βολβοί τοποθετούνται σε δικτυωτούς σάκους, κιβώτια (ή γίνονται πλεξάνες). | #Ακολουθεί διαχωρισµός σε µεγέθη, µε το χέρι ή µε την µηχανή που κόβει και το υπέργειο µέρος και οι βολβοί τοποθετούνται σε δικτυωτούς σάκους, κιβώτια (ή γίνονται πλεξάνες). | ||
− | #Αν οι βολβοί αποθηκευτούν για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, µετά την κοπή του υπέργειου µέρους, παραµένουν σε σωρούς στο χωράφι µε τα φύλλα πάνω από τους βολβούς για να αποφευχθεί το ηλιόκαµα ή µεταφέρονται σε σκιερό µέρος για να στεγνώσουν καλύτερα. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε σάκους και µεταφέρονται στην αποθήκη σε σωρούς ή χύµα. | + | #Αν οι βολβοί αποθηκευτούν για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, µετά την κοπή του υπέργειου µέρους, παραµένουν σε σωρούς στο χωράφι µε τα φύλλα πάνω από τους βολβούς για να αποφευχθεί το ηλιόκαµα ή µεταφέρονται σε σκιερό µέρος για να στεγνώσουν καλύτερα. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε σάκους και µεταφέρονται στην αποθήκη σε σωρούς ή χύµα.<ref name="Καλλιέργεια κρεμμυδιού στην Κρήτη"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Καλλιέργεια κρεμμυδιού στην Κρήτη"> Καλλιέργεια κρεμμυδιού στην Κρήτη, πτυχιακή μελέτη, του φοιτητή Τζωρακολευθεράκη Ιωάννη, Ηράκλειο 2005. </ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Καλλιέργεια κρεμμυδιού| ]] | [[σχετίζεται με::Καλλιέργεια κρεμμυδιού| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωργό::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | [[πόσο αφορά σε γεωπόνο::10| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:09, 7 Ιουλίου 2015
Η µέθοδος συγκοµιδής που εφαρµόζεται στην Ελλάδα είναι η συνήθως χειρωνακτική. Η διαδικασία που εφαρµόζεται είναι:
- Τα ποτίσµατα σταµατούν όταν το υπέργειο µέρος του 0-25% των φυτών πέσει κάτω.
- Αφού στεγνώσει το χωράφι και προχωρήσει η ξήρανση του φυλλώµατος, τα φυτά εκριζώνονται µε το χέρι και τοποθετούνται σε µικρούς σωρούς στο χωράφι για 3-10 ηµέρες, για να ξεραθούν καλύτερα. Όταν ο ήλιος είναι δυνατός, τα φύλλα τοποθετούνται από πάνω ώστε να αποφύγουµε τοηλιόκαµα των βολβών.
- Όταν τα φύλλα ξεραθούν, γίνεται κοπή του ξερού υπέργειου µέρους σεαπόσταση 2-3cm από τον βολβό, για να εµποδιστεί η είσοδος παθογόνων στο βολβό. Η κοπή γίνεται µε το χέρι, µε ψαλίδι, µαχαίρι αλλά και µε ειδική µηχανή.
- Ακολουθεί διαχωρισµός σε µεγέθη, µε το χέρι ή µε την µηχανή που κόβει και το υπέργειο µέρος και οι βολβοί τοποθετούνται σε δικτυωτούς σάκους, κιβώτια (ή γίνονται πλεξάνες).
- Αν οι βολβοί αποθηκευτούν για µεγαλύτερο χρονικό διάστηµα, µετά την κοπή του υπέργειου µέρους, παραµένουν σε σωρούς στο χωράφι µε τα φύλλα πάνω από τους βολβούς για να αποφευχθεί το ηλιόκαµα ή µεταφέρονται σε σκιερό µέρος για να στεγνώσουν καλύτερα. Στη συνέχεια τοποθετούνται σε σάκους και µεταφέρονται στην αποθήκη σε σωρούς ή χύµα.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Καλλιέργεια κρεμμυδιού στην Κρήτη, πτυχιακή μελέτη, του φοιτητή Τζωρακολευθεράκη Ιωάννη, Ηράκλειο 2005.