Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Μαϊντανός προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
Γραμμή 29: Γραμμή 29:
  
 
[[Category:Προϊόν αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού]]
 
[[Category:Προϊόν αρωματικού-φαρμακευτικού φυτού]]
[[Προϊόν κηπευτικού φυτού]]
+
[[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[παράγεται από::Μαϊντανός φυτό| ]]
 
[[παράγεται από::Μαϊντανός φυτό| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 09:35, 19 Αυγούστου 2013

Αιθέριο έλαιο μαϊντανού
Ξηρή δρόγη μαϊντανού

Ο μαϊντανός έχει τονωτικές, διεγερτικές, ορεκτικές, ανακουφιστικές και καθαρτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται κυρίως σαν διουρητικό. Έχει εξαιρετικές αντισηπτικές ιδιότητες, δυναμώνει γενικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη νεφρική λειτουργία με μία ήπια διουρητική δράση, "καθαρίζοντας" το αίμα. Συνιστάται σε περίπτωση απουσίας της όρεξης, κατάθλιψη, ανορεξία, αναιμία, γαστρίτιδα και έλκη, ρευματισμούς και παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Ο μαϊντανός ρυθμίζει δραστηριότητα των νεφρών και του ήπατος, διεγείρει την έκκριση των πεπτικών ενζύμων που λευκαίνουν τα δόντια, στην ενίσχυση των ούλων, δυναμώνει και ομαλοποιεί την κινητικότητα του εντέρου. Ο μαϊντανός περιέχει αιθέριο έλαιο με αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες. 
Αν εναποθέσουμε τα κοπανισμένα φύλλα του μαϊντανού πάνω στη μελανιά, τότε αυτό θα συμβάλει στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων κάτω από το δέρμα και καθώς βελτιώνει τοπικά την κυκλοφορία του αίματος, οδηγεί σε γρηγορότερη επούλωση της μελανιάς.

Οι ρίζες και οι σπόροι χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Αν είναι δύσκολο να φάμε μεγάλη ποσότητα φρέσκου μαϊντανού σε μια δόση, μπορούμε να φτιάξουμε τσάι. Θα πάρουμε 30 γραμ. (μια χούφτα) αποξηραμένα φυλλαράκια μαϊντανού και 2 φλιτζάνια κρύο νερό. Θα σκεπάσουμε και θα τα αφήσουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Μην τα αφήσουμε να βράσουν κανονικά. Σουρώνουμε και πίνουμε 1 φλιτζάνι 3 φορές την ημέρα. Για να απολαύσουμε όμως μακροπρόθεσμα τα οφέλη του μαϊντανού, φροντίζουμε να τρώμε ωμά φύλλα όσο πιο τακτικά μπορούμε και τα προσθέτουμε στις ομελέτες, τις σαλάτες και τα ζεστά πιάτα..

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τις ποσότητες μαϊντανού που καταναλώνουμε. Η υπερβολική κατανάλωση προκαλεί ιλίγγους και μείωση του αριθμού των καρδιακών παλμών. Χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή από όσους αντιμετωπίζουν κυκλοφορικά προβλήματα ή νεφρικές δυσλειτουργίες.

Οι διουρητικές ιδιότητες του μαϊντανού ευνοούν την αποτοξίνωση και τη νεφρική λειτουργία, και δρουν προληπτικά για την αποφυγή δημιουργίας λίθων στα νεφρά, ωστόσο η υψηλή περιεκτικότητά του σε οξαλικά οξέα επιβαρύνει κάποιες περιπτώσεις νεφρολιθίασης. Σε διαγνωσμένο πρόβλημα νεφρολιθίασης είναι απαραίτητη η σωστή ιατρική αντιμετώπιση και η ανάλογη δίαιτα την οποία θα καθορίσει ο γιατρός. Επίσης, δεν συνιστάται η χρήση στα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς διεγείρει έντονα το τοίχωμα της μήτρας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Μία από τις ιδιότητες του μαϊντανού είναι ότι βοηθά στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό, γι' αυτό και συνιστάται σε αρρώστιες του ήπατος. Τα φύλλα του ανακουφίζουν από τους πόνους στο στομάχι, αρκεί να ξεράνετε μερικά, να τα κοπανίσετε ώστε να γίνουν σκόνη και να πίνετε μικρή ποσότητα με νερό κάθε μέρα. Μπορεί να καταναλωθεί σαν ρόφημα ακόμα και σε πρόβλημα χώνεψης. Είναι ανακουφιστικό ρόφημα τις μέρες που υποφέρει κανείς από κρυολόγημα, ενώ ανακουφίζει και από τον ενοχλητικό βήχα. Οι διουρητικές του ιδιότητες ευνοούν την αποτοξίνωση και τη νεφρική λειτουργία. Ο χυμός του είναι καταπραϋντικός και θεραπευτικός σε μολύνσεις των ματιών της επιπεφυκίτιδας και βλεφαρίτιδας. Σε λίγο βαμβάκι ρίχνουμε μερικές σταγόνες χυμό μαϊντανού και «σκουπίζουμε» την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα. Το λάδι από το μαϊντανό παρουσιάζει εμμηναγωγική δράση, αλλά σε μεγάλες δόσεις (που ξεπερνούν δηλαδή τις 15 σταγόνες ημερησίως) είναι δυνατόν να προκαλέσει διακοπή της κύησης στις εγκύους.[1]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Θεραπευτικές ιδιότητες μαϊντανού.