Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ντομάτα προϊόν"
(Μία ενδιάμεση αναθεώρηση από ένα χρήστη δεν εμφανίζεται) | |||
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
[[Image:Ντοματοκεφτέδες.jpg|thumb|px100|Ντοματοκεφτέδες]] | [[Image:Ντοματοκεφτέδες.jpg|thumb|px100|Ντοματοκεφτέδες]] | ||
[[Image:Μπρουσκέτες με ντομάτα ψιλοκομμένη.jpg|thumb|px100|Μπρουσκέτες με ντομάτα ψιλοκομμένη]] | [[Image:Μπρουσκέτες με ντομάτα ψιλοκομμένη.jpg|thumb|px100|Μπρουσκέτες με ντομάτα ψιλοκομμένη]] | ||
− | [[Image:Ντοματοσαλάτα. | + | [[Image:Ντοματοσαλάτα.png|thumb|px100|Ντοματοσαλάτα]] |
[[Image:Σάλτσα ντομάτας.jpg|thumb|px100|Σάλτσα ντομάτας]] | [[Image:Σάλτσα ντομάτας.jpg|thumb|px100|Σάλτσα ντομάτας]] | ||
[[Image:Μπακαλιάρος με ντομάτα.jpg|thumb|px100|Μπακαλιάρος με ντομάτα]] | [[Image:Μπακαλιάρος με ντομάτα.jpg|thumb|px100|Μπακαλιάρος με ντομάτα]] | ||
{{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Συντήρηση{{{top_heading|==}}} | ||
− | Κατά κανόνα, οι [[Ντομάτα προϊόν|ντομάτες]] μετά τη [[Συγκομιδή ντομάτας|συγκομιδή]], διαλογή και πακετάρισμα μεταφέρονται στις αγορές για άμεση κατανάλωση. Στην περίπτωση που θα πρέπει να αποθηκευτούν για μερικές ημέρες, συνιστώνται θερμοκρασίες 10 - 13<sup>o</sup>C (όχι πιο χαμηλές για ώριμες ντομάτες) και 15 - 17<sup>o</sup>C για πιο άγουρες, ώστε να προωθηθεί και η ωρίμανσή τους κατά την αποθήκευση. Η άριστη σχετική υγρασία αποθήκευσης είναι 85 - 90%.<ref name="Συντήρηση | + | Κατά κανόνα, οι [[Ντομάτα προϊόν|ντομάτες]] μετά τη [[Συγκομιδή ντομάτας|συγκομιδή]], διαλογή και πακετάρισμα μεταφέρονται στις αγορές για άμεση κατανάλωση. Στην περίπτωση που θα πρέπει να αποθηκευτούν για μερικές ημέρες, συνιστώνται θερμοκρασίες 10 - 13<sup>o</sup>C (όχι πιο χαμηλές για ώριμες ντομάτες) και 15 - 17<sup>o</sup>C για πιο άγουρες, ώστε να προωθηθεί και η ωρίμανσή τους κατά την αποθήκευση. Η άριστη σχετική υγρασία αποθήκευσης είναι 85 - 90%.<ref name="Συντήρηση ντομάτας"/> |
{{{top_heading|==}}}Διατροφική αξία{{{top_heading|==}}} | {{{top_heading|==}}}Διατροφική αξία{{{top_heading|==}}} | ||
Γραμμή 32: | Γραμμή 32: | ||
==Βιβλιογραφία== | ==Βιβλιογραφία== | ||
<references> | <references> | ||
− | <ref name="Συντήρηση | + | <ref name="Συντήρηση ντομάτας"> Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.</ref> |
<ref name="Διατροφική αξία ντομάτας"> [{{#show:Ιστοσελίδα Υγεία Online/Η διατροφική αξία της ντομάτας| ?has link}} Διατροφική αξία ντομάτας].</ref> | <ref name="Διατροφική αξία ντομάτας"> [{{#show:Ιστοσελίδα Υγεία Online/Η διατροφική αξία της ντομάτας| ?has link}} Διατροφική αξία ντομάτας].</ref> | ||
</references> | </references> |
Τελευταία αναθεώρηση της 08:21, 7 Ιουλίου 2015
Περιεχόμενα
Συντήρηση
Κατά κανόνα, οι ντομάτες μετά τη συγκομιδή, διαλογή και πακετάρισμα μεταφέρονται στις αγορές για άμεση κατανάλωση. Στην περίπτωση που θα πρέπει να αποθηκευτούν για μερικές ημέρες, συνιστώνται θερμοκρασίες 10 - 13oC (όχι πιο χαμηλές για ώριμες ντομάτες) και 15 - 17oC για πιο άγουρες, ώστε να προωθηθεί και η ωρίμανσή τους κατά την αποθήκευση. Η άριστη σχετική υγρασία αποθήκευσης είναι 85 - 90%.[1]
Διατροφική αξία
Είναι μια έξοχη επιλογή σε μια ισορροπημένη διατροφή καθώς αποδίδει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσια σε ωφέλιμα για την υγεία θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα ζαχάρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν την σκελετική υγεία. Επίσης είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε (α - τοκοφερόλη), θειαμίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φολικό, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό και β-καροτένιο. Διαθέτει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση την οποία την οφείλει κυρίως στην υψηλή της περιεκτικότητα στην ουσία λυκοπένη. Η λυκοπένη είναι μια χρωστική φυτοχημική ένωση η οποία προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες.
Σε μικρότερες περιεκτικότητες μπορεί να βρεθεί στο καρπούζι και στις φράουλες. Το λυκοπένιο έχει υπάρξει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας από αρκετούς μελετητές για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και τις καρκινοπροστατευτικές του ιδιότητες. Ανήκει στην ομάδα καροτινοειδών και ως αντιοξειδωτικό έχει την ικανότητα να εμποδίζει και να εξουδετερώνει την καταστροφική επίδραση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Σε αντίθεση με πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά οι επιδράσεις των οποίων, έχουν εξεταστεί μόνο σε πειραματόζωα, τα αποτελέσματα του λυκοπένιου έχουν επανειλημμένως μελετηθεί πάνω σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι δρα προστατευτικά έναντι μιας διαρκώς αυξανόμενης λίστας διαφόρων μορφών καρκίνου. Τέτοιες μορφές καρκίνου είναι του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομήτριου, των πνευμόνων, και του παγκρέατος.
Πληθώρα επιστημονικών μελετών αρχικά επικεντρώθηκαν στην συμβολή του λυκοπένιου των ντοματών, στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Συγκεκριμένα μια μέτα - ανάλυση 21 μελετών, η όποια δημοσιεύτηκε στην Επιδημιολογία Βιοχημικών Δεικτών και Αντιμετώπισης Καρκίνου, επιβεβαιώνει ότι η κατανάλωση ντομάτας, και ειδικότερα μαγειρεμένης ντομάτας, παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη.
Όταν τα δεδομένα των 21 ερευνών συνδυάστηκαν και αναλύθηκαν έδειξαν ότι οι άντρες που έτρωγαν αυξημένη ποσότητα ωμών ντοματών είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη ενώ αυτοί που έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες και προϊόντα τους είχαν ακόμη καλύτερη προστασία με 20% λιγότερες πιθανότητες. Ακόμα και αυτοί που κατανάλωναν μόλις μια ωμή ντομάτα την ημέρα εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%. Αλλά και κατά την εμφάνιση καρκίνου του προστάτη, έχει βρεθεί ότι το λυκοπένιο από μόνο του μπορεί να μειώσει το βάρος των όγκων κατά 8-17% κάνοντας την ασθένεια λιγότερη επιθετική.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η προστασία που παρέχει το λυκοπένιο έναντι του καρκίνου του παγκρέατος, καθώς είναι από τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου λόγω της ραγδαίας εξέλιξης του. Μελέτες που εξέτασαν την επίδραση του λυκοπένιου έδειξαν ότι άτομα που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ντομάτας είχαν μέχρι και 31% μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνου του παγκρέατος. Ανάμεσα στα ευεργετικά οφέλη της ντομάτας συγκαταλέγεται και η δράση της έναντι της αθηροσκλήρωσης. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στο κάλιο, στην βιταμίνη Β6, στην νιασίνη και στο φολικό οξύ.
Η νιασίνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σαν μια ασφαλής μέθοδος για την μείωση της χοληστερίνης ενώ δίαιτες πλούσιες σε κάλιο έχουν δείξει ότι μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Η βιταμίνη Β6 και το φολικό οξύ απαιτούνται για την μετατροπή της επικίνδυνης ουσίας, ομοκυστεΐνης σε άλλα αβλαβή μόρια. Η ομοκυστεΐνη έχει βρεθεί ότι καταστρέφει τα τοιχώματα των αγγείων και έχει συσχετιστεί άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων.[2]
Σχετικές σελίδες
Βιβλιογραφία
- ↑ Η τεχνική της καλλιέργειας των κηπευτικών στα θερμοκήπια, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 2001.
- ↑ Διατροφική αξία ντομάτας.