Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Η φυλή Holstein"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(34 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Image:Holstein.jpg|thumb|px100|Αγελάδα φυλής Holstein]]
+
[[Image:Holstein IIIIIII.jpg|thumb|px100|Κόκκινο νεογέννητο Holstein μοσχαράκι]]
 
[[Image:Holstein II.jpg|thumb|px100|Αγελάδα φυλής Holstein]]
 
[[Image:Holstein II.jpg|thumb|px100|Αγελάδα φυλής Holstein]]
 
[[Image:Holstein III.jpg|thumb|px100|Αγελάδα φυλής Holstein με το μικρό της]]
 
[[Image:Holstein III.jpg|thumb|px100|Αγελάδα φυλής Holstein με το μικρό της]]
  
<u>Καταγωγή της φυλής</u>
+
Η [[Γαλακτοπαραγωγικός τύπος βοοειδών και οι κυριότερες φυλές |φυλή Χολστάιν]] <ref name="Φυλή χολστάιν"/> κατάγεται από την Ευρώπη. Η κύρια ιστορική εξέλιξή της έλαβε χώρα σε δύο βόρειες περιοχές της σημερινής Ολλανδίας (The Netherlands), τη Βόρεια Ολλανδία (North Holland) και τη Φρισλανδία (Friesland) όπου επιλέγονταν επί αιώνες με στόχο την υψηλή γαλακτοπαραγωγή.
  
Η [[Βοοειδή |αγελάδα]] Holstein προέρχεται από την Ευρώπη. Η βασική ιστορική ανάπτυξη της φυλής εμφανίστηκε εκεί που τώρα είναι η Ολλανδία και πιο συγκεκριμένα στις δύο βόρειες επαρχίες της Βόρειας Ολλανδίας και του Friesland. Το αρχικό απόθεμα ήταν τα μαύρα ζώα και τα λευκά των Batavians και Friesians, μετανάστες ευρωπαικές φυλές, που εγκαταστάθηκαν  στην περιοχή  του Δέλτα του Ρήνου περίπου 2000 χρόνια πριν.
+
Η εξέλιξη της [[Φυλές βοοειδών |φυλής]] συνεχίσθηκε στο Νέο Κόσμο, όπου η πρώτη ασπρόμαυρη αγελάδα αφίχθη στη Βοστόνη, περίπου στα 1850, με ένα Ολλανδικό ιστιοφόρο. Ακολούθησαν και άλλες εισαγωγές ζώων από την Ολλανδία αλλά οι παραγωγοί των ΗΠΑ διέκοψαν ήδη από το τέλος του προ-προηγούμενου αιώνα τις μαζικές εισαγωγές, ίδρυσαν Ένωση Παραγωγών με δικό τους γενεαλογικό βιβλίο και επιλέγοντας ζώα με υψηλές αποδόσεις διαμόρφωσαν την δική τους φυλή στην οποία έδωσαν το όνομα Χολστάιν. Σήμερα το όνομα αυτό χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες, παράλληλα όμως χρησιμοποιείται και το όνομα Φρίζιαν ή ασπρόμαυρη (-κόκκινη) φυλή.
  
Για πολλά χρόνια τα [[Φυλές βοοειδών |Holsteins]] εκτράφηκαν  και θανατώθηκαν αυστηρά για να αποκτήσουν ζώα, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν καλύτερα το χόρτο, τον πλέον άφθονο πόρο της περιοχής. Η ανάμειξη αυτών των ζώων εξελίχθηκε σε μια αποτελεσματική, υψηλής παραγωγής, μαυρόασπρης, γαλακοκομικής αγελάδας.
+
Οι [[βοοειδή |αγελάδες]] Χολστάιν αναγνωρίζονται αμέσως από τον χρωματισμό τους που είναι κυρίως ασπρόμαυρος ενώ υπάρχουν και ζώα ασπροκόκκινα, τα οποία μπορούν να προκύψουν ως απόγονοι ασπρόμαυρων εξαιτίας της παρουσίας και στους δύο γονείς ενός υποτελούς γονιδίου που δίνει αυτόν τον χρωματισμό μόνο σε ομοζύγωτη κατάσταση. Στην Ελλάδα ασπροκόκκινες αγελάδες εκτρέφονται μέσα σε αγέλες με ασπρόμαυρα ζώα ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν αγέλες με αποκλειστικά ασπροκόκκινα ζώα, όπου εκτιμώνται για τη μεγαλύτερη γενικά ανθεκτικότητά τους με θυσία όμως των υψηλών αποδόσεων.
  
<u>Εισαγωγές στην Αμερική</u>
+
Η φυλή Χολστάιν κέρδισε την προτίμηση των παραγωγών για την υψηλή της γαλακτοπαραγωγή που είναι, κατά μέσον όρο, ανώτερη από κάθε άλλη φυλή αγελάδων αλλά με σχετικά μικρότερη περιεκτικότητα του γάλακτός της σε λίπος. Μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών φυλών δίνει επίσης ικανοποιητική απόδοση σε κρέας μόσχων και ενήλικων ζώων.
  
Μετά τη δημιουργία του Νέου Κόσμου, και αφου οι αγορές άρχισαν να αναπτύσουν γάλα στην Αμερική, οι παραγωγοί γαλακτοκομικών στράφηκαν στην Ολλανδία για τα αποθέματα σπόρων τους.
+
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, οι αγελάδες στη χώρα μας παράγουν κατά μέσον όρο 8.510 χγρ. γάλακτος σε 305 ημέρες. Η περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνη και λακτόζη είναι 3,83%, 3,32% και 4,89% αντίστοιχα και ο μέσος αριθμός σωματικών κυττάρων είναι 396.000. Η ηλικία πρώτου τοκετού είναι 27,6 μήνες (2,3) έτη, η ηλικία απομάκρυνσης 54,6 μήνες (4,6 έτη), ο αριθμός των γαλακτικών περιόδων μέχρι την απομάκρυνση 2,9 έτη, η διάρκεια της παραγωγικής ζωής 27 μήνες (2,3 έτη), το μεσοδιάστημα τοκετών 451 ημέρες και το διάστημα ανοικτών ημερών (από τον τοκετό μέχρι τη σύλληψη) 159 ημέρες. Οι αποδόσεις αυτές είναι απόλυτα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες αποδόσεις κτηνοτροφικά προηγμένων χωρών. Η μέση γαλακτοπαραγωγή του συνολικού πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 10.158 χγρ. με 3,64% περιεκτικότητα λίπους και 3,05% πρωτεΐνης ενώ ο αριθμός των γαλακτικών περιόδων μέχρι την απομάκρυνση είναι 2,75.
Ο Winthrop Chenery, ένας παραγωγός από τη Μασαχουσέτη, αγόρασε μια ολλανδική αγελάδα από έναν ολλανδό πλοίαρχο, που έφερε φορτίο στο Σικάγο. Η αγελάδα προμήθευε το πλήρωμα με φρέσκο γάλα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αποδείχθηκε τόσο ικανοποιητικός παραγωγός, ώστε ο Chenery αργότερα έκανε εισαγωγές Hostein το 1857, 1859 και 1861. Πολλοί άλλοι παραγωγοί σύντομα ενώθηκαν στον αγώνα για την καθιέρωση Holsteins στην Αμερική.
+
  
Μετά από περίπου 8000 Holtein που εισήχθησαν, ξέσπασε στηνΕυρώπη ασθένεια βοοειδών και σταμάτησε η εισαγωγή.
+
Είναι η πιο διαδεδομένη φυλή στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ν. Αμερική και τη Ν. Αφρική και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με συνολικό πληθυσμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Στην Ελλάδα η φυλή Χολστάιν αριθμεί συνολικό πληθυσμό 203.000 ζώων από τα οποία 150.000 περίπου είναι αρμεγόμενα ενώ τα υπόλοιπα είναι ζώα αντικατάστασης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (2/2009) υπάρχουν 5.630 αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες παρέδωσαν 716.000 τόνους γάλακτος περίπου. Τόσο ο αριθμός των μονάδων όσο και η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.
  
<u>Οι Αμερικάνοι δημιουργούν τη δικιά τους φυλή</u>
+
Η φυλή Χολστάιν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία των ‘50, σε μικρούς αριθμούς επειδή τότε δινόταν βάρος σε φυλές μικτών αποδόσεων με γαλακτοπαραγωγική και κρεοπαραγωγική κατεύθυνση, όπως η Σβιτς (Schwyz) και η Σίμενταλ (Simmental). Οι αγελάδες Χολστάιν άρχισαν να διαδίδονται με ταχύ ρυθμό, όταν κατά το τέλος της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, εγκαταστάθηκαν αγελαδοτροφικές μονάδες κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα για τη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε γάλα. Τότε έγινε φανερή η υπεροχή της αγελάδας Χολστάιν απέναντι στις άλλες φυλές ως προς τη γαλακτοπαραγωγή της.
  
Στα τέλη του 1800  υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον ανάμεσα στους παραγωγούς των Holstein για να δημιουργήσουν ενώσεις γαι τηνκαταγραφή των pedigree και τη διατήρηση των γενεαλογικών βιβλίων. Αυτές οι ενώσεις συγχωνεύτηκαν το 1885 για να ιδρύσουν το Holstein – Friesian Association της Αμερικής, το Holstein Association.
+
==Βιβλιογραφία==
  
<u>Χαρακτηριστικά των Holsteins</u>
+
<references>
  
Οι αγελάδες Holsteins γρήγορα αναγνωρίζονται από τα διακριτικά χρωματιστά σημάδια και την εξαιρετική παραγωγή γάλακτος.
+
<ref name="Φυλή χολστάιν"> [{{#show: Ιστοσελίδα Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας/Η Φυλή Χολστάιν| ?has link}} Ιστοσελίδα Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας - Η Γαλακτοπαραγωγική Φυλή Χολστάιν]</ref>
  
<u>Φυσικά Χαρακτηριστικά</u>
+
</references>
 
+
Τα Holsteins είναι μεγάλα, κομψά ζώα με χρωματιστά σχέδια μαύρα και λευκά ή κόκκινα και λευκά.
+
 
+
Ένα υγιές μοσχάρι Holstein μπορεί να ζυγίζει 90 pounds ή περισσότερο κατά τη γέννα. Μια ώριμη αγελάδα Holstein ζυγίζει περίπου 1500 pounds και έχει ύψος ως τους ώμους 58 ίντσες.
+
 
+
Οι Holstein δαμαλίδες μπορούν να αναπαραχθούν σε ηλικία 15 μηνών, όταν ζυγίζουν περίπου 800 pounds. Είναι επιθυμητό θηλυκά Holstein να γεννάνε για πρώτη φορά μεταξύ 24 και 27 μηνών. Η κύηση των holstein είναι περίπου 9 μήνες.
+
 
+
Ενώ μερικές [[Βοοειδή |αγελάδες]] μπορούν να ζήσουν περισσότερο, η κανονική αναπαραγωγική ζωή των Holstein είναι έξι χρόνια.
+
 
+
<u>Παραγωγή Γάλακτος</u>
+
 
+
Η μέση παραγωγή για όλα τα Holsteins, εγγεγραμένα σε επίσημα δοκιμαστικά προγράμματα παραγωγής των ΗΠΑ, το 1987 ήταν 17408 κιλα γάλακτος, 632 pounds λίπαρά και 550 pounds πρωτείνης ανά έτος.
+
  
 
[[είναι φυλή του ζώου::Βοοειδή| ]]
 
[[είναι φυλή του ζώου::Βοοειδή| ]]
 
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνοτρόφο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε κτηνίατρο::30| ]]
 
[[Category:Βοοειδές]]
 
[[Category:Βοοειδές]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]
 +
__NOTOC__

Τελευταία αναθεώρηση της 09:42, 5 Ιουλίου 2016

Κόκκινο νεογέννητο Holstein μοσχαράκι
Αγελάδα φυλής Holstein
Αγελάδα φυλής Holstein με το μικρό της

Η φυλή Χολστάιν [1] κατάγεται από την Ευρώπη. Η κύρια ιστορική εξέλιξή της έλαβε χώρα σε δύο βόρειες περιοχές της σημερινής Ολλανδίας (The Netherlands), τη Βόρεια Ολλανδία (North Holland) και τη Φρισλανδία (Friesland) όπου επιλέγονταν επί αιώνες με στόχο την υψηλή γαλακτοπαραγωγή.

Η εξέλιξη της φυλής συνεχίσθηκε στο Νέο Κόσμο, όπου η πρώτη ασπρόμαυρη αγελάδα αφίχθη στη Βοστόνη, περίπου στα 1850, με ένα Ολλανδικό ιστιοφόρο. Ακολούθησαν και άλλες εισαγωγές ζώων από την Ολλανδία αλλά οι παραγωγοί των ΗΠΑ διέκοψαν ήδη από το τέλος του προ-προηγούμενου αιώνα τις μαζικές εισαγωγές, ίδρυσαν Ένωση Παραγωγών με δικό τους γενεαλογικό βιβλίο και επιλέγοντας ζώα με υψηλές αποδόσεις διαμόρφωσαν την δική τους φυλή στην οποία έδωσαν το όνομα Χολστάιν. Σήμερα το όνομα αυτό χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες, παράλληλα όμως χρησιμοποιείται και το όνομα Φρίζιαν ή ασπρόμαυρη (-κόκκινη) φυλή.

Οι αγελάδες Χολστάιν αναγνωρίζονται αμέσως από τον χρωματισμό τους που είναι κυρίως ασπρόμαυρος ενώ υπάρχουν και ζώα ασπροκόκκινα, τα οποία μπορούν να προκύψουν ως απόγονοι ασπρόμαυρων εξαιτίας της παρουσίας και στους δύο γονείς ενός υποτελούς γονιδίου που δίνει αυτόν τον χρωματισμό μόνο σε ομοζύγωτη κατάσταση. Στην Ελλάδα ασπροκόκκινες αγελάδες εκτρέφονται μέσα σε αγέλες με ασπρόμαυρα ζώα ενώ στο εξωτερικό υπάρχουν αγέλες με αποκλειστικά ασπροκόκκινα ζώα, όπου εκτιμώνται για τη μεγαλύτερη γενικά ανθεκτικότητά τους με θυσία όμως των υψηλών αποδόσεων.

Η φυλή Χολστάιν κέρδισε την προτίμηση των παραγωγών για την υψηλή της γαλακτοπαραγωγή που είναι, κατά μέσον όρο, ανώτερη από κάθε άλλη φυλή αγελάδων αλλά με σχετικά μικρότερη περιεκτικότητα του γάλακτός της σε λίπος. Μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών φυλών δίνει επίσης ικανοποιητική απόδοση σε κρέας μόσχων και ενήλικων ζώων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, οι αγελάδες στη χώρα μας παράγουν κατά μέσον όρο 8.510 χγρ. γάλακτος σε 305 ημέρες. Η περιεκτικότητα σε λίπος, πρωτεΐνη και λακτόζη είναι 3,83%, 3,32% και 4,89% αντίστοιχα και ο μέσος αριθμός σωματικών κυττάρων είναι 396.000. Η ηλικία πρώτου τοκετού είναι 27,6 μήνες (2,3) έτη, η ηλικία απομάκρυνσης 54,6 μήνες (4,6 έτη), ο αριθμός των γαλακτικών περιόδων μέχρι την απομάκρυνση 2,9 έτη, η διάρκεια της παραγωγικής ζωής 27 μήνες (2,3 έτη), το μεσοδιάστημα τοκετών 451 ημέρες και το διάστημα ανοικτών ημερών (από τον τοκετό μέχρι τη σύλληψη) 159 ημέρες. Οι αποδόσεις αυτές είναι απόλυτα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες αποδόσεις κτηνοτροφικά προηγμένων χωρών. Η μέση γαλακτοπαραγωγή του συνολικού πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 10.158 χγρ. με 3,64% περιεκτικότητα λίπους και 3,05% πρωτεΐνης ενώ ο αριθμός των γαλακτικών περιόδων μέχρι την απομάκρυνση είναι 2,75.

Είναι η πιο διαδεδομένη φυλή στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ν. Αμερική και τη Ν. Αφρική και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με συνολικό πληθυσμό πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. Στην Ελλάδα η φυλή Χολστάιν αριθμεί συνολικό πληθυσμό 203.000 ζώων από τα οποία 150.000 περίπου είναι αρμεγόμενα ενώ τα υπόλοιπα είναι ζώα αντικατάστασης. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (2/2009) υπάρχουν 5.630 αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες παρέδωσαν 716.000 τόνους γάλακτος περίπου. Τόσο ο αριθμός των μονάδων όσο και η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις.

Η φυλή Χολστάιν έχει εισαχθεί στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία των ‘50, σε μικρούς αριθμούς επειδή τότε δινόταν βάρος σε φυλές μικτών αποδόσεων με γαλακτοπαραγωγική και κρεοπαραγωγική κατεύθυνση, όπως η Σβιτς (Schwyz) και η Σίμενταλ (Simmental). Οι αγελάδες Χολστάιν άρχισαν να διαδίδονται με ταχύ ρυθμό, όταν κατά το τέλος της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, εγκαταστάθηκαν αγελαδοτροφικές μονάδες κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα για τη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού σε γάλα. Τότε έγινε φανερή η υπεροχή της αγελάδας Χολστάιν απέναντι στις άλλες φυλές ως προς τη γαλακτοπαραγωγή της.

Βιβλιογραφία

  1. Ιστοσελίδα Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας - Η Γαλακτοπαραγωγική Φυλή Χολστάιν