Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Ευρωπαϊκές Στρατηγικές"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
(48 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από ένα χρήστη δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
 +
<b>Η νέα στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030:</b>
  
Α) Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο:
+
Η νέα Στρατηγική της [[Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκή Επιτροπή|Ε.Ε.]] για τη [[Βιοποικιλότητα|Βιοποικιλότητα]] με ορίζοντα το 2030 είναι ένα ολοκληρωμένο, συστημικό και φιλόδοξο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την προστασία της φύσης και την αναστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων. Αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ηγετικής θέσης της Ε.Ε. όσον αφορά τη διεθνή δράση για τα παγκόσμια δημόσια αγαθά και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης.
Η χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία συμβάλλει στη ρύπανση του εδάφους, του νερού και του αέρα.
+
Η στρατηγική καθορίζει νέους τρόπους για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, νέες δεσμεύσεις, μέτρα, στόχους και μηχανισμούς διακυβέρνησης, με στόχο η βιοποικιλότητα της Ευρώπης να ανακάμψει έως το 2030.
Η Επιτροπή θα αναλάβει δράσεις για:
+
μείωση κατά 50% της χρήσης και του κινδύνου χημικών φυτοφαρμάκων έως το 2030.
+
μείωση κατά 50% της χρήσης πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030.
+
  
Η περίσσεια θρεπτικών συστατικών στο περιβάλλον είναι μια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης του αέρα, του εδάφους και των υδάτων, επηρεάζοντας αρνητικά τη βιοποικιλότητα και το κλίμα. Η Επιτροπή θα ενεργήσει:
+
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
Μειώστε τις απώλειες θρεπτικών ουσιών κατά τουλάχιστον 50%, διασφαλίζοντας παράλληλα καμία επιδείνωση της γονιμότητας του εδάφους. Μείωση της χρήσης λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20% έως το 2030.
+
  
Η μικροβιακή αντοχή που συνδέεται με τη χρήση αντιβιοτικών στην υγεία των ζώων και των ανθρώπων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε 33.000 θανάτους ανθρώπων στην ΕΕ κάθε χρόνο. Η Επιτροπή θα μειώσει κατά 50% τις πωλήσεις αντιβιοτικών για εκτρεφόμενα ζώα και υδατοκαλλιέργεια έως το 2030.
+
*Ο μετασχηματισμός τουλάχιστον του 30% της ξηράς και της θάλασσας της Ευρώπης σε προστατευόμενες περιοχές με αποτελεσματική διαχείριση. Στόχος είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων περιοχών του δικτύου [[Μέτρο 224 "Ενισχύσεις Natura 2000 (για δάση)"|Natura 2000]], η συμπλήρωσή τους με εθνικά προστατευόμενες περιοχές και η παράλληλη διασφάλιση της αυστηρής προστασίας περιοχών με πολύ υψηλή βιοποικιλότητα και κλιματική αξία.
  
Η βιολογική γεωργία είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πρακτική που πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.
+
*Η αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων σε όλη την Ε.Ε., καθώς και η μείωση των πιέσεων που ασκούνται στη βιοποικιλότητα. Η στρατηγική προτείνει ένα εκτεταμένο σχέδιο αποκατάστασης της φύσης της Ε.Ε., το οποίο περιλαμβάνει:
Η Επιτροπή θα ενισχύσει την ανάπτυξη του τομέα βιολογικής γεωργίας της ΕΕ με στόχο να επιτευχθεί 25% του συνόλου των γεωργικών εκτάσεων να καλλιεργούνται  βιολογικά έως το 2030.
+
  
Β) Στρατηγική της ΕΕ για την βιοποικιλότητα
+
#κατόπιν εκτίμησης επιπτώσεων, εκπόνηση πρότασης για ένα νέο νομικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της φύσης, με δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πιο πλούσιων σε άνθρακα οικοσυστημάτων.
Η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ο πλανήτης μας και η οικονομία εξαρτώνται από αυτόν. Όταν η φύση είναι υγιής, προστατεύει και μας δίνει.
+
#βελτίωση της κατάστασης ή της τάσης διατήρησης τουλάχιστον του 30% των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών της Ε.Ε. που δεν βρίσκονται σε ευνοϊκή κατάσταση,
Η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα μας παρέχουν τροφή, υγεία και φάρμακα, υλικά, αναψυχή και ευεξία. Φιλτράρουν τον αέρα και το νερό μας, βοηθούν στη διατήρηση του κλίματος σε ισορροπία, μετατρέπουν τα απόβλητα σε πόρους, επικονιάζουν και γονιμοποιούν καλλιέργειες και πολλά άλλα.
+
#αποκατάσταση τουλάχιστον 25.000 χλμ. ποταμών ελεύθερης ροής,
+
#ανάσχεση και αναστροφή της μείωσης των πτηνών και των εντόμων των γεωργικών εκτάσεων, ιδίως των επικονιαστών,
Η Φύση παρέχει για τις επιχειρήσεις: το ήμισυ του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), 40 τρισεκατομμύρια ευρώ, εξαρτώνται από τη φύση.
+
#μείωση του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων και της συνολικής χρήσης τους, και ιδίως της χρήσης των πιο επικίνδυνων [[Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Βάση δεδομένων ΕΕ για φυτοφάρμακα|φυτοφαρμάκων]] κατά 50%, διαχείριση τουλάχιστον του 25% των γεωργικών εκτάσεων στο πλαίσιο της [[Βιολογική γεωργία-κτηνοτροφία|βιολογικής γεωργίας]] και σημαντική ενίσχυση της υιοθέτησης αγροοικολογικών πρακτικών,
 +
#μείωση των απωλειών των στοιχείων των λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 50% και της χρήσης [[ΚΟΓΠ-Προστασία νερών από νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης-Λιπάσματα|λιπασμάτων]] κατά τουλάχιστον 20%,
 +
#φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δέντρων, με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών, και προστασία των εναπομεινάντων πρωτογενών και παλαιών [[Δασικά δέντρα|δασών]],
 +
#εξάλειψη των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων προστατευόμενων ειδών ή μείωσή τους σε επίπεδο που επιτρέπει την πλήρη ανάκτηση των ειδών και δεν απειλεί την κατάσταση διατήρησής τους.
  
Χάνουμε τη φύση όπως ποτέ άλλοτε λόγω μη βιώσιμων ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
+
*Η διευκόλυνση της μετασχηματιστικής αλλαγής. Η στρατηγική θέτει σε κίνηση μια νέα διαδικασία για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της βιοποικιλότητας, διασφαλίζοντας ότι τα κράτη μέλη ενσωματώνουν τις δεσμεύσεις της στρατηγικής στις εθνικές πολιτικές. Ένα κέντρο γνώσεων για τη βιοποικιλότητα και μια εταιρική σχέση για τη βιοποικιλότητα θα στηρίξουν την καλύτερη εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας για τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Στόχος της στρατηγικής είναι η τόνωση των φορολογικών συστημάτων και της τιμολόγησης, ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα οι πραγματικές περιβαλλοντικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της απώλειας της βιοποικιλότητας, και η πραγματική ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στη διαδικασία λήψης δημόσιων και επιχειρηματικών αποφάσεων.<ref name="Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα"/>
Ο παγκόσμιος πληθυσμός άγριων ειδών έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 40 χρόνια. 1 εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.
+
  
Η απώλεια βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση αλληλεξαρτώνται και επιδεινώνουν το ένα το άλλο.
+
Η <b>Νέα Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα:</b> αντιμετωπίζει τα βασικά αίτια της απώλειας της βιοποικιλότητας, όπως η μη βιώσιμη χρήση της γης και της θάλασσας, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη. Η στρατηγική αυτή, που εγκρίθηκε εν μέσω της πανδημίας COVID-19, αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης της Ε.Ε. και είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε μελλοντικές επιδημικές εξάρσεις και για την παροχή άμεσων επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για την αποκατάσταση της οικονομίας της Ε.Ε. Αποσκοπεί επίσης να καταστήσει τους προβληματισμούς για τη βιοποικιλότητα αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την οικονομική ανάπτυξη.  
Η αποκατάσταση των δασών, των εδαφών και των υγροτόπων και η δημιουργία χώρων πρασίνου στις πόλεις είναι απαραίτητο για την επίτευξη του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής που απαιτείται έως το 2030.
+
Η στρατηγική προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και ποταμών, τη βελτίωση της υγείας των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών της Ε.Ε., την επαναφορά επικονιαστών στη γεωργική γη, τη μείωση της ρύπανσης, την ενίσχυση του οικολογικού προσανατολισμού των πόλεων, την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και άλλων φιλικών προς τη βιοποικιλότητα γεωργικών πρακτικών και τη βελτίωση της υγείας των ευρωπαϊκών δασών.
 +
Οι δράσεις που προβλέπονται για την προστασία, τη βιώσιμη χρήση και την αποκατάσταση της φύσης θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας βιώσιμες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, αφορά σε χρηματοδότηση ύψους €20 δις/έτος θα αποδεσμευτεί για τη βιοποικιλότητα μέσω διαφόρων πηγών, συμπεριλαμβανομένων κονδυλίων της Ε.Ε., εθνικών και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων.<ref name="Στρατηγική της ΕΕ για την Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030"/>
  
Γ) Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία
+
 
Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τον κόσμο. Για να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που μετατρέπει την Ένωση σε μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία όπου δεν υπάρχουν εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050 η οικονομική ανάπτυξη αποσυνδέεται από τη χρήση πόρων κανένα άτομο και κανένα μέρος δεν μένει πίσω.
+
==Βιβλιογραφία==
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ο οδικός χάρτης για τη βιώσιμη οικονομία της ΕΕ. Αυτό θα συμβεί μετατρέποντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες σε όλους τους τομείς πολιτικής και κάνοντας τη μετάβαση δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς για όλους.
+
<references>
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέχει έναν χάρτη πορείας με δράσεις
+
<ref name="Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα"> [{{#show:Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Βιοποικιλότητα|? has link}} Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα].</ref>
ενίσχυσης της αποτελεσματικής χρήσης των πόρων μεταβαίνοντας σε μια καθαρή, κυκλική οικονομία, αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και μείωση της ρύπανσης.
+
<ref name="Στρατηγική της ΕΕ για την Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030"> [{{#show:Ιστοσελίδα Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030|? has link}} Στρατηγική της ΕΕ για την Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030].</ref>
Περιγράφει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης και εξηγεί πώς να διασφαλιστεί μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση.
+
</references>
Η ΕΕ θα είναι κλιματικά ουδέτερη το 2050. Για να το κάνουμε αυτό, προτείνεται ένας ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα που μετατρέπει την πολιτική δέσμευση σε νομική υποχρέωση και έναυσμα για επενδύσεις.
+
Η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει δράση από όλους τους τομείς της οικονομίας μας, συμπεριλαμβανομένων επενδύοντας σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες
+
υποστήριξη της βιομηχανίας για καινοτομία καθιέρωση καθαρότερων, φθηνότερων και πιο υγιεινών μορφών ιδιωτικών και δημόσιων μεταφορών από τον άνθρακα στον ενεργειακό τομέα εξασφαλίζοντας ότι τα κτίρια είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά
+
σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους για τη βελτίωση των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προτύπων.
+
+
Η ΕΕ θα παράσχει επίσης οικονομική υποστήριξη και τεχνική βοήθεια για να βοηθήσει άτομα, επιχειρήσεις και περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την πορεία προς την πράσινη οικονομία. Αυτό ονομάζεται δίκαιος μηχανισμός μετάβασης και θα βοηθήσει στην κινητοποίηση τουλάχιστον 100 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027 στις πληγείσες περιοχές.
+

Τελευταία αναθεώρηση της 11:56, 15 Ιουλίου 2020

Η νέα στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030:

Η νέα Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 είναι ένα ολοκληρωμένο, συστημικό και φιλόδοξο μακροπρόθεσμο σχέδιο για την προστασία της φύσης και την αναστροφή της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων. Αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ηγετικής θέσης της Ε.Ε. όσον αφορά τη διεθνή δράση για τα παγκόσμια δημόσια αγαθά και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Η στρατηγική καθορίζει νέους τρόπους για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, νέες δεσμεύσεις, μέτρα, στόχους και μηχανισμούς διακυβέρνησης, με στόχο η βιοποικιλότητα της Ευρώπης να ανακάμψει έως το 2030.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Ο μετασχηματισμός τουλάχιστον του 30% της ξηράς και της θάλασσας της Ευρώπης σε προστατευόμενες περιοχές με αποτελεσματική διαχείριση. Στόχος είναι η αξιοποίηση των υφιστάμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000, η συμπλήρωσή τους με εθνικά προστατευόμενες περιοχές και η παράλληλη διασφάλιση της αυστηρής προστασίας περιοχών με πολύ υψηλή βιοποικιλότητα και κλιματική αξία.
  • Η αποκατάσταση υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων σε όλη την Ε.Ε., καθώς και η μείωση των πιέσεων που ασκούνται στη βιοποικιλότητα. Η στρατηγική προτείνει ένα εκτεταμένο σχέδιο αποκατάστασης της φύσης της Ε.Ε., το οποίο περιλαμβάνει:
  1. κατόπιν εκτίμησης επιπτώσεων, εκπόνηση πρότασης για ένα νέο νομικό πλαίσιο για την αποκατάσταση της φύσης, με δεσμευτικούς στόχους για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πιο πλούσιων σε άνθρακα οικοσυστημάτων.
  2. βελτίωση της κατάστασης ή της τάσης διατήρησης τουλάχιστον του 30% των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών της Ε.Ε. που δεν βρίσκονται σε ευνοϊκή κατάσταση,
  3. αποκατάσταση τουλάχιστον 25.000 χλμ. ποταμών ελεύθερης ροής,
  4. ανάσχεση και αναστροφή της μείωσης των πτηνών και των εντόμων των γεωργικών εκτάσεων, ιδίως των επικονιαστών,
  5. μείωση του κινδύνου των χημικών φυτοφαρμάκων και της συνολικής χρήσης τους, και ιδίως της χρήσης των πιο επικίνδυνων φυτοφαρμάκων κατά 50%, διαχείριση τουλάχιστον του 25% των γεωργικών εκτάσεων στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας και σημαντική ενίσχυση της υιοθέτησης αγροοικολογικών πρακτικών,
  6. μείωση των απωλειών των στοιχείων των λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 50% και της χρήσης λιπασμάτων κατά τουλάχιστον 20%,
  7. φύτευση τουλάχιστον 3 δισεκατομμυρίων δέντρων, με πλήρη σεβασμό των οικολογικών αρχών, και προστασία των εναπομεινάντων πρωτογενών και παλαιών δασών,
  8. εξάλειψη των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων προστατευόμενων ειδών ή μείωσή τους σε επίπεδο που επιτρέπει την πλήρη ανάκτηση των ειδών και δεν απειλεί την κατάσταση διατήρησής τους.
  • Η διευκόλυνση της μετασχηματιστικής αλλαγής. Η στρατηγική θέτει σε κίνηση μια νέα διαδικασία για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της βιοποικιλότητας, διασφαλίζοντας ότι τα κράτη μέλη ενσωματώνουν τις δεσμεύσεις της στρατηγικής στις εθνικές πολιτικές. Ένα κέντρο γνώσεων για τη βιοποικιλότητα και μια εταιρική σχέση για τη βιοποικιλότητα θα στηρίξουν την καλύτερη εφαρμογή της έρευνας και της καινοτομίας για τη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη. Στόχος της στρατηγικής είναι η τόνωση των φορολογικών συστημάτων και της τιμολόγησης, ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα οι πραγματικές περιβαλλοντικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της απώλειας της βιοποικιλότητας, και η πραγματική ενσωμάτωση της βιοποικιλότητας στη διαδικασία λήψης δημόσιων και επιχειρηματικών αποφάσεων.[1]

Η Νέα Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα: αντιμετωπίζει τα βασικά αίτια της απώλειας της βιοποικιλότητας, όπως η μη βιώσιμη χρήση της γης και της θάλασσας, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η ρύπανση και τα χωροκατακτητικά ξένα είδη. Η στρατηγική αυτή, που εγκρίθηκε εν μέσω της πανδημίας COVID-19, αποτελεί κεντρικό στοιχείο του σχεδίου ανάκαμψης της Ε.Ε. και είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε μελλοντικές επιδημικές εξάρσεις και για την παροχή άμεσων επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για την αποκατάσταση της οικονομίας της Ε.Ε. Αποσκοπεί επίσης να καταστήσει τους προβληματισμούς για τη βιοποικιλότητα αναπόσπαστο μέρος της συνολικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την οικονομική ανάπτυξη. Η στρατηγική προτείνει, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων για την αποκατάσταση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων και ποταμών, τη βελτίωση της υγείας των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών της Ε.Ε., την επαναφορά επικονιαστών στη γεωργική γη, τη μείωση της ρύπανσης, την ενίσχυση του οικολογικού προσανατολισμού των πόλεων, την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας και άλλων φιλικών προς τη βιοποικιλότητα γεωργικών πρακτικών και τη βελτίωση της υγείας των ευρωπαϊκών δασών. Οι δράσεις που προβλέπονται για την προστασία, τη βιώσιμη χρήση και την αποκατάσταση της φύσης θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινότητες, δημιουργώντας βιώσιμες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, αφορά σε χρηματοδότηση ύψους €20 δις/έτος θα αποδεσμευτεί για τη βιοποικιλότητα μέσω διαφόρων πηγών, συμπεριλαμβανομένων κονδυλίων της Ε.Ε., εθνικών και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων.[2]


Βιβλιογραφία

  1. Στρατηγική για την Βιοποικιλότητα.
  2. Στρατηγική της ΕΕ για την Βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.