Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καρότο προϊόν"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
 
 
(2 ενδιάμεσες αναθεωρήσεις από 2 χρήστες δεν εμφανίζονται)
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
 
</references>
 
</references>
  
[[Category:Βρώσιμο προϊόν φυτικής προέλευσης]]
+
[[Category:Προϊόν κηπευτικού φυτού]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε καταναλωτή::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
 
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]]
[[πόσο αφορά σε συνεταιρισμός-ένωση συνεταιρισμών-ομάδα παραγωγών::30| ]]
+
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]]
 
[[παράγεται από::Καρότο φυτό| ]]
 
[[παράγεται από::Καρότο φυτό| ]]
 +
[[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]]

Τελευταία αναθεώρηση της 13:50, 7 Ιουλίου 2015

Χυμός από καρότο
Γλυκό κουταλιού από καρότο
Αντηλικό λάδι από από καρότο

Συντήρηση

Οι άριστες θερμοκρασίες συντήρησης του καρότου είναι μεταξύ 0 - 1oC και με υψηλή υγρασία 80 - 90%. Οι ρίζες αποθηκεύονται καλύτερα αφού αφαιρεθούν τα φύλλα, γιατί τόσο υγρασία όσο και θρεπτικά στοιχεία μετακινούνται από τη ρίζα προς τα φύλλα κατά την αποθήκευση.[1]

Διατροφική αξία

Εμφανίζει θεραπευτικές ιδιότητες όπως η προστασία του δέρματος απο την αρνητική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Όμως, το καρότο δεν προσφέρει μόνο υγεία στο δέρμα. Η ένταξη του καρότου στο διαιτολόγιο, ενδέχεται να εμφανίσει θετική συμβολή έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων, της υπέρτασης, των λοιμώξεων του ανοσοποιητικού, στη νόσο του σακχαρώδους διαβήτη και της νεφροπάθειας. To καρότο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε β-καροτίνη, συνθέτει την βιταμίνη Α, η οποία προστατεύει το συκώτι απομακρύνοντας τα λίπη και τη χοληστερόλη. Επίσης, προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό απο το καρκίνο του αναπνευστικού λόγω της παρουσίας του φυσικού μικροβιοκτόνου τη φαλκαρινόλη. Πολλοί αθλητές, οι οποίοι έχουν στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση τους, τρέφονται με καρότα, λόγω του ότι προστατεύουν τον μυϊκό ιστό και σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, προσφέρεται πλήρης «καθαρισμός» του οργανισμού με τη προστασία στη ποιότητα της υγείας του. Η κατανάλωση καρότου με μέτρο, απο πάσχοντες σακχαρώδους διαβήτη και νεφροπάθειας, αποδεικνύεται ευεργετική διότι στη πρώτη περίπτωση ρυθμίζει την ομαλή έκκριση σακχάρου στο αίμα και στη δεύτερη ότι το φιλτράρισμα τους γίνεται με τακτικό ρυθμό .

Όμως, πέραν των προαναφερθέντων ευεργετικών ιδιοτήτων του, αν καταναλώνεται ασύδοτα ημερησίως, τότε η βιταμίνη Α, εμφανίζει τη τοξική δράση της, η οποία προκαλεί νεφρική δυσλειτουργία και μια κατάσταση ψευδο -ίκτερου, όπου το δέρμα χρωματίζεται κίτρινο ή ελαφρύ πορτοκαλί. Επίσης, σε υπερκατανάλωση καρότου, εμφανίζονται προβλήματα στους διαβητικούς τύπου 2 ως προς τη πορεία της γλυκόζης. Ένας πολύ ωραίος χειμωνιάτικος συνδυασμός σαλάτας, είναι η σαλάτα λάχανο-καρότο, η οποία προσφέρει θετική επίδραση κατά της έλλειψης ιχνοστοιχείων , της αρτηριοσκλήρυνσης, των γαστρικών – στομαχικών διαταραχών, στη γήρανση του δέρματος, στις παθήσεις του ήπατος και της κατάθλιψης. Απο θερμίδικης άποψης, προσφέρει μόλις 65θερμίδες [100gr καρότο αποδίδουν 40 θερμίδες και 100gr λάχανο αποδίδουν 25θερμίδες]. Ένας μύθος ο οποίος πρέπει να καταρριφθεί, είναι ότι σε αρκετά διαιτολόγια αναφέρεται ότι το καρότο μειώνει το αίσθημα της πείνας , αυτο δεν ισχύει διότι το καρότο ναι μεν προσφέρει χαμηλό γλυκαίμικο φορτίο όχι όμως ικανό να προκαλέσει κορεσμό. Η λύση είναι να συνδυαστεί με άλλο λαχανικό ή χόρτα, ώστε να αποδοθεί πιο αργά η έκκριση γλυκόζης στο αίμα και να έλθει ο κορεσμός.[2]

Σχετικές σελίδες

Βιβλιογραφία

  1. Ειδική λαχανακομία - Λαχανικά υπαίθρου, του Χρήστου Ολύμπιου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθήνα 1996.
  2. Διατροφική αξία καρότου.