Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Αποθήκευση κρεμμυδιών"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
Τα [[Κρεμμύδι προϊόν|κρεµµύδια]] στην αποθήκη τοποθετούνται µέσα σε κιβώτια ή σάκους ή και χύµα σε σωρούς. Η αποθήκευση χύµα σε σωρούς δεν είναι τόσο ικανοποιητική και πρέπει να αποφεύγεται. Αντίθετα, η αποθήκευση στα κιβώτια θέλει µεγαλύτερη οργάνωση και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, δίνει όµως πολύ καλύτερα αποτελέσµατα. Εάν η αποθήκευση γίνεται σε σάκους 25-20kg, τοποθετούνται σταυρωτά σε ύψος 5-6 σάκων και οι κάτω σάκοι τοποθετούνται σε παλέτες και αφήνονται κενά για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Ο βολβός µετά την ωρίµανση και [[Συγκομιδή κρεμμυδιών|συγκοµιδή]] βρίσκεται σε ένα «στάδιο ανάπαυσης» η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από την [[Ποικιλίες κρεμμυδιού|ποικιλία]]. Σε αυτό το στάδιο ο [[Παράγοντες βολβοποίησης κρεμμυδιού|βολβός]] δεν εκβλαστάνει ακόµη και σε ευνοϊκές συνθήκες για βλάστηση και ανάπτυξη. Η περίοδος ανάπαυσης εξαφανίζεται µε την πάροδο του χρόνου και ο βολβός ή εκβλαστάνει ή εισέρχεται στην περίοδο (ληθάργου). Σε αυτό το στάδιο ο βολβός όταν τοποθετηθεί σε µη ευνοϊκές συνθήκες δεν εκβλαστάνει αλλά όταν µετακινηθεί από τις συνθήκες αυτές, αρχικά εµφανίζονται [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κρεμμυδιού|ρίζες]] και ακολουθεί η εµφάνιση των φύλλων. | Τα [[Κρεμμύδι προϊόν|κρεµµύδια]] στην αποθήκη τοποθετούνται µέσα σε κιβώτια ή σάκους ή και χύµα σε σωρούς. Η αποθήκευση χύµα σε σωρούς δεν είναι τόσο ικανοποιητική και πρέπει να αποφεύγεται. Αντίθετα, η αποθήκευση στα κιβώτια θέλει µεγαλύτερη οργάνωση και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, δίνει όµως πολύ καλύτερα αποτελέσµατα. Εάν η αποθήκευση γίνεται σε σάκους 25-20kg, τοποθετούνται σταυρωτά σε ύψος 5-6 σάκων και οι κάτω σάκοι τοποθετούνται σε παλέτες και αφήνονται κενά για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Ο βολβός µετά την ωρίµανση και [[Συγκομιδή κρεμμυδιών|συγκοµιδή]] βρίσκεται σε ένα «στάδιο ανάπαυσης» η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από την [[Ποικιλίες κρεμμυδιού|ποικιλία]]. Σε αυτό το στάδιο ο [[Παράγοντες βολβοποίησης κρεμμυδιού|βολβός]] δεν εκβλαστάνει ακόµη και σε ευνοϊκές συνθήκες για βλάστηση και ανάπτυξη. Η περίοδος ανάπαυσης εξαφανίζεται µε την πάροδο του χρόνου και ο βολβός ή εκβλαστάνει ή εισέρχεται στην περίοδο (ληθάργου). Σε αυτό το στάδιο ο βολβός όταν τοποθετηθεί σε µη ευνοϊκές συνθήκες δεν εκβλαστάνει αλλά όταν µετακινηθεί από τις συνθήκες αυτές, αρχικά εµφανίζονται [[Βοτανικά χαρακτηριστικά κρεμμυδιού|ρίζες]] και ακολουθεί η εµφάνιση των φύλλων. | ||
− | Οι άριστες συνθήκες αποθήκευσης για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, είναι η θερµοκρασία 0<sup>o</sup>C και υγρασία 60-70% σχετική υγρασία. Οι βολβοί διατηρούνται καλά και σε θερµοκρασία 0-7<sup>o</sup>C ή σε υψηλές από 25-35<sup>o</sup>C. Σε αυτές τις θερµοκρασίες αποθηκεύονται από 3-6 µήνες χωρίς να εκβλαστήσουν. Προβληµατική είναι η αποθήκευση των βολβών σε θερµοκρασίες από 15-21<sup>o</sup>C. Μερικές ποικιλίες διατηρούνται καλά µέχρι και 12 µήνες, όταν η θερµοκρασία στην αποθήκη είναι περίπου 3<sup>o</sup>C και υγρασία στο επίπεδο του 40% σχετική υγρασία ή και χαµηλότερη. Για να ψύξουµε µια αποθήκη στους 0<sup>o</sup>C θα πρέπει να µειώσουµε την θερµοκρασία 5,5<sup>o</sup>C κάθε µήνα. Όταν θέλουµε η αποθήκευση να είναι µακρά, τότε η χρήση αποθηκών - ψυγείων είναι αναπόφευκτη. | + | Οι άριστες συνθήκες αποθήκευσης για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, είναι η θερµοκρασία 0<sup>o</sup>C και υγρασία 60-70% σχετική υγρασία. Οι βολβοί διατηρούνται καλά και σε θερµοκρασία 0-7<sup>o</sup>C ή σε υψηλές από 25-35<sup>o</sup>C. Σε αυτές τις θερµοκρασίες αποθηκεύονται από 3-6 µήνες χωρίς να εκβλαστήσουν. Προβληµατική είναι η αποθήκευση των βολβών σε θερµοκρασίες από 15-21<sup>o</sup>C. Μερικές ποικιλίες διατηρούνται καλά µέχρι και 12 µήνες, όταν η θερµοκρασία στην αποθήκη είναι περίπου 3<sup>o</sup>C και υγρασία στο επίπεδο του 40% σχετική υγρασία ή και χαµηλότερη. Για να ψύξουµε µια αποθήκη στους 0<sup>o</sup>C θα πρέπει να µειώσουµε την θερµοκρασία 5,5<sup>o</sup>C κάθε µήνα. Όταν θέλουµε η αποθήκευση να είναι µακρά, τότε η χρήση αποθηκών - ψυγείων είναι αναπόφευκτη.<ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"/> |
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Τα βολβώδη λαχανικά"> Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Κρεμμύδι προϊόν| ]] | [[σχετίζεται με::Κρεμμύδι προϊόν| ]] | ||
Γραμμή 8: | Γραμμή 12: | ||
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση εμπορική::30| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 11:46, 7 Ιουλίου 2015
Τα κρεµµύδια στην αποθήκη τοποθετούνται µέσα σε κιβώτια ή σάκους ή και χύµα σε σωρούς. Η αποθήκευση χύµα σε σωρούς δεν είναι τόσο ικανοποιητική και πρέπει να αποφεύγεται. Αντίθετα, η αποθήκευση στα κιβώτια θέλει µεγαλύτερη οργάνωση και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο, δίνει όµως πολύ καλύτερα αποτελέσµατα. Εάν η αποθήκευση γίνεται σε σάκους 25-20kg, τοποθετούνται σταυρωτά σε ύψος 5-6 σάκων και οι κάτω σάκοι τοποθετούνται σε παλέτες και αφήνονται κενά για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας. Ο βολβός µετά την ωρίµανση και συγκοµιδή βρίσκεται σε ένα «στάδιο ανάπαυσης» η διάρκεια της οποίας εξαρτάται από την ποικιλία. Σε αυτό το στάδιο ο βολβός δεν εκβλαστάνει ακόµη και σε ευνοϊκές συνθήκες για βλάστηση και ανάπτυξη. Η περίοδος ανάπαυσης εξαφανίζεται µε την πάροδο του χρόνου και ο βολβός ή εκβλαστάνει ή εισέρχεται στην περίοδο (ληθάργου). Σε αυτό το στάδιο ο βολβός όταν τοποθετηθεί σε µη ευνοϊκές συνθήκες δεν εκβλαστάνει αλλά όταν µετακινηθεί από τις συνθήκες αυτές, αρχικά εµφανίζονται ρίζες και ακολουθεί η εµφάνιση των φύλλων.
Οι άριστες συνθήκες αποθήκευσης για µεγάλα χρονικά διαστήµατα, είναι η θερµοκρασία 0oC και υγρασία 60-70% σχετική υγρασία. Οι βολβοί διατηρούνται καλά και σε θερµοκρασία 0-7oC ή σε υψηλές από 25-35oC. Σε αυτές τις θερµοκρασίες αποθηκεύονται από 3-6 µήνες χωρίς να εκβλαστήσουν. Προβληµατική είναι η αποθήκευση των βολβών σε θερµοκρασίες από 15-21oC. Μερικές ποικιλίες διατηρούνται καλά µέχρι και 12 µήνες, όταν η θερµοκρασία στην αποθήκη είναι περίπου 3oC και υγρασία στο επίπεδο του 40% σχετική υγρασία ή και χαµηλότερη. Για να ψύξουµε µια αποθήκη στους 0oC θα πρέπει να µειώσουµε την θερµοκρασία 5,5oC κάθε µήνα. Όταν θέλουµε η αποθήκευση να είναι µακρά, τότε η χρήση αποθηκών - ψυγείων είναι αναπόφευκτη.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Τα βολβώδη λαχανικά του Ολύμπιου Χρήστου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.