Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Τεχνητή ωρίμανση καρπών λωτού"
Γραμμή 1: | Γραμμή 1: | ||
− | Οι [[Καρπός λωτού|καρποί]] μερικών [[Ποικιλίες λωτού|ποικιλιών]], δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη [[Συγκομιδή καρπών λωτού|συλλογή]] λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO<sub>2</sub>, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 [[Μήλο|μήλα]], [[Αχλάδι|αχλάδια]] ή [[Μπανάνα|μπανάνες]] και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες. | + | Οι [[Καρπός λωτού|καρποί]] μερικών [[Ποικιλίες λωτού|ποικιλιών]], δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη [[Συγκομιδή καρπών λωτού|συλλογή]] λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO<sub>2</sub>, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 [[Μήλο|μήλα]], [[Αχλάδι|αχλάδια]] ή [[Μπανάνα|μπανάνες]] και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες.<ref name="Ειδική δενδροκομία"/> |
+ | |||
+ | ==Βιβλιογραφία== | ||
+ | <references> | ||
+ | <ref name="Ειδική δενδροκομία"> Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.</ref> | ||
+ | </references> | ||
[[σχετίζεται με::Καρπός λωτού| ]] | [[σχετίζεται με::Καρπός λωτού| ]] | ||
Γραμμή 5: | Γραμμή 10: | ||
[[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | [[πόσο αφορά σε επιχείρηση μεταποίησης-τυποποίησης::30| ]] | ||
[[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | [[πόσο αφορά σε συλλογικές αγροτικές οργανώσεις::30| ]] | ||
+ | [[κατάσταση δημοσίευσης::10| ]] |
Τελευταία αναθεώρηση της 07:28, 15 Ιουλίου 2015
Οι καρποί μερικών ποικιλιών, δεν μπορεί να φαγωθούν αμέσως μετά τη συλλογή λόγω της στυφής γεύσης, αν δεν υπερωριμάσουν. Η υπερωρίμανση μπορεί να γίνει τεχνητά με CO2, αιθυλένιο ή με ατμούς οινοπνευματωδών ποτών, που συμβάλλουν και στην απομάκρυνση της στυπτικής γεύσης. Ακόμα η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με την τοποθέτηση των καρπών σε πλαστικές σακκούλες μαζί με 1-2 μήλα, αχλάδια ή μπανάνες και διατηρήσεώς των σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές ημέρες. Η εξάλειψη οφείλεται στην παραγωγή αιθυλενίου από τους καρπούς. Επίσης η στυπτική γεύση μπορεί να εξαλειφθεί και με κατάψυξη των καρπών, μέσα σε πλαστικές σακκούλες.[1]
Βιβλιογραφία
- ↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος II "Ακρόδρυα-Πυρηνόκαρπα-Λοιπά καρποφόρα", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.