Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Καλλιέργεια σίκαλης"
Γραμμή 16: | Γραμμή 16: | ||
*[[Σίκαλη φυτό]] | *[[Σίκαλη φυτό]] | ||
+ | *[[Σιτηρά]] | ||
+ | *[[Σιτάρι φυτό]] | ||
+ | *[[Κριθάρι φυτό]] | ||
==Βιβλιογραφία== | ==Βιβλιογραφία== |
Αναθεώρηση της 08:07, 28 Αυγούστου 2013
Γενικά
Η καλλιέργεια της σίκαλης [1] μειωνόταν σταθερά στη χώρα μας μέχρι περίπου το 1980 λόγω της προτίμησης περισσότερο αποδοτικών σιτηρών και κυρίως του σιταριού και κριθαριού. Οι πρόσφατες αυξητικές τάσεις μπορεί να αποδοθούν στις ικανοποιητικές τιμές που απολαμβάνει το προϊόν.
Σήμερα οι μεγαλύτερες εκτάσεις (41% του συνόλου) καλλιεργούνται στις ορεινές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στους Νομούς Φλώρινας και Κοζάνης, ενώ σημαντικές εκτάσεις καλλιεργούνται στην Ήπειρο (29% στο Ν. Ιωαννίνων) και μικρότερες στη Θράκη (15%, κυρίως στο Ν. Ξάνθης). Γενικά η καλλιέργεια περιορίζεται στις περιοχές με τους δριμύτερους χειμώνες.
Παλαιότερα ήταν αρκετά συνηθισμένη η καλλιέργεια μίγματος σιταριού και σίκαλης που ονομαζόταν "σμιγός". Το προϊόν χρησίμευε για την παρασκευή ψωμιού. Προπολεμικά η καλλιέργεια σμιγού καταλάμβανε έκταση 500.000 στρ. με παραγωγή 32-35.000tn. Κατά το 1983 η έκταση έφθασε μόνο τα 4.900στρ. και η παραγωγή τους 340tn.
Προετοιμασία εδάφους και σπορά σίκαλης
Η σίκαλη είναι λιγότερο απαιτητική από τα άλλα χειμωνιάτικα σιτηρά σε κατεργασία του εδάφους, γιατί ανταγωνίζεται τα ζιζάνια αποτελεσματικότερα. Συνήθως η πρακτική είναι ίδια και ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τα σιτηρά. Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερες πληροφορίες. Κατεργασία εδάφους για τα σιτηρά.
Σε αγρούς χωρίς πολλά ζιζάνια είναι δυνατή και η σπορά χωρίς προετοιμασία του εδάφους ανάμεσα σε καλαμιές ή φυτικά υπολείμματα. Έτσι επιτυγχάνεται προστασία των φυταρίων από το χειμερινό ψύχος, μείωση των κινδύνων διάβρωσης των εδαφών και εξοικονόμηση υγρασίας.
Ποσότητα σπόρου και διάταξη των φυτών
Από πολλά πειράματα έχει βρεθεί ότι οι καλύτερες δόσεις σπόρου για καρποδοτικές καλλιέργειες κυμαίνονται από 5-10kg/στρ. Για βοσκή, χλωρή λίπανση και γενικά για παραγωγή βιομάζας η ποσότητα του σπόρου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 15kg/στρ.
Για τις αποστάσεις μεταξύ των γραμμών σποράς ισχύει ό,τι και για τα άλλα χειμωνιάτικα σιτηρά. Στο σύνδεσμο που ακολουθεί αναλύεται η σπορά του σιταριού. Σπορά σιταριού.
Χρόνος και βάθος σποράς
Επειδή καλλιεργείται σε ψυχρές περιοχές σπέρνεται γενικά νωρίτερα από το σιτάρι. Η σπορά κλιμακώνεται από 15 Αυγούστου μέχρι τέλος Νοεμβρίου, ανάλογα με τη δριμύτητα του χειμώνα. Όταν η καλλιέργεια προορίζεται για χλωρή νομή, βόσκηση ή χλωρή λίπανση πρέπει να σπέρνεται ένα περίπου μήνα νωρίτερα από τη συνηθισμένη ημερομηνία για να έχει προλάβει το φυτό να αποκτήσει την απαιτούμενη ανάπτυξη. Ανοιξιάτικες σπορές είναι πολύ σπάνιες. Όπου όμως γίνονται, θα πρέπει να πραγνματοποιούνται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Σε υγρά εδάφη το βάθος σποράς είναι 2.5-3cm, ενώ σε ξηρότερα και αμμώδη εδάφη φτάνει τα 5-7cm.
Τρόπος σποράς
Συνήθως η σπορά είναι γραμμική και σπανιότερα χύδην.