Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του "Διατροφική αξία μπιζελιών"

Από GAIApedia
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γραμμή 14: Γραμμή 14:
 
|+<font size="+1">Θρεπτική αξία αρακά ανά 100gr</font>
 
|+<font size="+1">Θρεπτική αξία αρακά ανά 100gr</font>
 
|-
 
|-
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Ηλικία</font>
+
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">Διατροφική αξία</font>
! scope="col" colspan="3" |<font size="+1">Σωματικό βάρος (g)</font>
+
! scope="col" colspan="3" |<font size="+1">ανά 100g</font>
 +
! scope="col" colspan="3" |<font size="+1">ανά μερίδα 250g</font>
 
|-
 
|-
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">(εβδομάδες)</font>
 
! scope="col" colspan="1" |<font size="+1">(εβδομάδες)</font>

Αναθεώρηση της 13:56, 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ο αρακάς είναι ένα πολύ χρήσιμο και θρεπτικό τρόφιμο καθώς μας προσφέρει πολύ φολικό οξύ και πολλά α και β καροτένια, δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες που προσθέτουν τοξίνες στον οργανισμό. Παράλληλα μας δίνει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο.

Διαθέτει 1,6 μονάδα σιδήρου ανά 100 γρ. φαγητού και το σώμα μας απορροφά περίπου το 20% από αυτόν.

Η κατανάλωση αρακά συστήνεται ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης αλλά και σε αυτούς που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα.

Σε τι πρέπει να δοθεί προσοχή

Ο αρακάς είναι πολύ συχνά επιβαρημένος από χημικές ουσίες, ατμοσφαιρικούς ρύπους και φυτόφαρμακα. Επίσης, μόλις ένα 24ωρο μετά τη συγκομιδή του έχει ήδη χάσει το 20% των βιταμινών του. Υπ' αυτή την έννοια ίσως είναι καλύτερα, από διατροφική άποψη, να προτιμάται ο κατεψυγμένος αρακάς αφού καταψύχεται μέσα σε 3-4 ώρες από την συγκομιδή. Στον φρέσκο πρέπει να γίνεται σχολαστικό πλύσιμο.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η θρεπτική αξία του αρακά ανά 100gr.

Θρεπτική αξία αρακά ανά 100gr
Διατροφική αξία ανά 100g ανά μερίδα 250g
(εβδομάδες) Λευκός τύπος Καστανός τύπος
1 70 90
3 170 200